Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z zamkniętą komorą spalania

majjjlenka

Recommended Posts

rzut parter.jpgrzut piętro.jpg

Dzień dobry,

w załączniku moje rzuty, stan surowy otwarty z deskowaniem i papowaniem został wyceniony na 42000 zł - sama robocizna, czy to nie za dużo?

Ponadto pytanie o rekuperację - w projekcie nie była uwzględniona, ale zdecydowaliśmy się ją zrobić, ile więc od tej kwoty należałoby odliczyć z racji usunięcia 2 kominów? Mówi się, że kominy są taaaaakie drogie... Będzie kominek i piec gazowy z zamkniętą komorą spalania.

Proszę o pomoc :)

Postawienie samego komina systemowego nie jest drogi o idzie szybko, ale kominy systemowe ok 7mb mogą kosztować nawet 3 tyś.

Do gazu z komorą zamkniętą czyli kondensata nie ma sensu montować komina systemowego za 2500-3000 jak polecają na składach tylko pustaki wentylacyjne i w środe rura dwuścienna ja za taki komin zapłaciłem 50% mniej niż systemowy który mi polecali za 2500zł. do kominka te z nie kupiłem jakiegoś firmowego za 2800 tak mi wyliczali tylko za 1350zł i sami budowlańcy powiedzieli że dobra cena i materiały też oki.

• 1 month później...

Witam,

Przy zastosowaniu gazowego kotła kondensacyjnego do mocy 21kW można wykonać wyrzut spalin przez rurę koncentryczną wyprowadzoną przez ścianę budynku. Pozwoli to na dodatkowe oszczędności. Przy jednoczesnym stosowaniu wentylacji mechanicznej z komikiem, instalacja wentylacyjno-nawiewna musi być zaprojektowana jako zrównoważona lub pracująca na nadciśnieniu. Ma to na celu zabezpieczenie kominka przed odwróceniem ciągu kominowego, co może powodować zasysanie dymu do pomieszczenia. W pomieszczeniu z kominkiem bezpieczniej jest zastosować wyższy strumień nawiewny, niż strumień wywiewny.

Czy już zastanawiał się Pan nad wyborem producenta kotła gazowego?

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch