Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej mocy kozę wybrać

xfr82

Recommended Posts

Witam serdecznie,

chcę sobie wstawić kozę do mieszkania (zgoda kominiarza już jest), ale zastanawiam się nad mocą. Salon w którym ma stanąć koza ma ok 18m2, ale chce żeby ciepło rozchodziło się do pozostałych pomieszczeń (całe mieszkanie ma ok 46m2, wysokość standardowo ok 2,5m). Chcę tak dobrać moc kozy, żeby nie było ani za bardzo gorąco w salonie, ale też było ciepło w pozostałych pomieszczeniach. Chcę żeby obieg ciepła nie był wymuszony: z kuchnią przez otwór w ścianie (ok fi 15cm), z sypialnią przez otwór w ścianie (fi ok 7cm), do przedpokoju przez drzwi. Dodam jeszcze, że budynek nie jest ocieplony, mieszkanie szybko się wychładza, zanim doczekamy się ocieplenia przez administrację... to wolę już teraz sobie wstawić kozę.

Myślałem o mocy ok 3kW ale boję się, że w salonie będzie upał nie do zniesienia (np ok 23 stopni). A może bez potrzeby się obawiam?

A może te 3kW to za mało na takie mieszkanie bo ciepło będzie się bardzo szybko i ładnie rozchodzić po innych pomieszczeniach.

Tyle wiem co wyczytałem w internecie, że 1kW wystarczy na ogrzanie ok 10m2, ale jak to będzie w moim przypadku, nie wiem?

Z góry dzięki za pomoc tym co mają doświadczenie.

Bez wymuszenia nie ma szans na ogrzanie pozostałych pomieszczeń. Dziurkami ciepło nie przejdzie.

Nieocieplony domek murowany o powierzchni 50 potrzebuje ok 15 kW. W bloku zależne to jest od umiejscowienia mieszkania, od sąsiadów. Bez tych informacji trudno powiedzieć. Małe kozy mają pewnie coś koło 6kW i taką bym wstawił. Palić na full nie musisz.

Bez wymuszenia nie ma szans na ogrzanie pozostałych pomieszczeń. Dziurkami ciepło nie przejdzie.

Nieocieplony domek murowany o powierzchni 50 potrzebuje ok 15 kW. W bloku zależne to jest od umiejscowienia mieszkania, od sąsiadów. Bez tych informacji trudno powiedzieć. Małe kozy mają pewnie coś koło 6kW i taką bym wstawił. Palić na full nie musisz.

Nad i pod moim mieszkaniem są sąsiedzi. Mieszkanie w małym budynku (łącznie 6 mieszkań, 3 kondygnacje), także 3 ściany są zewnętrzne.

Jak najprościej wymusić obieg ciepła?

Najlepszym "urządzeniem" do redukcji zanieczyszczeń podczas palenia drewnem, jest jego prawidłowa, niska wilgotność i umiejętność palenia. Palenisko to sprawa ważna ale drugorzędna....Powtórzę, że piszę o drewnie. Węgiel to nie moja bajka....

Czy do tych kóz, o których piszecie, trzeba dokładać urządzenia redukujące emisję zanieczyszczeń? Czy są już eko?

Zgodnie z prawem można truć. Można zadymiać całą okolicę. Grunt żeby to robić drewnem lub węglem wtedy nic nie grozi.

Kozy i kominki z katalizatorami są dostępne, ale w bardziej cywilizowanych krajach jak USA.

Zgodnie z prawem można truć. Można zadymiać całą okolicę. Grunt żeby to robić drewnem lub węglem wtedy nic nie grozi.

Kozy i kominki z katalizatorami są dostępne, ale w bardziej cywilizowanych krajach jak USA.

Dzięki za info!

Robienie pod siebie w cale nie urządza. Poza tym prawo zawsze się może zmienić i oby tak było - trzeba trochę wziąć odpowiedzialność za te zanieczyszczenia. Zastanawiałem się nad tymi urządzeniami do redukcji emisji, bo trafiłem ostatnio na info z Krakowa o tej całej ustawie antysmogowej i tam był zapis, że kozy są dopuszczalne, ale właśnie z czymś takim. Jak zauważyłem temat, to byłem ciekaw, czy dostaje się takie urządzonko w pakiecie. ;) Jak widać, daleko nam jeszcze do eko rozwiązań, które będą normalnością, a nie ofertą "premium".