Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zastosowałem grzebien w kolorze dachówki i szpaki czy wroble juz nie wchodza.w google wpisz "grzebien dach" i wszystko bedzie jasne

Wcisnąłeś "wróblówkę" pod kątowe dachówki kończące na desce szczytowej?

Witam

Włażą mi wróble i gniazdują.... Jak to zabezpieczyć?

Będę robił podbitkę i chcę tą sprawę wyprowadzić....

Jak wchodzą okapem (najczęściej) to jest szpara między kratką wentylacyjną z grzebieniem a ostatnią boczną dachówką (krańcową /szczytową) szparę widać nad rynną tam gdzie się kończy , ale mogą wchodzić (jak kiedyś u mnie) pod piórem bocznym dachówki skrajnej , wtedy albo je demontujesz (dużo pracy) i przerobisz obróbkę blaszaną wiatrownicy która zasłoni szpary od dołu albo podocinasz i włożysz w tą szparę gąbkę puchnącą która po rozprężeniu sama zamocuje się w szparze. W każdym przypadku wyciągnij siano i gniazda bo zatykają wentylację podpołaciową dachówek.

To raczej kosy a nie wróble.

pozdrawiam Tomraider.

Wchodzą właśnie pod piurem bocznym dachówki skrajnej. Szpara jest 2 cm - i jakoś się tam mieszczą...

Co to za gąbka puchnąca? Na allgro nie ma???

Dość typowe zjawisko. Trzeba zdemontować dachówki skrajne, usunąć gniazda (mogą być głębiej w połaci) i zastosować specjalną obróbkę blacharską. Profesjonalny dekarz powinie sobie z tym poradzić. Pozdrawiam.
  • 4 years później...
Cześć. Odświeżę trochę. Mam identyczny problem jak u Ciebie. Czy udało się go rozwiązać. Mam pytanie czy pod tymi dachowkami krańcowymi powinna być również wróblówka ? Ewentualnie zamontowanie prostej obróbki deski czolowej wsunietej do konca dachowki zalatwiloby sprawe ?
... czy pod tymi dachowkami krańcowymi powinna być również wróblówka ? ..

Czy pod stwierdzeniem "dachówka krańcowa" należy rozumieć dachówka szczytowa? Skoro tak to nawet zastosowanie kawałków kratki wentylacyjnej z grzebieniem może nie być skuteczne. Wszystko zależy od grubości łaty. Skuteczna może być specjalna obróbka blacharska. Pozdrawiam.