Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z grzejnikami

MNHCK

Recommended Posts

Witam ;)

Od ojakiegos czasu mieszkam w mieszkaniu ogrzewanym piecem de detrich mrc3. Do tej pory uzywalismy tylko polowy mieszkania wiec bylo wzglednie ok. Ale teraz pojawil sie problem. Chcial bym uzywac wszystkich grzejnikow ale nie moge poniewaz jesli grzeja to tak jak by brakowalo mi wody i najwazniejszy w sypialni dziecka jest zimny. Tzn. rura doplywu jest goraca ale odplywu zimna i grzeje tylko gora. Kryzowanie nie pomaga. Na piecu mam 60oCodplyw i doplyw cieple. Zebybt n grzejnik mi grzal musze pozostale skrecic i mam zimno wszedzie wtedy tam mam ok. Co mozna zrobic ? Czy np. Pompka za slabo pracuje ?

Spróbuj dostać się do parametrów kotła i ustawić parametr P28 na większą wartość. Fabrycznie jest 3 można ustawić do 10. Ja ustawiłem na 7 bo też nie wszystkie grzejniki dobrze grzały. Ten parametr określa minimalne obroty pompy przy pracy kotła na CO. Trzeba mieć do tego sterownik isense z protokołem open term.

Problemem może być mała wydajność pompy. Woda łatwiej przechodzi przez inne grzejniki niż przez ten, który nie grzeje. Rozwiązaniem może być też przymknąć trochę przepływ przez pozostałe i wtedy może będzie też dobrze. Ja mam starą instalację grawitacyjną z różnymi doróbkami. U mnie pomogło zwiększenie wydajności pompy.

Woda nie wraca do kotła, po prostu nie płynie zbyt szybko, wychładza się zaraz po wejściu do grzejnika i stąd zimny grzejnik.

Jaki masz sterownik?

Sterownik niestety mam euroster 2006 tx wiec szalu nie narobie ale jak bedzie trzeba to cos pozycze czy kupie sensownego tylko zebym wiedzial co jest przyczyna problemu. To co sugerujesz czyli przymkniecie pozostalych to jest to o czym pisalem.tylko ze ja bym chcial miec wszedzie cieplo bo teraz wybieram. Czy w salonie czy w sypialni ;p

Cisnienie mam ok czyli cos pod 2. Problem byl zawsze tylko jak sie wprowadziłem to 2 pokoje czyli 4 grzejniki plus grzejnik w korytarzyku skrecilem i bylo ok. Teraz zrobilem remont i chcial bym mieszkac w calosci a wiec doszlo mi duzo do ogrzania i dlatego szukam rozwiazania

No wlasnie nie mam mozliwosci kryzowania pod termostatem. Kryzowalem je na odplywie. Problem jest taki ze nie jest to ostatni grzejnik w rozumieniu odleglosci od pieca. Jest po rozgalezieniu ale stosunkowo blisko a z tej zamej rurki grzany jest drugi grzejnik ktory smiga az milo. Jesli zajdzie potrzeba moge sprobowac narysowac jakis schemat i podrzucic jakies zdjecia

A jest jakaś różnica w przekroju tej gałązki(zwężenie). Woda popłynie tam gdzie będzie miała lżej

Kryzowanie zaworami powrotnymi jest trudniejsze ale nie niemożliwe. Rozkręć wszystkie głowice na max albo najlepiej je zdejmij. Poczekaj niech popracuje tak instalacja z 20-30 min. Zakręć zawór powrotny na grzejniku na max(masz zawory powrotne zamykane na imbus?) i odkręcaj powoli do momentu aż zacznie grzać. Oczywiście zacznij od tych które grzeją prawidłowo. Po operacji na kżdym grzejniku sprawdzaj czy dzieje się coś na tym co nie grzeje

Zwykle zawór na powrocie "dostaje prześwit" dopiero około 1,5 -2 obrotów i właśnie ten moment jest najważniejszy. Pół obrotu więcej i już przepływ jest na tyle dobry, że jego dalsze odkręcanie nie powoduje już wyraźnego wzrostu temperatury grzejnika.

I jeszcze jedno, może przyciął się zawór termostatyczny. Jak ściągniesz głowicę to sprawdź czy trzpień dobrze odbija jak go naciśniesz. Jest trochę ciężko nacisnąć, więc trzeba użyć coś twardego do tego celu.

zakręcasz powrót jednego grzejnika i odkręcasz do momentu uzyskania minimalnego przepływu żeby grzejnik zaczął grzać(na słuch, będzie słychać kiedy zawór przepuści wodę). Sprawdź wtedy czy zacznie coś grzać ten felerny i tak po kolei z każdym nastęnym.

Warto też sprawdzić jak kolega wyżej sugeruje czy nie zablokował się trzpień głowicy zaworu.

Poszedlem Twoim sposobem i powiem Ci ekstra ;) teraz ten co mi na nim zalezalo szybciutko jest caly gorący a reszta go "dogania" pozniej. Nadal nie "wystarcza" mi ciepla na cala instalacje i musialem niektore zabic ale zabilem inne niz wczesniej wiec moge tak zyc narazie. Musze poobserwowac temat. Natomiast zauwazylem ze jesli teraz ustawie na piecu ponizej 60oC to rura powrotu jest mocno wychlodzona czyli nie wiem czy dobrze mysle kaloryfery oddaja duzo ciepla do mieszkania ?

• 2 weeks później...