murder 07.02.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Kupiłem szeregówkę od dewelopera z gotowym kominem. Postanowiłem w końcu podłączyć kominek, aby nie robić remontu wybór padł na kominek wolnostojący. Przesłałem zdjęcia komina do firmy, w której chcę kupić i zamontować kominek i uzyskałem wstępnie informację, że konieczne będzie kucie ściany z uwagi na brak fragmentu ceramiki poziomo. Tak wygląda otwór w pokoju na zdjęciu (w załączniku) - w ścianie okrągły otwór ceramiczny 180mm, potem faktycznie przerwa i dopiero dalej widać trójnik ceramiczny komina. Czy da się do tego podłączyć kominek bezinwazyjnie czy faktycznie trzeba kuć bo deweloper źle to wykonał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Kominek byłby faktycznie problematyczny...Koza ma mniejszą średnicę przyłącza, więc można podłączyć bez kucia (przy zastosowaniu specjalnych kształtek)....To taka opinia na podstawie kiepskiej fotki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murder 07.02.2018 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Kominek byłby faktycznie problematyczny...Koza ma mniejszą średnicę przyłącza, więc można podłączyć bez kucia (przy zastosowaniu specjalnych kształtek)....To taka opinia na podstawie kiepskiej fotki.... Tak, chcę zamontować kozę. Ale sprzedawca twierdzi, że trzeba uzupełnić ten brak ceramiki czyli jak rozumiem chce skuć ten okrągły fragment ceramiki przy krawędzi ściany po to aby nowym wkładem ceramicznym pociągnąć od krawędzi ściany do trójnika. Moje pytanie czy da się wkładem metalowym dojść do trójnika bez wykuwania tego co widać na pierwszym planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Tak, chcę zamontować kozę. Ale sprzedawca twierdzi, że trzeba uzupełnić ten brak ceramiki czyli jak rozumiem chce skuć ten okrągły fragment ceramiki przy krawędzi ściany po to aby nowym wkładem ceramicznym pociągnąć od krawędzi ściany do trójnika. Moje pytanie czy da się wkładem metalowym dojść do trójnika bez wykuwania tego co widać na pierwszym planie.Poszukaj innego montażysty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murder 07.02.2018 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Poszukaj innego montażysty.... OK Dziękuję za info. Nie znam się na tym ale wydało mi się to dziwne aby deweloper który zbudował w mojej okolicy kilkadziesiąt szeregówek tak schrzanił sprawę, że konieczne jest kucie ściany. Jest dopływ powietrza z zewnątrz doprowdzony pod podłogą więc zakładałem że wszystko jest przygotowane pod w miarę bezproblemowe podłączenie. Pozostałe budowlane rzeczy dość porządnie są wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Nie wiem co bym powiedział o tym deweloperze, oglądając Twój przypadek na żywo....Nie jest tak klawo, jak Ci się wydaje...Połowa deweloperki to schrzanione kominy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts