ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.02.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka111 19.06.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Witam, u mnie sprawa wygląda tak, że chce kupić działkę o pow. 804m, a powierzcnia parterowki ktora chcialabym wybudowac wynosi 129,04m2 co daje wskaznik zabudowy 0,16. a w MPZP maksymalny wskaźnik zabudowy wynosi 0,15, przy czym maksymalna intensywność ma miec 0,35 czyli tu sie mieszcze. Czy w zwiazku z tym moge nie dostac pozwolenia na budowe? czy jest jakis sposob zeby udalo sie wybudowac ten konkretny projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.06.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 a jak jest definowany " wskażnik zabudowy " w Planie Miejscowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka111 19.06.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 wskaźniku zabudowy działki – należy przez to rozumieć wartość stosunku powierzchni ogólnejrzutu przyziemia obiektów stałych zlokalizowanych na działce (terenie) do powierzchni działki(terenu), przy czym wskaźnik stosuje się do nowo wydzielonych nieruchomości, a w pozosta-łych przypadkach mają zastosowanie przepisy szczególne A wymiary mojego projektu to 12,54x10,29 i teraz nie wiem czy zmieniac projekt u architekta czy robic indywiduacny/szukac innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.06.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 - straszliwie mętna ta definicja z PM. W Prawie Budowlanym ( czy Warunkach Technicznych ) nie ma definicji " powierzchni ogólnej ", poza tym co ( ? ) jeśli budynek nie ma "przyziemia" ? tylko kondygnację PARTERU nadziemną ? możliwe, że chodzi o obrys ścian zewnętrznych w poziomie terenu ? ale dopytałbym się w Urzędzie jak to interpretują.- tak jak napisałaś, jeśli budynek nie spełnia wymogów Planu Miejscowego, to albo zmiana projektu, albo przystosowanie do PM, albo projekt indywidualny - to Twój wybór jako Inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka111 20.06.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Własnie dzisiaj troche jeszcze poczytalam i z tego co widze co urzad to interpretacja moze byc inna, zastanawiam sie czy jesli bym "zmniejszyla" fundamenty pod wymagana powierzchnie zabudowy to czy brali by je po obrysie bo znajduja sie troche powyzej ziemi czy jednak jak po rzucie pionowym scian ktore wiadomo beda szersze. nie wiem czy wyrazam sie jasno? dodatkowo doczytalam ze loggia moze sie nie wliczac w powierzchnie zabudowy, wiec moze z wiatrolapa zrobie sobie loggie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czopeks 21.06.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Własnie dzisiaj troche jeszcze poczytalam i z tego co widze co urzad to interpretacja moze byc inna, zastanawiam sie czy jesli bym "zmniejszyla" fundamenty pod wymagana powierzchnie zabudowy to czy brali by je po obrysie bo znajduja sie troche powyzej ziemi czy jednak jak po rzucie pionowym scian ktore wiadomo beda szersze. nie wiem czy wyrazam sie jasno? dodatkowo doczytalam ze loggia moze sie nie wliczac w powierzchnie zabudowy, wiec moze z wiatrolapa zrobie sobie loggie? Majka najprościej i najpewniej będzie zadzwonić do wydziału architektury i budownictwa w starostwie w którym terenowo będziesz składać wniosek o PNB i wprost poprosić o wyjaśnienie inspektora ww. wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts