Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Sigma/Sigma E

jjolorin

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat przy wyborze kotła na ekogroszek. Zdecydowałem się na firmę Defro. Mam do wyboru dwa modele:

Sigma - dostępne moce: 16, 20, 24, 36, 48 kW

Sigma E - dostępne moce: 12,16, 20, 24, 36 kW

Na razie bardziej skłaniam się do Sigmy E. Mam tylko problem z wyborem mocy kotła.

Wg strony cieplowlasciwe.pl maksymalna moc grzewcza potrzebna dla mojego domu to 6,6kW + 4kW na grzanie wody, razem 11kW.

Strona poleca wybrać kocioł podajnikowy o mocy 10kW.

Wg bilansu cieplnego z projektu:

"Zapotrzebowanie ciepła dla celów ogrzewania budynku mieszkalnego wynosi Q=14,0 kW (Obliczeń dokonano techniką komputerową w programie Audytor OZC 6,6 Pro.)"

Jeśli doliczę te 4kW na grzanie wody to wyjdzie mi 18kW.

Kalkulator na stronie http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HM/Heatmaster.html pokazuje max moc urządzenia grzewczego 7,2kW (bez uwzględnienia CWU).

Jaką moc kotła wybrać:

12kW - wybór ogracznia się do Sigma E,

16kW - Sigma lub Sigma E,

20kW - wybór jw.

Strona cieplowlasciwe.pl dość dobrze podaje potrzebną moc. Ta druga też. Projekt niekoniecznie podaje to jak należy, niezależnie od użytego programu.Powinna cię zastanowić rozbieżność- aż takiej być nie powinno!

Jak zasponsorujesz sobie za duży kocioł to niestety będziesz cierpiał. Spieki, o wiele duże spalanie ekogroszku, potrzeba częstszego czyszczenia itd itp.

Pomyśl trochę. Zimą z reguły jest średnio ok 3-4 st C, przy takiej temperaturze potrzebna moc cieplna u Ciebie na samo CO to jakieś 3kW (lub 6kW jak racje ma projekt). W jednym i drugim przypadku to za mało- na rynku nie ma retort, co dobrze pracują na takiej mocy. Może inaczej, retorty są, ale o odpowiedni opał coraz trudniej.

Zastanów się nad innym źródłem ciepła.

Zdecydowałem się na kocioł Sigma E 12 kW.

Z tego co się orientuję mogę do niego dokupić:

system gaszenia Strażak I lub Strażak II,

sterownik zaworu mieszającego DEFRO MZ,

sterownik pokojowy Defro spk lux.

Czy warto instalować te rzeczy?

Na sterownik pokojowy jestem już zdecydowany, zastanawiam się tylko czy zamiast tego defro mogę kupić sterownik tech st-281 (https://www.techsterowniki.pl/p/st-281).

Dodatkowo w instrukcji do kotła widze miejsce na czujnik temperatury spalin, tylko czy ten czujnik jest w zestawie, czy trzeba go dokupić?

Edytowane przez jjolorin