Gregor2507 06.02.2018 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Witam, mam pewne pytanie dotyczące wygluszenie stropu drewnianego w domku jednorodzinnym może wypowie się jakiś ekspert typowo w tej dziedzinie mający doświadczenie w podobnym przypadku.... Otóż mieszkam w domu jednorodzinnym jest to rodzaj szkieletowej zabudowy tak jak kanadyjka, w domu pomiędzy kondugnacjami znajduje się drewniany strop, I teraz może przejdę już typowo do konkretów żeby nie przeciągać... Strop drewniany Belki stropowe wys ok 20cm, między nimi wełna mineralna 20cm, następnie folia paroprzepuszczalna, następnie konstrukcja sufitu podwieszanego na specialnych kotwach (uchwytach metalowych) do których montowane są profile drewniane a następnie płyta gk. Widok od góry to deskowanie następnie pianka czyli podkład i parkiet, I teraz moje pytanie odnośnie możliwych dodatkowych opcji związanych z wyciszeniem otóż na dole nie są słyszalne zbytnio zwykłe dźwięki tj. Radio, TV, muzyka natomiast są słyszalne i to dość mocno dźwięki uderzenie tj. Chodzenie, upadki przedmiotów itd. W związku z czym chciałbym zastosować możliwie najlepsze rozwiązanie i mój pomysł jest następujący. Na podłodze która jest u góry czyli parkiet, położyć podłogę pływająca tj w następujący sposób. Wełną twarda np paroc typowo wygłuszeniowa twarda 2/ 3 cm na to położyć płyty OSB na frez bądź zamiast płyta gk, następnie podkład lepszej jakości pod panele, parkiet. Czy jest to poprawny sposób!? Czy wystarczy aby wytłumić dźwięki chodzenia? Czyli uderzeniowe???. PCzy da porządany efekt?? Ewentualnie proszę o wasze sprawdzone rozwiązanie w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts