Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach oran?erii

Urticae

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Tom, Wygląda świetnie ale gdzie Twoje dokonania.? :)Obiecałeś zdjęcia. Przy okazji, jakie masz przekroje krokwi na część pokrytą szkłem a jakie na część pokrytą poliwęglanem?

Pisałeś:

szyby beda zamontowane w profile aluminiowe z uszczelkami. profile beda przymocowane tez przez specjalna tasme uszczelniajaca do krokwi.

Czy to samo dotyczy poliwęglanu? Może powiesz coś więcej na temat tego systemu?

A tak na marginesie, za szyby na mój dach ok. (10m2) hartowana + niskoemisyjna chcieli ode mnie ok 7000. Kieruję się w stronę poliwęglanu.

czekam caly czas na szklo. ma to jeszcze niestety potrwac 2 tygodnie :x

system do poliweglanu zastosuje ten sam co dla szkla - jest bardzo pewny i szczelny choc drogi - podwojne profile z uszczelkami podobne jak w oknie tylk ze skrecane.

przekroje belek mam wszedzie te same 10x10. odradzalbym jedynie poliweglan w przypadku gdyby mial ograniczac widocznosc. widzialem ostatnio cos takiego jako ogrodek przy plywalni - efekt bardzo fajny, cieplo i jasno. Nie wiem jak bedzie latem ale mam nadzieje ze OK (moj poliweglan bedzie na Pln-Wsch scianie)

Maluszku

mysle ze mozna na pewno cos takiego kupic u jakiegos rzemieslnika wykonujacego markizy. warto moze wyslac tez zapytanie do gewe i w ofercie bedzie juz pomysl - u ciebie niestety wolna przestrzen w dachu nie zaczyna sie prosto o ile dobrze pamietam. pozniej trzeba tylko poszukac kogos w PL kto to zrobi za rozsadne pieniadze. Powodzenia!

Charli,

szklarz który miał mi to wykonać powiada, że rodzaj zastosowanego szkła to:

a) szkło bezpieczne 6,38 mm 3.3.1

b) szkło hartowane 4mm -k-Glass

Przestrzeń pomiędzy nimi wypełniona argonem

Płaszczyzna zadaszenia to wielokąt nieregularny tak więc pewnie dodatkowe koszta z uwagi na nietypowe kształty szyb. O montaż nawet nie pytałem z uwagi na skurcz mięśni szczękowych :o

Pozdrawiam.[/img]

Warto poszukać na stronach ogrodniczych. Takie rozwiązania są stosowane w szklarniach nawet z systemami sterowania kompem w zależności od temeperatury, czy natężenia oświetlenia. Mają to firmy Svenson, Brinkmann i inne. Warto zrobić z tego ściągawkę.

Charli,

szklarz który miał mi to wykonać powiada, że rodzaj zastosowanego szkła to:

a) szkło bezpieczne 6,38 mm 3.3.1

b) szkło hartowane 4mm -k-Glass

Przestrzeń pomiędzy nimi wypełniona argonem

Płaszczyzna zadaszenia to wielokąt nieregularny tak więc pewnie dodatkowe koszta z uwagi na nietypowe kształty szyb. O montaż nawet nie pytałem z uwagi na skurcz mięśni szczękowych :o

Pozdrawiam.[/img]

powiedz mu 320 pln/m2 ale za : 33.1-LE/16A/Float 6mm Hartowany (hartowana szyba od zewnątrz a od środka szkło laminowane z powłoką niskoemisyjną czyli 33.1-LE) + max. 50% narzutu na model (zacznij od 30% może się uda).

Narra

• 4 weeks później...
  • 6 years później...

Odświeżam temat. Planuję wykonanie daszku szklanego o powierzchni 4,5 m x 2,7 m z podziałem na 4 części wzdłuż krokwi. Pierwotnie byłam umówiona z firmą na wykonanie tego w szkle hartowanym 8 mm i taką mam wycenę.Obecnie proponują mi zastosować jednak szkło bezpieczne 66.4 co ma być odpowiednikiem w wytrzymałości szkła hartowanego 9-10 mm a jednocześnie nie zbije się w razie czego w drobny mak .Czy taka konstrukcja będzie wytrzymała? Daszek ten będzie znajdował się częściowo pod zadaszeniem głównego domu i boje się o masy śniegu , które okresowo będą spadać na niego z wysokości ok 4 m .Czy to wytrzyma? A może zastosować jeszcze inną kombinacje szkła- hartowane sklejone ze zwykłym - a jeśli tak to jaki proponujecie zamiennik aby nie zabić ceną?

Ktoś pomoże ?

pozdrawiam