Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz do szlifierki do gipsu , workowy czy z otrząsaczem

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję kupić odkurzacz do szlifierki do gispu tzw. żyrafy. Zastanawiałem się nad STARMIX 1425 z otrząsaczem . W tym modelu aby skorzystać z otrząsacza trzeba wyłączyć odkurzacz i przerwać pracę. Spotkałem się w różnymi opiniami , na infolinii starmixa twierdzą że filtr zapycha się zwykle po 1 -2 minutach i do szlifowania gipsu przeznaczony jest droższy model ( 1435 ). Spotkałem się tez z opinią że przy szlifowaniu gipsu filtry dość rzadko w tym modelu się zapychają więc to nie jest problem jak raz na 15-20 min przerwie się na chwile prace. W wypożyczalni sprzętu zalecają z kolei stosowanie worków i wyłączanie tego otrząsania bo to rozrywa worki. Czy może wypowiedzieć ktoś kto pracuje na tego typu urządzeniach ? Jak często trzeba przerywać pracę w odkurzaczach z półałtomatycznym otrząsaniem ? Co byście polecili ? Cena max 2300 ale wolałbym wydać mniej.

Zdecydować się na te worki czy jednak na coś z otrząsaczem ?

• 3 weeks później...
Bartek158, dobranie odpowiedniego odkurzacza jest uzależnione od wielkości drobin, które będą zasysane. W przypadku pracy z gipsem ważna jest ochrona przed pyłem i wydajność pracy, dlatego warto wybrać urządzenie, które jest wyposażone w automatyczny lub pół-automatyczny sytem czyszczenia filtra, zapewniający stałą i wysoką moc ssania. Do tego typu prac możemy Ci polecić np. odkurzacz Bosch GAS 35 M AFC Professional z certyfikowaną klasą ochrony przeciwpyłowej M, który pochłania większość pyłów. Dodatkowo, ten odkurzacz posiada antystatyczny wąż o długości 5 metrów, który dobrze sprawdzi się w przypadku korzystania ze wspomnianej szlifierki typu „żyrafa”.