Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie licznika na zewnątrz budynku

marad_co

Recommended Posts

WItam,

jest sobie dom, do niego idzie linia napowietrzna (cztery kable) i licznik jest w środku budynku. Dom będzie remontowany i tak się zastanawiam jak ugryźć to linię napowietrzną aby licznik przenieść na ogrodzenie posesji. Czy jak linia napowietrzna jest zakończona na elewacji budynku to da się stamtąd podciągnąć kable z powrotem do linii ogrodzenia i potem znowu wrócić do budynku? Wiem że trochę komplikacji jest ale nie widzę innego rozwiązania. Z jednej strony sąsiedni dom ma również linię napowietrzną z tego samego słupa po drugiej stronie ulicy a z drugiej strony jest działka z garażami i one chyba mają instalację podziemną bo nie widzę żadnych słupów z kablami. Proszę o wasze porady jak to rozwiązać

Pozdrawiam

Nie powiem Ci jak to zrobić, bo to zależy od nie tylko ZE, ale i tego na kogo trafisz. Mogę Ci napisać jak było u mnie.

Potrzebowałem przenieść z budynku licznik do linii ogrodzenia. Tylko ja miałem przyłącze ziemne. W PGE najpierw trafiłem na tłumoka, który twierdził, że ich to przyłącze nie interesuje i mogą mi sprzedać drugie. Potem kazał mi składać pismo o warunki usunięcia kolizji :rolleyes: Miało mnie to kosztować kilkanaście tysięcy złotych i wszystko na mojej głowie. W końcu trafiłem na człowieka, który chciał rozwiązać temat. Za podpowiedzią złożyłem wniosek o zwiększenie mocy(tak żeby musieli zmienić zabezpieczenia przedlicznikowe) z zaznaczeniem umiejscowienia licznika w linii ogrodzenia. Po dwóch miesiącach przyjechali i tak zrobili, ja zapłaciłem za dodatkową moc 4x59zł netto. Potem w granicach działki WLZ na własną rękę(elektryk).

WItam,

jest sobie dom, do niego idzie linia napowietrzna (cztery kable) i licznik jest w środku budynku. Dom będzie remontowany i tak się zastanawiam jak ugryźć to linię napowietrzną aby licznik przenieść na ogrodzenie posesji. Czy jak linia napowietrzna jest zakończona na elewacji budynku to da się stamtąd podciągnąć kable z powrotem do linii ogrodzenia i potem znowu wrócić do budynku? Wiem że trochę komplikacji jest ale nie widzę innego rozwiązania. Z jednej strony sąsiedni dom ma również linię napowietrzną z tego samego słupa po drugiej stronie ulicy a z drugiej strony jest działka z garażami i one chyba mają instalację podziemną bo nie widzę żadnych słupów z kablami. Proszę o wasze porady jak to rozwiązać

Pozdrawiam

Pierwsze co to wystąp do ZE o warunki techniczne przeniesienia układu pomiarowego. Po ok 2 tygodniach pewno przyjdą i dopiero wtedy można myśleć co dalej.

Pierwsze co to wystąp do ZE o warunki techniczne przeniesienia układu pomiarowego. Po ok 2 tygodniach pewno przyjdą i dopiero wtedy można myśleć co dalej.

Na razie robię plany. Dom kupiłem i jeszcze 2 miesiące poprzedni właściciele mają tam mieszkac ludzie. Planuję dom ocieplać i tak teraz kombinuję za co najpierw się złapać. Ale chyba pierwsze to trzeba te instalacje poprzekładać. Gaz też chciałbym przenieść do linii ogrodzenia. Są jakieś minimalne odległości pomiędzy licznikiem gazu i energii elektrycznej?

Warunki do niczego Cię nie zobowiązują. Do tego są ważne rok, czy dwa.

Dwa lata są ważne. Bez warunków tego licznika nie przeniesiesz więc tak czy siak trzeba będzie o nie wystąpić (nie wiem dlaczego tego nie zrobić skoro są darmowe). Dodatkowo ZE napisze w WT co jest po jego stronie a co po stronie odbiorcy. Kto wie może za darmo szafkę postawią i zasilą :D :D Dobrze by było wiedzieć te wszystkie rzeczy.