Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

było, nie było

Jinikao

Recommended Posts

Witam, Kiedyś w innym wątku zadałem takie pytanie, jednak nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Proszę mi łopatologicznie wyjaśnić i nakierować w sprawie sterowania temp w domu. Nie chcę na rozdzielaczu żadnych siłowników itp, chce mieć przy dzrzwiach wejściowych sterownik, na którym będę mógł sprawdzać temp wewnątrz, zewnątrz, temp wylewki w podłodze, podkręcić lub zmniejszyc temp na pompie.itp Pompa Panasa t-cap 9kW.

W tym temacie co przytoczyłem na początku, ktoś powiedział, aby panel z panasa przenieść poprostu tam gdzie chce, jednak jeśli dobrze się orientuje to w tym sterowaniu jest tylko temp zewnetrzna pokazana, z czujnika który jest w jednostce zew umieszczony. resszty nie ejstem pewny, czy np mozna dołożyć do tego sterownika czujnik temp wylewki

, czy np mozna dołożyć do tego sterownika czujnik temp wylewki

Wylewka ma kilka temperatur . Jedna to w pobliżu rury i jest równa temperaturze rury . Oczywiści inna jest dla powrotu a inna dla zasilania.

A inna to np temperatura powierzchni wylewki , zależy od oporu wykładziny podłogi i temperatury w pomieszczeniu .

Oczywiście jest jeszcze cała gama innych punktów pomiaru .

Nawet na powierzchni są różne temperatury ( można je mierzyć pirometrem)

Na rynku jest cała gama termostatów i termometrów . np. COMPIT