svamp1990 07.02.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Witajcie, jestem tutaj nowy. Nie bardzo miałem kiedykolwiek do czynienia z budową pawlacza, wiadomo liczy się kreatywność, nieco wiedzy w tej dziedzinie, ale chciałbym, aby to było trwałe. Nie będę tam trzymał cięzkich rzeczy, być może zrobię tylko ładną podstawę pawlacza i wsunę tam pudełka dekoracyjne, więc w sumie chodzi mi o solidną i podstawę. Wymiary, ok 60cm głębokości, 115cm szerokości (pawlacz nad wejściem do wc).Zastanawiam się, czy wystarczą profile ścienne, dwie po głębokości, jedna po szerokości, w środek na podtrzymanie jakiś profil, żebym mógł przykręcić górną i dolną część podstawy do profili bocznych i jednego puszczonego przez środek, na koniec zaciągnąc i pomalować. Czy może przykręcić kantówki tak samo jak wyżej profile na kołki, od góry przykręcić do nich podstawę z płyty mdf i od dołu również, tyle że coś cienkiego, żeby za dużo nie ważyło? Co poradzicie? jeżeli tak, to nigdy nie przykręcałem drewna do ściany i zastanawiam się, jakich wkrętów i kołków musiałbym użyć. Pozdrawiam i czekam na Wasze propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 08.02.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Ja osobiście wybrał bym opcję z kantówkami drewnianymi i płytą MDF/wiórową/Osb. To będzie znacznie solidniejsze niż z GK i da się na tym postawić coś cięższego. Od spodu oczywiście mozna dać płytę GK i ładnie zaszpachlować. Kołki w zależności od tego z czego masz ściany - z czego one są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
svamp1990 09.02.2018 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Sciany sa z cegly, wiechrznia warstwa z sypkiego materialu. Rozumiem, tez wolalbym kantowki, bedzie solidniejsze, dol w GK zaszpachluje, pomaluje i bedzie ladnie. Jak wykonczyc natomiast przekroj tych polaczen, w sensie - od przodu po grubosci polaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.02.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Po grubości połączenie będziesz miał licząć od dołu : - płyta GK- kantówka drewniana- płyta drewnopochodna. Możesz tą widoczną krawedź obrobić płytą GK i zaszpachlować. Ewentualnie od razu nałożyć siatkę i zaszpachlować ale wtedy ryzyko pęknięć jest większe niż przy zastosowaniu paska GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts