Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z rozdzielaczem w ogrzewaniu podłogowym

damian_asd

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja sie zapytam: jak sterowana jest pompa skoro ze zdjęcia wynika, ze jest podłaczona bezpośrednio pod zasilanie?http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=407329&d=1518686448&thumb=1

To raczej nic pewnego, patrząc na wykonanie całej instalacji i zasilanie pompy oraz sterownika pokojowego z jednej wtyczki - obwód zasilania pompy może być przerwany sterownikiem np we wtyczce lub przy samej pompie.

a ja sie zapytam: jak sterowana jest pompa skoro ze zdjęcia wynika, ze jest podłaczona bezpośrednio pod zasilanie?http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=407329&d=1518686448&thumb=1

nie wiem na jakiej zasadzie to działa, wiem, że przy takim połączeniu po ustawieniu temp zadanej na sterowniku na wyższą niż jest aktualna słyszę jak pompa przy rozdzielaczu się uruchamia, a po ustawieniu temp zadanej na niższą niż aktualna pompa się wyłącza, więc jakoś to musi współgrać.

Dziś byli u mnie fachowcy którzy montowali to ustrojstwo i postanowili założyć zawór zwrotny który zapobiegnie przepychaniu wody przez kocioł w momencie kiedy pompa na rozdzielaczu nie pracuje. Czy to na prawdę pomoże??

zwykły zawór

001.jpg

zawór zwrotny

02.jpg

Powiedziałem im, że rozmawiałem z ludźmi i mówią, że powinien być założony bajpas, a oni na to że mógł by ale to tutaj jest zrobione najtańszym kosztem a jak by był bajpas to musiały by być jeszcze coś tam i coś tam a wtedy robią się kolejne koszta......

Edytowane przez damian_asd

Zawór zwrotny nic nie pomoże. Przecież kierunek przepływu jest ten sam. Zresztą pompa kotłowa na pewno nie tłoczy do podłogówki bo na grzejniki ma mniejszy opór. Jedynie jak się zamkną wszystkie termostaty to wtedy. Ale ten zz nic nie da jak wspomniałem jest ten sam kierunek przepływu.

Widzę że idą w zaparte- bo jest zrobione najtaniej. Można zrobić najtaniej ale zgodnie ze sztuką.

Za chałupę płaciłeś kasę konkretną a developer oczywiście chce zagarnąć jak najwięcej to zatrudnia najtańsze firmy i tak to później wygląda. Zresztą pisał o tym @gersik

Postrasz wykonawcę rzeczoznawcą/sądem, zgłoś reklamację na piśmie i zobacz jak się odniosą.

Przy takim podejściu to pachnie sądem niestety

Zawór zwrotny nic nie pomoże. Przecież kierunek przepływu jest ten sam. Zresztą pompa kotłowa na pewno nie tłoczy do podłogówki bo na grzejniki ma mniejszy opór. Jedynie jak się zamkną wszystkie termostaty to wtedy. Ale ten zz nic nie da jak wspomniałem jest ten sam kierunek przepływu.

Widzę że idą w zaparte- bo jest zrobione najtaniej. Można zrobić najtaniej ale zgodnie ze sztuką.

Za chałupę płaciłeś kasę konkretną a developer oczywiście chce zagarnąć jak najwięcej to zatrudnia najtańsze firmy i tak to później wygląda. Zresztą pisał o tym @gersik

Postrasz wykonawcę rzeczoznawcą/sądem, zgłoś reklamację na piśmie i zobacz jak się odniosą.

Przy takim podejściu to pachnie sądem niestety

Jeśli przyłożę ucho do całej tej konstrukcji to słyszę szum tak jak by woda płynęła (mimo, że pompa rozdzielacza nie chodzi) a po przekręceniu termostatu na 10 stopni i usłyszeniu cyknięcia czyli domyślam się, że zamknięcia wtedy już szumu nie słychać.

Co do zz tak jak mówisz jest ten sam kierunek więc jedyne czemu on zapobiega to cofaniu się wody.

Jedyna opcja jaką tu widzę to rzeczoznawca który może orzec, że jest źle i wtedy pokaże to deweloperowi a jak odmówi poprawki to temat zamykam. Bo na sądy nie mam czasu, nerwów i KASY........

Szybciej, łagodniej i taniej będzie uzbierać 1500zł i przerobić to na własną rękę. Co nie powinno mieć miejsca.

To tanio masz ten gaz bo ja za miesięczne zużycie ok 110m3 płacę 230zł. czyli ok 2,1 a Ty tylko 1,6zł też tak chce:P

no widzisz. chociaż coś dobrego z tego mojego ogrzewania :):). Jeszcze nie dawno miałem propan butan bo ne było gazu ziemnego i za zużycie 127m3 zapłaciłem 858zł więc 1m3 kosztował mnie 6,75 jednak było to zużyte w ciągu 2 miesięcy więc porównując oba gazy, na 2 miesięce różnica jest nie wielka.