kurly 07.02.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Witam. Proszę o poradę w sprawie modyfikacji więźby dachowej. Adaptowane będzie poddasze z dachem kopertowym. W celu zwiększenia przestrzeni zaproponowano mi usunięcie miecza nr 1, a w jego miejsce wstawienie słupa nr 2. W miejsce słupa nr 2 ma być wymurowana ściana, na której oprze się płatew (ściana będzie prostopadle ustawiona do płatwi). Dodatkowo miecz nr3 będzie również usunięty. Wszystko wydaje mi się ok, gdyż pod stropem znajduje się ściana nośna więc można w tym miejscu postawić ściankę mam tylko problem, gdyż projektant powiedział że ściankę można wymurować z bloczków bk ale o szerokości 24cm z informacji na sieci wyczytałem, że nie jest to dobry materiał żeby przenosił jakiekolwiek obciążenia, a z drugiej strony jak ta płatew ma siąść na tej ściance skoro podczas jej stawiania może np szczyt ścianki wyjść niżej niż płatew np o 5cm -wtdy mam ścinać bloczki i upychać je pod płatew. Wiem, że więźba pracuje i nie może sztywno siedzieć na ściance bo ta zacznie pękać. Prosiłbym o sugestie ewentualnie drobne rady odnośnie postawienia takiej ścianki. Poniżej poglądowe zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts