Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co oferuje rynek - wybór pompy ciepła w określonym budżecie

mku7i

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poniżej zestawienie otrzymanych ofert:

Samsung EHS Split 6kW - 27 000zł

Atlantic Extensa 8kW - 27 300 zł

Hitachi Yutaki S Combi 6 kW - 27 600zł

Daikin Altherma 3 6kW - 27 000 zł (ale tu dojdą dodatkowe koszty w postaci rur i kształtek Al-Pex, grupy bezpieczeństwa + naczynia CWU, odpowietrzników, śrubunków i pompy cyrkulacyjnej, zrobi się więc coś pod 29 000 - 30 000zł).

Czy któraś z tych pomp wyróżnia się czymś na tle pozostałych ?

Daikin Altherma 3 6kW - 27 000 zł (ale tu dojdą dodatkowe koszty w postaci rur i kształtek Al-Pex, grupy bezpieczeństwa + naczynia CWU, odpowietrzników, śrubunków i pompy cyrkulacyjnej, zrobi się więc coś pod 29 000 - 30 000zł).

z ciekawostek sporo taniej można mieć Panasonic SDC 9kW 1F, a te sprzęty są w cenie Panasonic T-CAP 9kW z montażem i całym osprzętem.

u mnie samsung 9kW EHS TDM jest tańszy niż na Twojej wycenie 6kW :-)

Gość Arturo72

Extensa była pierwszym moim wyborem 6 lat temu ale widzę,że poszła mocno do góry bo 6 lat temu można ją było kupić,samą pompę za 16tys.zl czyli z montażem była wtedy za 20.

Przypomnę OZC:

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5013W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7392 kWh/rok

Zapotrzebowanie na ciepło: 54,1 kWh/m2/rok

Na tej podstawie (przy uwzględnieniu CWU) zostały dobrane przez różnych sprzedawców następujące pompy:

Daikin Altherma 3 6kW

Panasonic SDC 9kW

Panasonic TCap 9kW

Samung EHS Split 6kW

Hitachi S Combi 6kW

Atlantic Extensa 8kW

Samsung EHS TDM 9kW

LG Therma V 9kW

Czy te propozycje wzajemnie się nie wykluczają ? Jest spora różnica między 6kW a mocnym TCapem. Pomijając kwestie finansowe, co jest wyborem szytym na miarę OZC ?

Gość Arturo72
Przypomnę OZC:

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5013W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 7392 kWh/rok

Zapotrzebowanie na ciepło: 54,1 kWh/m2/rok

Na tej podstawie (przy uwzględnieniu CWU) zostały dobrane przez różnych sprzedawców następujące pompy:

Daikin Altherma 3 6kW

Panasonic SDC 9kW

Panasonic TCap 9kW

Samung EHS Split 6kW

Hitachi S Combi 6kW

Atlantic Extensa 8kW

Samsung EHS TDM 9kW

LG Therma V 9kW

Czy te propozycje wzajemnie się nie wykluczają ? Jest spora różnica między 6kW a mocnym TCapem. Pomijając kwestie finansowe, co jest wyborem szytym na miarę OZC ?

Szytym na miarę pod te obciążenie jest 7kW przy -20st.C.

Wykluczać się nie wykluczają bo każda ogrzeje Ci dom gdyż sądzę,że każda z tych pomp ma w zapasie 3kW z grzałki z tym,że grzałki uzyja przy różnych temperaturach lub nie uzyja wogole.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
T-CAP będzie taktował, Twój dom przy temp. 0 stopni będzie potrzebował około 2 KW a TCAP ma moc minmalną 3,5 KW (było na forum podawane).

Przypomnij jaką będziesz miał wylewkę, bo to głównie wylewka (wiem już z doświadczenia) determinuje sposób działania pompy i jej moc.

Nie wypowiadaj się aż tak sugestywnie opierając się na plotkach :)

T-CAP nie taktuje u mnie w domu z obciążeniem 3,5kW przy -20st.C :)

Nie wypowiadaj się aż tak sugestywnie opierając się na plotkach :)

T-CAP nie taktuje u mnie w domu z obciążeniem 3,5kW przy -20st.C :)

Bo grzejesz tylko w T2. Jakbyś grzał non stop to by taktowała.

Ja grzeje non stop, mam pompę SDS 7 KW i mi nie taktuje, ale przy takim sposobie grzania T-CAP na pewno by taktował.

mku7i - ja masz 8 cm wylewki to możesz kupić większą pompę i grzać głównie w T2, choć moim zdaniem 9 KW 1 faza wystarczy. Jak byś wybrał grzanie non stop to raczej pompa omniejszej mocy, z mniejszą modulacją

Gość Arturo72

Ja grzeje non stop, mam pompę SDS 7 KW i mi nie taktuje, ale przy takim sposobie grzania T-CAP na pewno by taktował.

A no właśnie,jest takie przysłowie "kto bogatemu zabroni robić głupotę" ;)

Patrząc na Twoją stopkę widzę bogatego ale niezbyt rozgarnietego,który poszedl w... ale takie ludzie też muszą istnieć w społeczeństwie ;)

Na przyszłość zanim wydasz swój "glupi" osąd zapoznaj się ze wzorem i rozszyfruj i myśl...,poniżej przedstawiającym mój konkretny dom:

3,5kW*24h=84kWh/10h=8,4kW

i jeszcze Twoje 2kW przy 0st.C:

2kW×24h=48kWh/10h=4,8kW

Jak chciałeś grzać non stop to gaz byłby tańszy ale przecież liczyłes to jako rozsądny inwestor lub nie liczyles jako typowy snob :D

Edytowane przez Arturo72

mku7i - ja masz 8 cm wylewki to możesz kupić większą pompę i grzać głównie w T2, choć moim zdaniem 9 KW 1 faza wystarczy. Jak byś wybrał grzanie non stop to raczej pompa omniejszej mocy, z mniejszą modulacją

Pisząc 9kW 1 faza masz rozumiem na myśli Panasa SDC, nie TCapa?

Nie nastawiam się na grzanie w taniej, chyba ze nie odczuje dyskomfortu. Komfort cieplny jest dla mnie bardzo istotny.

Gość Arturo72
Pisząc 9kW 1 faza masz rozumiem na myśli Panasa SDC, nie TCapa?

Nie nastawiam się na grzanie w taniej, chyba ze nie odczuje dyskomfortu. Komfort cieplny jest dla mnie bardzo istotny.

Anhydryt eliminuje komfort cieplny przy grzaniu taryfowym i dziękuj Bogu,że nie dałeś się na to naciągnąć :)

Gość Arturo72

A co do "komfortu" grzania taryfowego vs ciągłego to z dzisiaj:

Zrobiłem mały myk i od 1 lutego do dziś 13.02 grzeje się samopas. Efekt taki, że jakoś nikogo nie łapie wow ze stała temperatura. Czyli ok 22,5. Czyli spadki jakie były rzędu ok 0,5-1st na dobę nie zauważalne dla mieszkańców. Ale zużycie takie

Taryfa I 27,95 zł 43

Taryfa II 33,60 zł 96

Razem 61,55 zł 139

cop 4,02 czyli bez szału było 3,92

Oprócz większej kasy za rachunki ale "kto bogatemu zabroni zrobić głupotę" :D

Edytowane przez Arturo72

Arturo,

grzejąc non stop komfort cieplny jest dla Mnie super, a zuzycie wychodzi mi tak samo jak grzałem w T2. Pompa pobiera tyle samo energii 12-15 KW dziennie (rachunek za styczeń 200 PLN, sezon zamknę rachunkiem 1000 PLN) a kultura pracy dużo lepsza, dużo lepszy COP. Anhydryt przy grzaniu non stop sprawdzs się rewelacyjnie a przy takim właśnie grzaniu lepiej mieć pompę mniejszą. Bardzo cęsto pompa chodzi mi z częstotliwością 20-30 HZ