Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Vitola 100 czy Vitorond 200

Recommended Posts

Opinia dystrybutora Vissmana i fachowców z czasopisma "Instalator": kotły takich firm jak Vissman i Buderus powinny lądować na złomie a nie u klienta. Ze względów oszczędnościowych używa się teraz gorszych materiałów i wyposażenia,jest to cofnięcie się o jakieś 15 lat. Jako perspektywę "Istalator" proponuje piece BROETJE .Mi podoba się De Dietriech.

Zastanawialiśmy się też nad Viotrondem 222. W tej chwili mamy problem z wyborem albo Vitoli 100 lub Vitoronda 200. Jeżeli wybiorę któregoś z nich to myślę, że potem będę się zastanawiać czy z osobnym zasobnikiem czy z zasobnikiem wbudowanym w piec.

W czym jest lepszy DeDietriech od Vissmanna oprócz ceny?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Maluszek dnia 2002-08-05 10:00 ]

On 2002-08-03 10:05, zedgrajewo wrote:

Opinia dystrybutora Vissmana i fachowców z czasopisma "Instalator": kotły takich firm jak Vissman i Buderus powinny lądować na złomie a nie u klienta. Ze względów oszczędnościowych używa się teraz gorszych materiałów i wyposażenia,jest to cofnięcie się o jakieś 15 lat. Jako perspektywę "Istalator" proponuje piece BROETJE .Mi podoba się De Dietriech.

O jakim czasopismie Instalator mowisz - Instalator czy Polski Instalator? Czytam Instalatora i zadnej takiej opinii o kotlach tam nie bylo

• 3 months później...

W ubiegłym tygodniu rozmawiałem z przedstawicielem Viessmana. Próbowałem w wielu różnych firmach ale poziom wiedzy reprezentowanej przez pracowników tych firm był porażający :eek:(może miałem pecha). Zadawałem pytanie o różnicę pomiędzy kotłem vitola a vitorond. NIKT nie udzielił mi odpowiedzi. Dopiero u Viessmana uzyskałem trochę info.

Wracając do pytania Maluszka.

Zależy, jaką instalacje c.o. planujesz. Czy wiesz, jaką będziesz miała pojemność wodną instalacji?

Generalna różnica (poza konstrukcyjnymi) pomiędzy vitola a vitorond to pojemnośc wodna takiego kotła - w vitoront to coś koło 27l w vitola około 90 l (dla kotła 18kW). Generalnie więc vitola jest lepsza przy palniku olejowym, ponieważ rzadziej się włącza i dłużej pracuje.

Dodatkowo przy instalacjach niskotemperaturowych (u mnie np podłogówka) zdecydowanie polecają vitolę właśnie ze względu na większą pojemnośc wodna kotła - wtedy woda z powrotu o niskiej temperaturze nie wplywa na schłodzenie wody w kotle tak gwałtownie jak miałoby to miejsce przy mniejszej pojemności wodnej kotła.

Co do wyboru vitola 100 a vitorond 200 - trudno powiedzieć. Ja poważnie rozważam vitole 200 (wiem, sporo droższa) ze względu na brak dolnego ograniczenia temperatury wody w kotle. O ile dobrze się orientuję, zarówno vitola 100 jak i vitorond 200 mają dolne ograniczenie temperatury 40 stopni C. Piec włącza się nawet w ciepłe dni, żeby utrzymać tą temperaturę minimalna. Mogę się mylić - pisze z pamięci bez broszurek Viessmana.

Am,

dziękuję, troszkę mi rozjaśniłeś w głowie. Jeszcze nie wiem jaką będę miała pojemość wodną instalacji gdyż jeszcze jej nie mam. Planujemy zrobić ogrzewanie podłogowe (ok. 120 m2 - parter + grzejniki - piętro). Kiedyś zastanawialiśmy się nad zrobieniem ogrzewania podłogowego w całym domu ale jakoś z tego zrezygnowaliśmy. (Czytam Twój dziennik i wiem, że zrobiłeś w całym domu. Czy w tym roku zamierzasz zamieszkać? Jeżeli tak to bardzo jestem ciekawa jak to jest z tym ogrzewaniem w sypialniach?). Dom mamy o pow. 210 m2. Kocioł powinniśmy kupić 18kW. Tyle wiem. Fakt rozmowy z przedstawicielami Viessmana są tragiczne, trudno uzyskać jednoznaczne odpowiedzi. U samego Viessmana nie byliśmy gdyż pracują w dziwnych godzinach i nie jesteśmy w stanie tam dojechać na czas. Czy już zakupiłeś kocioł?