damian_asd 08.02.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Dzień dobry. Posiadam ogrzewanie podłogowe na parterze ok50m2 i w łazience na piętrze. Łazienka piętro grzeje doskonale, natomiast parter czyli część salonu aneks kuchenny, korytarz są zimne, a pokój, łazienka dół, część salonu grzeją lekko. Najszybciej można to zauważyć po umyciu podłogi, patrząc jak schnie szybko a tam gdzie zimno widać, że schnie długo. Na sterowniku mam ZAWSZE temp. aktualną większą niż zadana. Poruszyłem ten temat z serwisantem kotła (VITODENS 050), który na informację o temp. większej niż zadana poprosił o pokazanie rozdzielacza. Od razu jak tylko go zobaczył stwierdził, że jest źle zmontowany. Powiedział, że skoro temp. aktualna jest wyższa niż zadana to pompa na rozdzielaczu się w ogóle nie włącza a pompa z kotła mimo to pcha wodę i dlatego występują niedogrzania. (mogłem coś przekręcić ponieważ nie pamiętam dokładnie jak to powiedział). Jest to zdanie jednego pana co prawda autoryzowanego serwisanta VIESSMANN jednak piszę tutaj chcąc poznać więcej opinii na temat mojego ogrzewania, ponieważ jeśli faktycznie jest coś nie tak, to pójdę na reklamację bo zostało to wykonane niedawno. Pozdrawiam i z góry dziękuję za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 08.02.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Jeżeli masz samą podłogówkę to ta pompa w rozdzielaczu i zawór niepotrzebny. Jeżeli masz instalację mieszaną i jest drugi rozdzielacz na grzejniki to powinno być zamontowane sprzęgło i za nim dopiero osobne pompy na podłogówkę i grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_asd 08.02.2018 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Fakt zapomniałem napisać. Góra wyposażona w grzejniki i obie łazienki mają po drabince. Innego rozdzielacza nie mam, Ale czy na grzejniki nie jest osobna instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 08.02.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Podepnę się pod temat. Mam problem gdyż prawie zawsze mam zimną podłogę, temperatura zasilania podłogówki na zasilaniu 33 powrót 30st, temperatura zadana na piecu 40st. Piec chodzi codziennie ok 5h, zużycie gazu na godzinę to ok 0,65m3 . Za cały dzień zje mi ok 3,5m3 gazu Temperatura podłogi dochodzi do 30,3 st ale nie jest przyjemnie w nożki:). Co można zrobić aby czuć boso przyjemne ciepełko, Temperatura na parterze 22,8st, na poddaszu 20,5. Jak wywale sterownik piec chodzi 24h i spala koło 12m3 podłoga wtedy cieplutka(taka jaką lubię) ale w pomieszczeniach nie da się wytrzymać bez otwarcia okien bo temperatura wzrasta do 25st i w podkoszulku można się ugotować. Jakie może być wyjście z sytuacji, ograniczyć moc kotła do minimum czyli 5,1kw żeby wydłużyć czas grzania? Drugie pytanie da mi coś dokupienie pogodówki czy to wywalenie kasy w błoto. Piec THELIA CONDENS as 18 wiem że za duży, powierzchnia podłóg 105m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.02.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Fakt zapomniałem napisać. Góra wyposażona w grzejniki i obie łazienki mają po drabince. Innego rozdzielacza nie mam, Ale czy na grzejniki nie jest osobna instalacja? Pompą w rozdzielaczu coś steruje (termostat pokojowy, sterownik kotła )? Co pokazują (jaki poziom przepływu) poszczególne rotametry obiegów OP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.02.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Co można zrobić aby czuć boso przyjemne ciepełko, Drugie pytanie da mi coś dokupienie pogodówki czy to wywalenie kasy w błoto. Nie powinna być ciepła - to zaleta nie wada gdy chcesz ciepło będzie pozbawione komfortu - będzie zbyt ciepło. Możesz prze-regulować przepływem pomieszczenie w którym chcesz uzyskać taki efekt( zwiększyć przepływ - ja mam tak w łazience - efekt ciepłej podłogi jak najbardziej komfortowy szczególnie w kabinie prysznicowej. Pogodówka przy podłogówce = nieporozumienie i wywalenie kasy w błoto. Rozbudowany układ łączony grzejniki i podłogówka jak najbardziej polecam pogodówkę, ale na zasadzie "chcesz mieć ciepło i próbować oszczędzać" w innym przypadku odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.02.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 "damian" serwisant dobrze mówi . Instalacja do poprawki tak jak napisał "hajtaler" tylko zapomniał dodać mieszacz na podłogę. Jak już to powinien zrobić tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_asd 08.02.2018 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Pompą w rozdzielaczu steruję sterownik który wkleiłem na zdjęciu. Nie mam żadnych parametrów o przepływach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_asd 08.02.2018 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 "damian" serwisant dobrze mówi . Instalacja do poprawki tak jak napisał "hajtaler" tylko zapomniał dodać mieszacz na podłogę. Jak już to powinien zrobić tak: okej już coś wiem, że faktycznie jest nie tak, a czy to, że jest źle zmontowany układ ma wpływ na niedogrzanie podłogi?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.02.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Pompą w rozdzielaczu steruję sterownik który wkleiłem na zdjęciu. Nie mam żadnych parametrów o przepływach itp. Jeśli dobrze widzę, na górnej belce rozdzielacza masz takie przezroczyste, zamknięte "rurki" - tzw rotametry (wskaźniki przepływu), powinny być wyskalowane a grzybki wewnątrz pokazują wielkość przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_asd 09.02.2018 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 "damian" serwisant dobrze mówi . Instalacja do poprawki tak jak napisał "hajtaler" tylko zapomniał dodać mieszacz na podłogę. Jak już to powinien zrobić tak: nie wiem czy nie wymagam za dużo ale schemat nic mi nie mówi. Jeśli zobaczył bym zdjęcie układu to wiedział bym o co chodzi. okej ale najważniejsze, że coś jest źle i trzeba poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_asd 09.02.2018 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Jeśli dobrze widzę, na górnej belce rozdzielacza masz takie przezroczyste, zamknięte "rurki" - tzw rotametry (wskaźniki przepływu), powinny być wyskalowane a grzybki wewnątrz pokazują wielkość przepływu. A więc, w zależności od ustawionej temp. nie które grzybki pokazywały co innego. Przy 25°C słyszałem cyknięcie czyli pewnie zamknięcie obiegu i grzybki wzrosły do góry czyli 0, przy 30°C znowu cyknięcie i grzybki opadły do poziomu 1, dalej 35°C grzybki opadły do poziomu 2 i nic nie zmieniło się aż do końca skali 50°C. Po chwili poszedłem sprawdzić czy będą się zachowywały tak samo a grzybki na ustawieniu 30°C były u góry na 0 i kręcąc pokrętłem termostatu grzybki już nie schodziły tak w dół. mam nadzieje, że w miarę to wyjaśniłem, dla poglądu dodam zdjęcia. i jeszcze jedno od wczoraj nie robiłem nic przy ogrzewaniu a temp aktualna na sterowniku na ścianie wzrosła z 21.5° do 21.7° a zadana wciąż jest 21° i nie wiem czy to wina pogody bo jest zimniej niż ostatnim razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.02.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 jedna petla w salonie , kuchnia i korytarz nie grzeje, brak przepływów. Albo zakręcone rotametry, albo zakręcone zawory(te białe grzybki na dolnej belce. Zacznij od nich, wszystkie odkręć na maxa, lub w ogóle je zdejmij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 09.02.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Dzień dobry. Posiadam ogrzewanie podłogowe na parterze ok50m2 i w łazience na piętrze. Łazienka piętro grzeje doskonale, natomiast parter czyli część salonu aneks kuchenny, korytarz są zimne, a pokój, łazienka dół, część salonu grzeją lekko. Najszybciej można to zauważyć po umyciu podłogi, patrząc jak schnie szybko a tam gdzie zimno widać, że schnie długo. Na sterowniku mam ZAWSZE temp. aktualną większą niż zadana. Poruszyłem ten temat z serwisantem kotła (VITODENS 050), który na informację o temp. większej niż zadana poprosił o pokazanie rozdzielacza. Od razu jak tylko go zobaczył stwierdził, że jest źle zmontowany. Powiedział, że skoro temp. aktualna jest wyższa niż zadana to pompa na rozdzielaczu się w ogóle nie włącza a pompa z kotła mimo to pcha wodę i dlatego występują niedogrzania. (mogłem coś przekręcić ponieważ nie pamiętam dokładnie jak to powiedział). Jest to zdanie jednego pana co prawda autoryzowanego serwisanta VIESSMANN jednak piszę tutaj chcąc poznać więcej opinii na temat mojego ogrzewania, ponieważ jeśli faktycznie jest coś nie tak, to pójdę na reklamację bo zostało to wykonane niedawno. Pozdrawiam i z góry dziękuję za zainteresowanie tematem. [ATTACH=CONFIG]406827[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]406828[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]406829[/ATTACH] Masz źle wykonanae podejście do rozdzielacza przy zastosowaniu takiego zaworu termostatycznego pompa powinna być za zaworem i za trójnikiem połączonym z powrotem z rozdzielacza aby zawór mógł dopuszczać wode a teraz jak Tobie sie zamknie zawór termo. to pompa nigdzie nie pcha haha Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 10.02.2018 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Tak jak napisał kolega wyżej, przeróbka przy rozdzielaczu konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_asd 10.02.2018 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Masz źle wykonanae podejście do rozdzielacza przy zastosowaniu takiego zaworu termostatycznego pompa powinna być za zaworem i za trójnikiem połączonym z powrotem z rozdzielacza aby zawór mógł dopuszczać wode a teraz jak Tobie sie zamknie zawór termo. to pompa nigdzie nie pcha haha Pozdrawiam Właśnie. dokładnie to samo powiedział serwisant i sądze, że to samo przedstawił jeden z kolegów wyżej, który przesłał rysunek schematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_asd 10.02.2018 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 panowie, w takim razie problem z niedogrzanymi miejscami czyli salon aneks i korytarz został chyba rozwiązany. a To, że jest źle zmontowane dojście do rozdzielacza to duży kłopot? Bo fachowiec któremu powiem, że jest źle zrobione może się wypiąć mówiąc "PRZECIEŻ GRZEJE WIĘC O CO CI CHODZI" Chciałbym mieć jakieś mocne argumenty aby postawić na swoim, że ma być przerobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 10.02.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Powinno to wyglądac tak jak poniżej. Gdy głowica odcina obieg pompa pobiera więcej wody z powrotu podłogówki. Jeżeli są siłowniki na powrotnych belkach to dodatkowo wymagany bajpas żeby pompa nie mieliła w miejscu po zamknięciu wszystkich pętli. Jeżeli ma być stały przepływ to bajpas nie jest konieczny. Przy tym rozwiązaniu temperatura wody doprowadzanej do rozdzielacza musi być wyższa od zadanej na podłogę o min 20 st czyli na kotle będzie potrzeba temp 50+. To nie najlepsze rozwiązanie dla kotła na gaz. Jak już przerabiasz to wstaw zawór 3d . Sprzęgło nadal konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 10.02.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 'damian" przecież schemat jest czytelny jak mało który. Co tam nie wiesz. Masz na czerwono zasilanie do belki rozdzielacza poprzez zawór termostatyczny i pompę, kapilara na belce zasilającej i powrót z rozdzielacza do instalacji na niebiesko. Jest to orginalny schemat do podłączenia zaworu z głowicą herz. Taki układ stosuje się do kotłów na paliwo stałe. Do kotła gazowego powinno być sprzęgło i zawór z siłownikiem. Masz to co masz i jak chcesz to wykorzystać to zrób jak na schemacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.02.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 gersik, schemat czytelny, ale autor nie ma jednego elementu w swojej instalacji. Ogólnie powinien przerobić całe zasilanie w skrzynce Na poczatek, niech najpierw "udrożni" te trzy obwody co mu nie grzeją, a póxniej niech kombinuje z przeróbkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts