ZbyszekT 04.02.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam Włażą mi wróble i gniazdują.... Jak to zabezpieczyć? Będę robił podbitkę i chcę tą sprawę wyprowadzić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 04.02.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ja zastosowałem grzebien w kolorze dachówki i szpaki czy wroble juz nie wchodza.w google wpisz "grzebien dach" i wszystko bedzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.02.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ja zastosowałem grzebien w kolorze dachówki i szpaki czy wroble juz nie wchodza.w google wpisz "grzebien dach" i wszystko bedzie jasne Wcisnąłeś "wróblówkę" pod kątowe dachówki kończące na desce szczytowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 04.02.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam Włażą mi wróble i gniazdują.... Jak to zabezpieczyć? Będę robił podbitkę i chcę tą sprawę wyprowadzić.... Jak wchodzą okapem (najczęściej) to jest szpara między kratką wentylacyjną z grzebieniem a ostatnią boczną dachówką (krańcową /szczytową) szparę widać nad rynną tam gdzie się kończy , ale mogą wchodzić (jak kiedyś u mnie) pod piórem bocznym dachówki skrajnej , wtedy albo je demontujesz (dużo pracy) i przerobisz obróbkę blaszaną wiatrownicy która zasłoni szpary od dołu albo podocinasz i włożysz w tą szparę gąbkę puchnącą która po rozprężeniu sama zamocuje się w szparze. W każdym przypadku wyciągnij siano i gniazda bo zatykają wentylację podpołaciową dachówek. To raczej kosy a nie wróble. pozdrawiam Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 04.02.2018 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Wchodzą właśnie pod piurem bocznym dachówki skrajnej. Szpara jest 2 cm - i jakoś się tam mieszczą... Co to za gąbka puchnąca? Na allgro nie ma??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.02.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Dość typowe zjawisko. Trzeba zdemontować dachówki skrajne, usunąć gniazda (mogą być głębiej w połaci) i zastosować specjalną obróbkę blacharską. Profesjonalny dekarz powinie sobie z tym poradzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldfinch 29.03.2022 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 Cześć. Odświeżę trochę. Mam identyczny problem jak u Ciebie. Czy udało się go rozwiązać. Mam pytanie czy pod tymi dachowkami krańcowymi powinna być również wróblówka ? Ewentualnie zamontowanie prostej obróbki deski czolowej wsunietej do konca dachowki zalatwiloby sprawe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.04.2022 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 ... czy pod tymi dachowkami krańcowymi powinna być również wróblówka ? .. Czy pod stwierdzeniem "dachówka krańcowa" należy rozumieć dachówka szczytowa? Skoro tak to nawet zastosowanie kawałków kratki wentylacyjnej z grzebieniem może nie być skuteczne. Wszystko zależy od grubości łaty. Skuteczna może być specjalna obróbka blacharska. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts