mcmrbygg 04.02.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam, zamierzam budowac dom pietrowy lecz do zamieszaknia tylko parter. Czy ktos stosowal rozwiazanie typu ocieplenie stropu z poziomu parteru? Chodzi mi by ograniczyc jak najbardziej straty ciepla. Myslalem by zrobic z 20 cm welny na klej plus kolki. Jestem zwolennikiem welny ze wzgledu na to ze bezpieczniej byloby mi kable poprowadzic do oswietlenia w warstwie izolacji. Dom bedzie z rekuperatorem. Czy zda to egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.02.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Generalnie ocieplenie z wełny stosuje się od zimniejszej strony przegrody czyli w stropie nad parterem - od góry. Problem jest ze szczelnością paroizolacji. Wełna jest paroprzepuszczalna więc jeżeli paroizolacja 100% nie zatrzyma pary to wykropli się ona na zimnym stropie. Ryzykowne dlatego lepiej jest ocieplać strop od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts