Urticae 23.09.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Drodzy budowlańcy Planuję wybudowanie małej oranżerii ( ok 10 m2) przylegającej do domu. Nie będzie to typowa, lekka konstrukcja bazująca na profilach ale maksymalnie przeszklona konstrukcja murowana. Problemem jest jej zadaszenie. Jak i gdzie zrobić przeszkloną konstrukcję dachu? Oczywiście chciałbym żeby to było rozwiązanie dobre i tanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 23.09.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 mysle, ze oczywsicie z zastosowaniem szyb zespolonych. najlatwiej by bylo zrobic z ksztaltownikow stalowych, jednak maja bardzo zly wspolczynnik przenikania ciepla, wiec zostaje konstrukcja drewniana, mozna ja zamowic u stolarza, czy nawet jakiejs firmie produkujacej okna. hyba ze masz durzo czasu to nawet samemu moza sie za to zabrac , tak mi przyszlo na mysl jeszce PCV, ale nie mam do tego materialu zaufania/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.09.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Urticaeja wlasnie jestem na etapie robienia takiego czegos (a wlasciwie dwoch - po obu stronach domku) ale w drewnie. Z jednej strony dach bedzie pokryty szybami w listwach aluminiowych a z drugiej poliweglanem. Ale wszytsko jak wspomnialem na konstrukcji drewnianej. NIe wiem czy to pomieszczenie ma byc ogrzewane ale wydaje mi sie ze nawet jesli sciany masz murowane konstrukcje dachu nalezy zrobic z drewna (stal rdzewieje a odpowiednie ksztaltowniki aluminiowe sa drogie). aaa mozna zobaczy to na zdjeciu http://foto.onet.pl/upload/18/7/_299212_n.jpg wolna, nieodeskowana przestrzen bedzie wypelniona szklem (drzwi i dach). podobna przystawka bedzie z drugiej strony domkujesli cie ten sposob zainteresuje to sluze ew pomoca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 24.09.2004 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 W projekcie mam konstrukcję stalowę dachu . Pomysł z elementami drewnianymi jest OK ale mam wątpliwości co do rodzaju drewna. Boję się czy drewno nie będzie się wypatrzało. Tom, jakie drewno zastosujesz i jak rozwiążesz problem uszczelnienia w miejscach połączeń szyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.09.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 W projekcie mam konstrukcję stalowę dachu . Pomysł z elementami drewnianymi jest OK ale mam wątpliwości co do rodzaju drewna. Boję się czy drewno nie będzie się wypatrzało. Tom, jakie drewno zastosujesz i jak rozwiążesz problem uszczelnienia w miejscach połączeń szyb? drewno to trojwarstwowa klejonka (podobna do tych stosowanych przy produkcji okien drewnianych) sosnowa [] 10cm - to drewno sie nie wypaczy. Niezaimpregnowane i pozostawione na dzialanie wody puchnie ale po wyschnieciu nic nie widac - robilem testy na zrzynach . szyby beda zamontowane w profile aluminiowe z uszczelkami. profile beda przymocowane tez przez specjalna tasme uszczelniajaca do krokwi. moze za dwa tygodnie bede mial to gotowe to sie pochwale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 24.09.2004 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Tom, Czy możesz coś powiedzieć o kosztach szyb, drewna itp? Zapewne zrobiłeś analizę skoro nie bierzesz wyspecjalizowanej firmy. Powierzchnia dachu w mojej oranżerii to ok 10 m2. Ile może kosztować?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.09.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Tom, Czy możesz coś powiedzieć o kosztach szyb, drewna itp? Zapewne zrobiłeś analizę skoro nie bierzesz wyspecjalizowanej firmy. Powierzchnia dachu w mojej oranżerii to ok 10 m2. Ile może kosztować?. sam szklany dach ma wymiary 2.20x1.4 czyli okolo 3m2 - koszt 3kPLN po polowie na szklo (hartowane, samoczyszczace) i reszte (profile, uszczelnienia). Podobno poliweglan jest tanszy - ten dach w poliweglanie (dach 4komorowy, k na poziomie 1.3..1.4) kosztowalby okolo 1,7k. Cena drewna nic ci nie powie bo nie wiem ile kosztowalby tylko ten kawalek domku (drewno kupowalem na calosc czyli na wszystko co widac razem z lamelami). NIe biore wyspecjalizowanej firmy bo by mnie skosila. Konstrukcja jest prosta i z pomoca ojca ze smykalka chyba dobrze sobie radze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 24.09.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Tom - gdzie zamawiałeś szkło hartowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.09.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Tom - gdzie zamawiałeś szkło hartowane. tam gdzie okna/drzwi - Fa Arex - jest to tzw szklo bezpieczne, sporo drozsze niz w przeszkleniach pionowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 24.09.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 A czy mógłbyś podać do nich namiary? Właśnie takie szkło jest mi potrzebne. Muszę przykryć część dachu nad balkonem (wg projektu mam nad balkonem odkryte krokwie) i wg konstruktora najlepsze będzie właśnie szkło hartowane. Odradzano nam poliwęglan i plexi bo z tego chcieliśmy ten daszek zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 24.09.2004 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Maluszku, a dlaczego nie z poliwęglanu, Przyznam, w moim przypadku ten materiał biorę to pod uwagę przy konstrukcji dachu oranżerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.09.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Wydaje mi się, że najważniejszą sprawą w konstrukcjach połaciowych jest sposób odprowadzenia wody czyli tzw odwodnienia !!! Szkło hartowane kupicie w firmie Glaspol Saint-Gobain , Pruszków k. W-wy, ul. Przejazdowa 22 B (tel. w informacji 022 913). Prawidłowo to szyba zespolona na przeszklenie połaciowe powinna mieć budowę: od zewnątrz szyba hartowana np. FLOAT 6mm ESG a od wewnątrz szkło bezpieczne laminowane o budowie 33.1. Poliwęglan żółknie po jakimś czasie i nic nie widać przez niego. Uwaga - kąt nachylenia dachu przeszklonego dla naszej strefy klimatycznej to 25 do 32 stopni - w zależnosci od kierunku świata. Chodzi o jak najbardziej optymalne wykorzystanie światła oraz o mozliwość topienia się śniegu zimą. Jeszcze sugeruję, żeby Wam ktoś policzył obciążenia na konstrukcję ( czy wytrzyma) - wiecie : sroga zima, duzo śniegu - może być problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.09.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Charlie - dzięki za namiar Urticae - Charlie napisał co się dzieje z poliwęglanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.09.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 poliweglan tak czy tak nie jest przezroczysty a szklo po 2 tygodniach jest tak brudne ze tez nie jest przezroczyste. Na dlugich polaciach trudno je czyscic. tutaj sa namiary na firme skad ja biore okna (ale samo szklo to oni tez sciagaja od producentow): http://www.arex.biz.pl/ to firma w wlkp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 08.10.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Trochę po dłuższym czasie, ale przyłączam się do ostatniego pytania Pokrzywek (Urticae) do Maluszka. Pytanie to zahacza o zasadniczy problem: Czy przezroczystość daszku nad balkonem jest zaletą czy wadą? Przecież jakiekolwiek liście, śmieci, zakurzenie, które się tam znajdzie, będzie wyglądało gorzej poprzez przezroczyste szkło niż przez półmatowy poliwęglan czy inne podobne tworzywo. Po co mi dobry widok na taki śmietnik? Wygląda moim zdaniem szpetnie. Wiem, bo mam w pobliżu podobny przykład. A regularne mycie od góry takiego daszka wydaje mi się mało praktyczne... Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 09.10.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 A czy pomyśleliście o porządnej wentylacji oranżerii?I o osłonięciu choć częsciowym dachu przed promieniowaniem słonecznym.Jeśli tego nie zrobicie latem będzie tam potworny upał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 09.10.2004 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Trach, Dach z poliwęglanu jak sądze myć trzeba również Szkło jest o tyle lepsze, że trudniej je zarysować. Daniel, Co do wentylacji to faktycznie może to być poważnym problemem. Ja będę miał wentylację mwchaniczną w całym domu ale nie bardzo sobie wyobrażam jak podłączyć do niej oranżerię. Nie wiem czy to możliwe. Same markizy itp osłony problemu nie rozwiążą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 09.10.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 A co myślicie o oranżeri której tylko sciany są ze szkła a dach przykryty tym samym pokryciem co dom i oczywiscie zaizolowany.Zaleta tego to to że sie nie nagrzewa tak bardzo latem.Zimą kiedy słońce jest dosc nisko i tak wpada dużo swiatła.Ja właśnie taką rozważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 10.10.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 trach - już napisałam, że poliwęglan robi się brzydki pod wpływem słońca, deszczu. U mnie jest troszeczkę inny problem - ja chcę zakryć krokwie nad balkonem i jeżeli przykryję je jakimś materiałam półmatowym automatycznie w pokoju zrobi mi się ciemno a tego chciałabym uniknąć - więc raczej pozostanę przy szkle. A z myciem szkła chyba nie jest tak najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 11.10.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 A co myślicie o oranżeri której tylko sciany są ze szkła a dach przykryty tym samym pokryciem co dom i oczywiscie zaizolowany. Zaleta tego to to że sie nie nagrzewa tak bardzo latem.Zimą kiedy słońce jest dosc nisko i tak wpada dużo swiatła. Ja właśnie taką rozważam. ja tak mam i jest ok (właśnie ze względu na te temperatury zrezygnowałam z przeszklenia dachu) http://foto.onet.pl/upload/24/13/_239114_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/24/93/_242519_n.jpg i potwierdzam: - latem i tak jest wystarczająco gorąco i skwarno, - światła dziennego jest pod dostatkiem o każdej porze (oranżeria wychodzi na zachód) - a gdy zimniej, (gdy ogrzewanie nie włączone) to najzimniejsza część chatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts