Slawko123 18.02.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 O ile sa zabezpieczenia przed takimi sytuacjami, to myślę, ze duuuuuzo taniej i skuteczniej będzie wstawienie kilku RCD 2 polowych wraz z przerobieniem rozdzielni. Pomyśl inaczej. Skoro producenci produkują dziesiątki typów aparatów, gdzie każdy z nich ma swoje konkretne zastosowanie, to nie wydaje Ci się, ze powinno się stosować dany aparat tam gdzie jest jego przeznaczenie?Dlaczego dałeś kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt zabezpieczeń nadprądowych, a nie jedno wspólne dla całej instalacji? Dlaczego stosujesz różne przekroje przewodów? itp. itd. Nie wiem, kto Ci projektował/wykonał rozdzielnie, ale poszedł po najmniejszej linii oporu i po taniości, ale nie zgodnie z zasadami. Działać działa, ale czy zabezpiecza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.02.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Działać działa, ale czy zabezpiecza? Tak, zabezpiecza. I działa. Problemem jest tylko i wyłącznie niebezpieczeństwo podania napięcia międzyfazowego na odbiorniki jednofazowe oraz pomniejszona funkcjonalność tej instalacji. W razie zadziałania RCD wyłączone wszystko i o wiele trudniej znaleźć sprawcę reakcji różnicówki na upływność w instalacji. A jeszcze, gdy nic nie opisano w rozdzielnicy, zaczyna się gorączkowe szukanie tego winowajcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.02.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Tak, zabezpiecza. I działa. Problemem jest tylko i wyłącznie niebezpieczeństwo podania napięcia międzyfazowego na odbiorniki jednofazowe oraz pomniejszona funkcjonalność tej instalacji.no własnie, moja wypowiedż o zabezpieczeniu dotyczyła części podkreślonej. Moze źle i niejasno napisałem, ale chodziło mi o ten aspekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 18.02.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 myślę, ze duuuuuzo taniej i skuteczniej będzie wstawienie kilku RCD 2 polowych wraz z przerobieniem rozdzielni. Czteropolowe RCD ze względu na urządzenia trójfazowe muszę pozostawić.Pytanie dotyczy tych 2 polowych.Czy lepiej założyć jedno RCD 2 polowe na wszystkie urządzenia jednofazowe zarazem obciążając jedną fazę ? Czy kilka z obciążeniem wszystkich faz? Czy w tej drugiej sytuacji jak się gdzieś poluzuje lub upali główny przewód N,czy nie będziemy mieć powtórki z rozrywki z wysokim napięciem na odbiornikach jednofazowych? W moim przypadku osobne bezpieczniki mam na: pralka,lodówka,kotłownia,gniazda dół,gniazda góra,oświetlenie dół,oświetlenie góra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.02.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) RCD 2 polowe co najmniej trzy, po jednym na każdą fazę. Moze to przerost formy nad treścią, ale ja bym dał na każdy obwód który wymieniłeś, oprócz oświetlenia( u siebie dałem i na oświetlenie ze względu na metalowe obudowy tychże opraw). Ja mam dość mocno rozbudowaną rozdzielnię gdzie sa i same RCD na 2-3 obwody, jak również kilka wyłączników róznicowo-nadpradowych. A wszystko ze wzgledu na to:W razie zadziałania RCD wyłączone wszystko i o wiele trudniej znaleźć sprawcę reakcji różnicówki na upływność w instalacji. A jeszcze, gdy nic nie opisano w rozdzielnicy, zaczyna się gorączkowe szukanie tego winowajcy. obwodów mam coś koło 27 w tym 4 3-fazowe tylko na parterze, jeszcze pietro zostaje gdzie jest 15 obwodów Edytowane 18 Lutego 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.02.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Moze to przerost formy nad treścią, ale ja bym dał na każdy obwód który wymieniłeś, oprócz oświetlenia( u siebie dałem i na oświetlenie ze względu na metalowe obudowy tychże opraw). Ano przerost. Ale w łazience RCD dla oświetlenia wymagane ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 23.02.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Moze to przerost formy nad treścią, ale ja bym dał na każdy obwód który wymieniłeś, oprócz oświetlenia( u siebie dałem i na oświetlenie ze względu na metalowe obudowy tychże opraw). No rzeczywiście w takiej sytuacji trzeba by mocno rozbudować rozdzielnię.A jak już mówimy o przeroście formy czy jest sens w niektórych obwodach zastosować RCD o prądzie różnicowym 10mA? Druga sprawa jak mądrze rozwiązać zasilanie do tych 2 torowych RCD. Obecnie na górne zaciski RCD 4 polowego idzie N,L1,L2,L3(10mm2).Od spodu RCD N na listwę N a pozostałe bezpieczniki połączone taką szyną Czy przy realizacji zasilania dla jednofazowych RCD zastosować coś takiego ? Czy może jest dopuszczalne zaciskanie przewodu przez jakąś tulejkę 10 mm2 z 2,5mm2 ? Ten drugi sposób ze względu na ograniczone wolne pola w rozdzielni wydaje się bardziej sensowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 A jak już mówimy o przeroście formy czy jest sens w niektórych obwodach zastosować RCD o prądzie różnicowym 10mA? Proszę się dowiedzieć, w jakich przypadkach stosujemy RCD wysokoczułe o prądzie zadziałania 30 mA. Czy może jest dopuszczalne zaciskanie przewodu przez jakąś tulejkę 10 mm2 z 2,5mm2 ? Nie w tej sytuacji. Ten drugi sposób ze względu na ograniczone wolne pola w rozdzielni wydaje się bardziej sensowny. Wręcz odwrotnie. W przypadku uszkodzenia jakiegoś obwodu jest tylko przeszkodą w znalezieniu sprawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 23.02.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Proszę się dowiedzieć, w jakich przypadkach stosujemy RCD wysokoczułe o prądzie zadziałania 30 mA. Prąd różnicowy 30mA jeśli dobrze kojarzę jest umowną graniczną wartością która może popłynąć przez człowieka bez uszczerbku dla jego zdrowia. Chociaż zdarzyło się .że mnie pierdykło i RCD zadziałało ale uczucie do przyjemnych raczej nie należało. Mnie natomiast chodziło o to RCD Cenowo o wiele droższe od tych 30mA. W jakich sytuacjach te 10mA się stosuje nie wiem.Tak sobie gdybam,że jak ktoś ma rozrusznik serca to będzie to dla niego bezpieczniejsze? Wręcz odwrotnie. W przypadku uszkodzenia jakiegoś obwodu jest tylko przeszkodą w znalezieniu sprawcy. Tego nie rozumiem.Przecież napięcie na RCD trzeba podać.Założenie było takie: L1 ,L2,L3 które zasila RCD 4 polowe dodatkowo rozdzielić na trzy RCD 2 polowe każde zasilane z innej fazy. Jak to ma być przeszkodą w znalezieniu sprawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 A bloku rozdzielczego to nie łaska zastosować, tylko druciarstwo odstawiać ?Elektryk tak robić nie powinien ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 23.02.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) A bloku rozdzielczego to nie łaska zastosować, tylko druciarstwo odstawiać ? Ja nie znał tych metod.Więc podziękowania za kierunek. Gdybym zastosował drutowanie to pewnie zmieściłbym te 2 polowe RCD w obecnej rozdzielni.Mam do dyspozycji jeszcze 12 wolnych pól . A ile miejsca zajmowałby blok rozdzielczy w moim przypadku? Rozdzielenie głównych faz na RCD 4 polowe i na trzy RCD 2 polowe. Blok dla żyły N. I do tego jeszcze miejsce na listwy N dla 2 polowych RCD. Edytowane 23 Lutego 2018 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts