ficust 05.02.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam wszystkich, Posiadam piec na eko-groszek 25 KW. Do tego pieca dokupiłem termostat pokojowy RTW101 firmy STERR.Termostat działa na zasadzie włącz/wyłącz i steruje pompą C.O. Ogrzewam dom ok 140 m2 z dociepleniem pomiędzy cegłami w ścianie. Styropian 10 cm.W tym budynku jeszcze nikt nie mieszka, są prowadzone tylko prace wykończeniowe, dlatego nastawiłem temperaturę na 15 stopni. Piec ustawiony na 42 do 50 stopni, gdyż próbowałem różne opcje. Gdy w pomieszczeniach temperatura osiągnie ustawione 15 stopni, termostat automatycznie wyłącza pompę C.O. i tutaj wszystko gra. Piec pracuje na temperaturze w pobliżu ustawionej i tutaj też jest ok. Problem zaczyna się w momencie gdy temperatura w pomieszczeniach spadnie poniżej nastawionej na termostacie. Termostat wtedy załącza pompę C.O. i zimna woda z grzejników schodzi do pieca. W tym momencie temperatura wody w piecu spada poniżej minimalnej, która jest ustawiona jako wyłączenie pieca, czyli poniżej 30 stopni C. Piec się wyłącza (przechodzi w funkcje STOP), dmuchawa nie działa i nie jest podawany węgiel. Pytanie, czy można jakoś ustawić termostat, aby np. co jakiś czas przemieszał wodę w instalacji, aby nie była taka zimna. W obecnej temperaturze na zewnątrz (-2 do +4) temperatura ustawiona wewnątrz pomieszczeń utrzymuje się nawet do 2 dni. W tym czasie woda w grzejnikach się kompletnie wychładza i po zejści do pieca wyłącza go. Gdy to zauważę, wystarczy nacisnąć START i piec już podgrzewa wodę do ustawionej temperatury. Ale chyba nie o to chodzi… Proszę o informacje, czy jakoś da się rozwiązać ten problem, czy też będę skazany na walkę z termostatem, bądź będę musiał go całkowicie wyłączyć. PozdrawiamTomek F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts