Gość TwojPan 05.02.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam.Panowie,mam wielka prośbę.Nie znalazłem podobnego tematu,więc jeśli jest proszę o sprostowanie.Czy jest szansa,aby użytkownicy PC PW podali w tym wątku czas swych defrostów,powiedzmy dla przedziału temperatur 5 do 0deg i 0 do -5deg-może być średnia-nie chodzi tu o sekundowe wartości.Chciałbym porównać te dane dla jednostek z różnych firm.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.02.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) Witam. Panowie,mam wielka prośbę. Nie znalazłem podobnego tematu,więc jeśli jest proszę o sprostowanie. Czy jest szansa,aby użytkownicy PC PW podali w tym wątku czas swych defrostów,powiedzmy dla przedziału temperatur 5 do 0deg i 0 do -5deg-może być średnia-nie chodzi tu o sekundowe wartości.Chciałbym porównać te dane dla jednostek z różnych firm. Dziękuję i pozdrawiam. To skomplikowane Każda PC ma inaczej. Mało tego "czas defrostu" - co przez to rozumiesz . Czy to czas przerwy w grzaniu . czy czas pracy sprężarki podczas defrostu , Czas pracy spreżarki i wentylatorów ( tak tez bywa).A może czas pracy sprężarki na pełnej mocy. Ponadto zmienne są warunki startu defrostu .Pirwsze np. dwa są zależne tylko od czasu a kolejne uwzględniają wilgotność i temperaturę Edytowane 6 Lutego 2018 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 06.02.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 I żeby tak stać z zegarkiem i patrzeć na pompę? Czasu szkoda. W domu "ciepło" (brak elewacji, wykańczam poddasze) , rachunki akceptowalne to znaczy że działa. Kiedyś chyba nawet widziałem ten defrost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.02.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 I żeby tak stać z zegarkiem i patrzeć na pompę? Czasu szkoda. W domu "ciepło" (brak elewacji, wykańczam poddasze) , rachunki akceptowalne to znaczy że działa. Kiedyś chyba nawet widziałem ten defrost Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.02.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Witam. Panowie,mam wielka prośbę. Nie znalazłem podobnego tematu,więc jeśli jest proszę o sprostowanie. Czy jest szansa,aby użytkownicy PC PW podali w tym wątku czas swych defrostów,powiedzmy dla przedziału temperatur 5 do 0deg i 0 do -5deg-może być średnia-nie chodzi tu o sekundowe wartości.Chciałbym porównać te dane dla jednostek z różnych firm. Dziękuję i pozdrawiam. U mnie 2-4 minuty cały cykl. Co jaki czas ? Mam defrost wydajnościowy a nie czasowy , więc jesli wymiennik będzie na max zamrożony i pompa już nie będzie mogła pracowac to wtedy wykonuje defrosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Witam,u mnie defrost fizyczny tj do pełnego stopienia szronu trwa ok 5 min i zużywa ok 0,15-0,18 kWh.Jeszcze dodatkowe 2 min miga kontrolka defrostu.Przy dużych mrozach jest trochę dłuższy czas ,a kiedy nie ma wystarczającej ilości ciepłej wody -mój T-cap sam produkuje ciepło tylko do defrostu z max częstotliwością sprężarkiPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 06.02.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 U mnie defrost trwa od 2 do 4 minut mam sprzeglo i pompe power inverter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 06.02.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Witam, u mnie defrost fizyczny tj do pełnego stopienia szronu trwa ok 5 min i zużywa ok 0,15-0,18 kWh.Jeszcze dodatkowe 2 min miga kontrolka defrostu. Przy dużych mrozach jest trochę dłuższy czas ,a kiedy nie ma wystarczającej ilości ciepłej wody -mój T-cap sam produkuje ciepło tylko do defrostu z max częstotliwością sprężarki Pzdr Dzięki bobrow. Znasz się trochę na Panasach.czy to możliwe,że w nowej serii H,defrost trwa nawet 20 min ? Dziękuje Panowie.Czyli mieszczę się w normie.Przy wczorajszym mrozie -10deg,mój trwa dokładnie 4minuty-od momentu zaświecenia kontrolki defrostu,do podjęcia pracy przez sprężarkę.Tak sobie podglądam ile to trwa (mam informację na pilotach klimatyzatorów wewnątrz o rozpoczęciu rozmrażania) i mam wrażenie,że czas jest zawsze taki sam.Bez względu na temperaturę w jakiej się odbywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Dzięki bobrow. Znasz się trochę na Panasach.czy to możliwe,że w nowej serii H,defrost trwa nawet 20 min ? Dziękuje Panowie.Czyli mieszczę się w normie.Przy wczorajszym mrozie -10deg,mój trwa dokładnie 4minuty-od momentu zaświecenia kontrolki defrostu,do podjęcia pracy przez sprężarkę.Tak sobie podglądam ile to trwa (mam informację na pilotach klimatyzatorów wewnątrz o rozpoczęciu rozmrażania) i mam wrażenie,że czas jest zawsze taki sam.Bez względu na temperaturę w jakiej się odbywa. Z tego co wiem , w Panasach przy podłogówce (niskie temp) i słabym przepływie-może być dłuższy czas defrostu. U mnie sprawa jest prosta : -mając temp na grzejnikach ok 45 st zawsze mi starcza ciepłej wody do defrostu (oprócz sytuacji , kiedy PC startuje po wyłączeniu z termoregulatora) -mam bardzo dobry przepływ w krótkim obiegu PC-buforek pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 06.02.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Z tego co wiem , w Panasach przy podłogówce (niskie temp) i słabym przepływie-może być dłuższy czas defrostu. Właśnie.Pewnie bez znaczenia jaka to maszyna. Na wiosnę mają mi wymienić jednostkę,Samsung zdecydował jednak wymianę i rozszerzona gwarancję-choć obecna naprawiona działa bez zarzutu (dlatego sprawdzam wszystkie czasu podane przez producenta).Chcę zrobić zawory przed moim bypassem,tak abym mógł zasilać układ bezpośrednio.Przy takim układzie jak mój,czyli z termostatami-jeśli wszystkie siłowniki się zamkną,musi dojść do wyłączenia PC bo zgłosi błąd przepływu.To już zrobiłem podpinając wyjście wyłączenia pompy obiegowej na listwie podłogówki do wejścia termostatu w PC. Ale gdyby jednak następowało to zbyt wolno (całkowite wyłączenie PC),myślisz że pozostawienie ok 30m2 otwartej non stop pętli w podłodze wystarczy do poprawnego (szybkiego) defrostu?Czy może jest to zbyt mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Właśnie.Pewnie bez znaczenia jaka to maszyna. Na wiosnę mają mi wymienić jednostkę,Samsung zdecydował jednak wymianę i rozszerzona gwarancję-choć obecna naprawiona działa bez zarzutu (dlatego sprawdzam wszystkie czasu podane przez producenta).Chcę zrobić zawory przed moim bypassem,tak abym mógł zasilać układ bezpośrednio.Przy takim układzie jak mój,czyli z termostatami-jeśli wszystkie siłowniki się zamkną,musi dojść do wyłączenia PC bo zgłosi błąd przepływu.To już zrobiłem podpinając wyjście wyłączenia pompy obiegowej na listwie podłogówki do wejścia termostatu w PC. Ale gdyby jednak następowało to zbyt wolno (całkowite wyłączenie PC),myślisz że pozostawienie ok 30m2 otwartej non stop pętli w podłodze wystarczy do poprawnego (szybkiego) defrostu?Czy może jest to zbyt mało? Moim zdaniem trzeba sprawdzić ile potrzebujesz energii do defrostu i obliczyć wymaganą pojemność zładu wody w danej temp na PC. W necie są wszystkie wzory -fizyka podstawówka 6 klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 06.02.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Moim zdaniem trzeba sprawdzić ile potrzebujesz energii do defrostu i obliczyć wymaganą pojemność zładu wody w danej temp na PC. W necie są wszystkie wzory -fizyka podstawówka 6 klasa. Gdybym wiedział dokładnie ile w tych 30m2 podłogi krąży wody-było by to proste.A tak,mogę się wesprzeć jedynie doświadczeniami innych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.02.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Przy takim układzie jak mój,czyli z termostatami-jeśli wszystkie siłowniki się zamkną,musi dojść do wyłączenia PC bo zgłosi błąd przepływu. Nie muszą zamknąć się wszystkie,wystarczy,że przepływ będzie niższy niż wymagany. Dlatego sterowniki przy pompie to bzdura i nie tylko przez możliwe błędy przepływu ale też ze względu na zerowy efekt "regulacji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 06.02.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Nie muszą zamknąć się wszystkie,wystarczy,że przepływ będzie niższy niż wymagany. Dlatego sterowniki przy pompie to bzdura i nie tylko przez możliwe błędy przepływu ale też ze względu na zerowy efekt "regulacji" Ehh Arturo.Ja jestem bardzo zadowolony z efektów regulacji i ze zróżnicowanych temp w moim domu.Ja kilkunastu użytkowników,nawet z tego forum.Więc swoje "zacne" przemyślenia zachowaj proszę dla siebie i takich którzy w nie uwierzą. Moja PC nigdy nie zgłosiła błędu przepływu.Wystarczyło zamontować prosty bypass.Układ jest przemyślany i raczej dobrze wykonany skoro wszystko działa jak należy.Próbuję jednak się go nieco bardziej uprościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.02.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Ehh Arturo.Ja jestem bardzo zadowolony z efektów regulacji i ze zróżnicowanych temp w moim domu.Ja kilkunastu użytkowników,nawet z tego forum.Więc swoje "zacne" przemyślenia zachowaj proszę dla siebie i takich którzy w nie uwierzą. Moja PC nigdy nie zgłosiła błędu przepływu.Wystarczyło zamontować prosty bypass.Układ jest przemyślany i raczej dobrze wykonany skoro wszystko działa jak należy.Próbuję jednak się go nieco bardziej uprościć. Ja mam również zróżnicowane temperatury w domu,bez sterowników,bez zbędnego dodatkowego osprzętu czyli bez dodatkowo wydanej kasy. Zatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.02.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Przy takim układzie jak mój,czyli z termostatami-jeśli wszystkie siłowniki się zamkną,musi dojść do wyłączenia PC bo zgłosi błąd przepływu. Kolejne głupstwo Poczytaj o zaworze upustowym różnicy ciśnień Za ok. 100 zł. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.02.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Moim zdaniem trzeba sprawdzić ile potrzebujesz energii do defrostu i obliczyć wymaganą pojemność zładu wody w danej temp na PC. W necie są wszystkie wzory -fizyka podstawówka 6 klasa. Fizyka zaczyna się od klasy siódmej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 06.02.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 hej użytkownicy panasonica czy jest możliwość (sygnał) żeby wyłączyć na czas defrostu pompy obiegowe? u mnie w czasie defrostów podłogówka działa i niepotrzebnie obniża temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.02.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 hej użytkownicy panasonica czy jest możliwość (sygnał) żeby wyłączyć na czas defrostu pompy obiegowe? u mnie w czasie defrostów podłogówka działa i niepotrzebnie obniża temperaturę Po ok.2 minutach temp.zasilania wraca do tej sprzed defrostu,przynajmniej w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.02.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 hej użytkownicy panasonica czy jest możliwość (sygnał) żeby wyłączyć na czas defrostu pompy obiegowe? u mnie w czasie defrostów podłogówka działa i niepotrzebnie obniża temperaturę Witam A skąd i w jaki sposób jednostka wewnętrzna otrzyma ciepło niezbędne do jej odszronienia? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts