artzet 08.02.2018 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Witam,Taki zestaw sobie wymyśliłem do jeszcze nieistniejącego domu. Prośbę mam o komentarze albo pokierowanie jeśli już gdzieś jest opis takiej imprezy:D. Szperam na forum już chwilę ale niewiele znalazłem o takim połączeniu. Kocioł MPM DS 12-14 kW (3700 zł) bo lubię biegać z siekierą po lesie a dodatkowo jest z tego pożytek - drewno. Do tego bufor np PSR 1000 l Austria Email (2900) bo wyczytałem na FM, że pozwoli efektywnie spalać drewno i ułatwi sterowanie podłogówką. CWu np galmet 140 l z wężownicą i grzałką 2kw (600zł) do grzania wody latem jak mi się nie będzie chciało palić nawet raz na kilka dni. Dom 200m2 w tym piwnica 65 m2 minimalnie ogrzewana- jedno pomieszczenie - wino nie lubi ciepła:) plus garaż 37m2 w bryle. Projektowe obciążenie cieplne budynku 9,28 Kw, proponowany piec 15Kw na węgiel. Miało być ogrzewanie mieszane, będzie tylko podłogówka. W domu 3 os. Jeszcze biorę pod uwagę powietrzną pompę ciepła ale raz kotłownia przynajmniej z 10 tys wychodzi drożej, dwa eksploatacja nie będzie tańsza, trzy mam taką pracę że zimą siedzę w domu, więc palenie to nie problem, cztery jak tu zaufać ustrojstwu które z -20 st C robi plus 20 i to jeszcze po taniości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.02.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Skoro nie boisz się siekiery i pracy to dobre rozwiązanie jest. Przy 100 % podłogówki kocioł powinien podołać instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artzet 10.02.2018 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Siekier ci u mnie 7 wokół domu - zdecydowanie się nie boję. Dostałem podpowiedź żeby kociołek zwiększyć, szybciej bufor nagrzeje. Wydaje się dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.02.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Skoro nie boisz się siekiery i pracy to dobre rozwiązanie jest. Przy 100 % podłogówki kocioł powinien podołać instalacji. Ja też lubię biegać a bardziej chodzić po lesie ale nie z siekierą mam trochę lasu ale ja tam wolę drzewo sprzedać stolarzowi niech wykorzysta bardziej pożytecznie jakies drzwi niech zrobi,a ja za tą kasę Wolę opłacić sobie prąd Edytowane 11 Lutego 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 12.02.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Siekier ci u mnie 7 wokół domu - zdecydowanie się nie boję. Dostałem podpowiedź żeby kociołek zwiększyć, szybciej bufor nagrzeje. Wydaje się dobry pomysł? Większy kocioł to również większa komora załadowcza. Raz załadujesz i spokój na jakiś czas. Ale skoro domu jeszcze nie ma , to czy nie warto pomyśleć o systemie grzewczym który nie wymaga obsługi ? Ja też lubię biegać a bardziej chodzić po lesie ale nie z siekierą mam trochę lasu ale ja tam wolę drzewo sprzedać stolarzowi niech wykorzysta bardziej pożytecznie jakies drzwi niech zrobi,a ja za tą kasę Wolę opłacić sobie prąd No może Ty tak wolisz. Artzet lubi łupać siekierą dla relaksu . Nie boi się pracy . Prawdziwy facet. Osobnik na wyginięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 12.02.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Siekier ci u mnie 7 wokół domu - zdecydowanie się nie boję. Dostałem podpowiedź żeby kociołek zwiększyć, szybciej bufor nagrzeje. Wydaje się dobry pomysł? Bieganie z siekierą po lesie dla relaksu - spoko ... ale kiedy musisz to już co innego ... znudzi Ci się szybciej niż myślisz. Zamontuj sobie do tego bufora grzałkę 3F 9-12kW + klimę kanałową , chcesz - palisz , nie chcesz - pstryk i ciepło. Bufor załatwi podłogówkę a klima zrobi szybko temp. Przemyśl jeszcze raz pompkę powietrzną ... - Jeśli zdecydujesz się na kocioł to gdzie go postawisz ? W piwnicy razem z winem ? Kotły to raczej piece - marną mają izolację ... Edytowane 12 Lutego 2018 przez adkwapniewski lokalizacja źródła ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artzet 12.02.2018 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 lolson28: dzięki za uznanie. Ja tak z tą siekierą od dawna. Można powiedzieć od urodzenia:). Mieszkasz na wsi czyli jak narąbiesz drewna masz ciepło, jak wyczyścisz rynnę nad garażem nie zaleje ci podjazdu, jak przytniesz jabłonie - masz jabłka, jak nazbierasz dzikiego bzu masz wino:)adkwapniewski: szlag by...nie pomyślałem że to będzie fest grzało... 65 m2 piwnicy mocno zagrzeje? Hmm no co ma nie zagrzać...??? Faktycznie grzała by w razie ataku lenistwa pomagała. A da się tym jakoś sterować sensownie żeby w 2T przy G12 grzało? O pompce myślałem ciepło na początku drogi przez forum. Miała być np do CWU obecnego mieszkania ale jak poczytałem i przemnożyłem kwh przez złotówki wychodzi że lepiej z COP 1 samym kablem wodę grzać. To i większa pompa do nowego domu już mniej mi różowo wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artzet 12.02.2018 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Hmm to jeszcze jedna wątpliwość z grzałką. Jeśli już ma być w buforze to wypadało by w nim mieć wężownicę CWU. Ale wtedy latem muszę grzać cały bufor...a miałem zamiar tylko 140l. Co lepiej? Taniej? Sensowniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 13.02.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Możesz kupić zasobnik CWU z grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artzet 13.02.2018 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Taki był pierwotny plan...adkwapniewski mi namieszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.02.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Taki był pierwotny plan...adkwapniewski mi namieszał Namieszał ... Pierwotny plan zakładał kocioł DS w piwnicy z winem ... Sprawdź u kogoś ile w zimie mają *C w piwnicy z pracującym kotłem Wężownica CWU w buforze do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 14.02.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Sprawdź u kogoś ile w zimie mają *C w piwnicy z pracującym kotłem U mnie jest około 20*C . Grzejniki mam ustawione na 2 (nie grzeją) . Tu racja. Kocioł jednak robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artzet 14.02.2018 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Yyy no dobra nie namieszał tylko naprowadza na dobrą drogę. Czyli grzałe big do bufora a grzałe mini do bojlera cwu. Tylko te stopnie... lolson a dużą masz piwnice? We wszystkich pomieszczeniach 20*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szabuja 17.03.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 No ja też mam ambitny plan wstawić w kotłownię Mpm i bufor 1000 l, z tym że właśnie z wezownica do przeplywowego grzania CWU. Nie wiem tylko na jak długo starczy ciepła w takim buforze od jego naładowania do ochlodzenia w sezonie pozagrzewczym przy 4 osobach. To się heba dopiero okaże... Może użytkownik jakiś się znajdzie i podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 18.03.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Jest taki na Podkarpaciu . Ma MPM chyba 17 kw, bufor ok 1500l i cztery osoby ale jeszcze nie mieszka.Ja mam 970l i przy 3 osobach i słabym ociepleniu palę 2 razy w tygodniu poza okresem grzewczym. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szabuja 21.03.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Z wezownica do CWU? Jaka?Jak z ciśnieniem w kranie i jaki bufor? Samorobka ocieplona czy jakiś gotowiec? Będę wdzięczny za odpowiedzi bo mi bufor chodzi po głowie ale W koło wszyscy mi powietrzna pompa ciepła do CWU polecają a we wszystko nie zainwestuje. Albo to albo to. Liczą sięprzede wszystkim późniejsze koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 22.03.2018 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Nie wiem tylko na jak długo starczy ciepła w takim buforze od jego naładowania do ochlodzenia w sezonie pozagrzewczym przy 4 osobach. To się heba dopiero okaże... Może użytkownik jakiś się znajdzie i podpowie? To zależy od temperatury na zewnątrz , ilość wody odebranej przez użytkowników. 4 prysznice to nie to samo co 4 kąpiele. Zmywarka to nie to samo co mycie ręczne. Pomyśl również co będzie gdy na zewnątrz +30 stopni , a Ty kopcisz w kotle aby wodę podgrzać. Ja już się wyleczyłem z tego (boiler z grzałką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szabuja 23.03.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Tak, wiem że to zależy od wielu zmiennych czynników, jak wszystko na świecie. Ale zwazywszy na to że ciężko o takie same przypadki, chodziło mi o to, aby jakiś użytkownik-praktyk, przedstawiając swoje uwarunkowania, odpowiedział na moje pytania jak wygląda to u Niego. Wtedy ja mogę sobie oszacować jak to będzie wyglądało u mnie przy moich warunkach.Więc może ktoś się podzieli sprawdzonymi danymi, będę wdzięczny. Pozdrawiam zainteresowanych tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artzet 25.03.2018 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Szabuja policz sobie tą pompę do CWU. Moje liczenie dało mi zwrot w inwestycję po 9 latach. O ile pompka sie wcześniej nie sypnie...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344186-CWU-pompa-czy-pr%C4%85d&p=7605453#post7605453Do ogrzewania skłaniam sie ku MPM ale do wody zwykły boiler z grzałką. Ciągle myślę jak pogodzić wino z tym piecem w piwnicy:sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szabuja 27.03.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 W sumie artzet dałeś mi do myślenia. Bardziej byłem na bufor niż na pompke, ale może nie inwestować w nic niepotrzebnie a i tylko na prądzie jechać.. Nie ryzykuje awarii pc i nie muszę czekać w nieskończoność na zwrot inwestycji... police, pomyślę. A co do wina i pieca... Może jakiś podział pomieszczenia zaizolowanymi sciankami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts