Madhard 06.02.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Witam Posiadam kociol z Pleszewa EKW-Raps 16kW+ palnik uniwersalny EKOPAL (taki kwadratowy)+ podajnik slimakowy. Nie był to mój wybór - taki był zainstalowany gdy kupiłem mieszkanie (dość niedawno). Sterowany jest przez Regulator Lider (kom-ster) + dmuchawa WPA 06 (bez przesłony, tylko ta przepustnica). Do rzeczy: Czy spalanie rzędu 24-26kg/doba przy -2 na zewnątrz nie jest troche (lekko mówiąc) za duże jak na ogrzanie 53m2 mieszkania+80 litrowy bojler ? Moje ustawienia to: Czas przesypywania: 5 minut (nie wiem co to za parametr- nie ruszam go, jest w ustawieniach serwisowych)/ Max moc dmuchawy: 54% Minimalna moc dmuchawy: 20% Histereza: 1 stopień Zadana: 50 stopni (wiem że mało, ale nie zależy mi na tym piecu i tak mam go zamiar niedługo wymienić ale ten sezon musi jeszcze przechulać) Obroty w podtrzymaniu: 30% Obroty dmuchawy: 30% Przerwa: 5 minut Przedmuch: 18 sek Krotność: 1 Czas pomiędzy podawaniem: 50 sek Czas podawania: 8 sek Palę ekogroszkiem Diablo od Zagórskiego - 24mJ. Ale paliłem też bartexem, ekobranem (czyli i lepszymi ekogroszkami) a spalanie ciągle na tym samym poziomie. Mieszkanie jest ocieplone - podłogówka w kuchni i łazience. 5 grzejników. Opał spala się idealnie, praktycznie popiół papierosowy (zdjęcia poniżej) Sam proces palenia też wg. mnie wygląda okej (filmik niżej) Czemu tyle spala opału? Praca kotła wygląda mniej więcej tak: 25minut regulacji (spada do 48,0 stopnia po czym dobija do 50,2 stopni) i nadzór około 14 minut. Na filmiku widać że deflektor nie dostaje idealnie ogniem (chyba słabo to zainstalowane, mniejsza) poprzedni właściciel dołożył 4 żeberka rusztu tłumacząc że dzięki temu kocioł spala mniej paliwa i dłużej utrzymuje się w nadzorze (że niby żeberka nagrzewają się i podtrzymują ciepło). Nie wiem, nie sprawdzałem (niby ma to jakiś sens) ani nie kombinowałem z tym. Co można zrobić aby zmniejszyć pobór opału ? Zawór trójdrożny mam zamiar kupić w najbliższym czasie, podobnie głowice termostatyczne (te które są zainstalowane, niby mają skale od 0 do 5 ale 0-4 to zamknięty dopływ a 5 to maks otwarty, 0 regulacji) Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madhard 07.02.2018 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 To może inaczej. Bardziej optymalne będzie podawanie dużych dawek ale rzadko czy małych ale częściej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts