Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet *OGNIWO EKO PELLET 18KW^ uwagi i spostrzeżenia użytkowników

NOMIS

Recommended Posts

No dobra taki red compact przykładowo moduluje od 3,8 - 22 kW przy mocy minimalnej temperatura spalin to 60 st przy max 150 st sprawnosć 88,5 - 90,2% mam klika takich na małych domkach i radzą sobie doskonale czyste suche bez kondensatu a zgodnie z teorią są conajmniej 2 razy przewymiarowane. I co gorsza ludzie ze spalania są bardzo zadowoleni ?

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego

Piszę, bo się na tym znam.

W przeciwieństwie do Ciebie, bo widzę, że nie rozumiesz podstawowych zagadnień w tej materii.

Ja to rozkminiam z punktu zwykłego klienta jakich jest multum a nie znafcy tematu.Czyli tylko dla wtajemniczonych a jak się człowieku nie znasz to ci wcisną wszystko abyś tylko kupił a później kliencie się martw przecież nie odeślesz go z powrotem bo gdyby tak było to wtedy nasi rodzimi producenci podchodzili by do tego poważnie a nie konstrukcje rodem z komuny sprzedawali jako innowacje.

No dobra taki red compact przykładowo moduluje od 3,8 - 22 kW przy mocy minimalnej temperatura spalin to 60 st przy max 150 st sprawnosć 88,5 - 90,2% mam klika takich na małych domkach i radzą sobie doskonale czyste suche bez kondensatu a zgodnie z teorią są conajmniej 2 razy przewymiarowane. I co gorsza ludzie ze spalania są bardzo zadowoleni ?

Tak też myślałem że podasz reda za dobry przykład :) Ale nie można mierzyć jedną miarą wszystkich. Kocioł kotłowi nierówny.

O czym mówisz? Odpowiedź w zasadzie masz w moim wcześniejszym poście.

Sam wiesz jaki ten kocioł duży jest w rzeczywistości i jaki ma płaszcz wodny w sensie pojemności, jeżeli Ty wiesz,że siedzi tam ten sam palnik a różnica to wymiennik,to potrafisz to dobrać odpowiednio przy pellecie,a że liczbowo wygląda dziwnie, to inna sprawa. Nie mniej, toże średnia dobowa to np. 3kW nie oznacza,że przy dużym rozbiorze CWU nie gibnie przez np. 15minut na 16kW, oczwyiście mozna tez grzac z mocą 4kW CWU, tyle,że ile to będzie trwało....

Teraz zobacz

Kocioł, który opracowałem i robiłem w 2015 a zakończyłem badania w 2016, atest odebrany z labo wrzesień

ekogroszek handlowy Anmag Gold z Imexu,paliwo po badaniu 29,2MJ

Moc 20kW,

2,76kg/h

Sprawność 90,1%

CO 35mg/m3

OGC 3 mg/m3

Pył 33mg/m3

Tspśr 118st.C

Moc 6kW

0,82kg/h

Sprawność 89,4%

CO 469mg/m3

OGC 9mg/m3

Pył 31mg/m3

Tspśr 73st.C

emisje na stanowisku badawczym szły w klasie V-ej od obciążenia 4,3kW

To było pierwsze podejście wg nowej normy

Drugie z 13kW kociołkiem po poprawkach palnika

paliwo handlowe z Konzbi - Ekoret, jak kojarzę (nie chce mi się grzebać 27MJ)

13kW (12,9kW)

1,85kg/h

emisja CO 22mg/m3

OGC 6mg/m3

Pył 27mg/m3

Sprawność 94,3%

T.spśr podobnie w granicy 109st.C

Moc 3,9kW

0,57kg/h

emisja CO 140mg/m3

OGC 4mg/m3

Pył 33mg/m3

Sprawność 93,8%

Tspśr jak pamiętam 67st.C

tu na stanowisku badawczym emisje w V-tce od 3,2kW - to co widziałem

Teraz uważaj, zwróć uwage na jednostki w jakich podawane są emisje

Sprawdź jak możesz ile ilościowo na godzine pracy pobiera ten kocioł pelletowy.....

Pellet ma w granicy 17,5MJ, no zakłądamy,że na badaniach był taki 19MJ

podałeś moc max. 24kW, przy pelecie 19MJ (daj Boże) oznacza to 5kg/h pracy ze sprawnością 92%

Jak juz zaczynasz myśleć, to otwierają Ci się własnie oczy i myślisz o emisji ze spalonego paliwa 2,76kg/h vs 5kg/h...

teraz rozumiesz, gdzie tu niedopowiedzenie marketingowe leży.... kotły pelletowe nie generują niższych emisji, wręcz przeciwnie, one emitują więcej.....

tylko marketing jest taki,że to drzewo,że oddycha i takie bla bla bla.

Oczywiście jest to w porównaniu do kopciuchów przepaść, ale dobry kocioł V-ej klasy na ekogroszek vs tej samej mocy kocioł na pellet - pellet ma wyższe emisje.

na deser pewien kocioł wcześniejszej konstrukcji na olej Veis-na emisja pyłu na stanowisku 170mg/m3 a niby olejowe takie ekologiczne... to pokazuje postęp w konstrukcjach

Na deser wstawiam Tobie atest wykonany na inny rynek ze względu na tzw test kominiarza

Sam zobacz jakie sa różnice w emisjach gdy tylko zmienia się przelicznik z 10%tlenu na 13%tlenu....Atest z przelicz 13%.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Wiem jak sie zmienia. No i spoko chodziło mi raczej o odpowiedni dobór kotła bo ostatnio wszędzie słyszę tylko określenie parowóz i do tego wszyscy biorą pod uwagę tyko moc maksymalną a nikt nie zwraca uwagi na moc minimalną. Nie bierzemy pod uwagę modulacji kotłów itd.

Co do kotła który stworzyłeś chwała ci za to. Kocioł dobry z dobrym zakresem modulacji wysoką sprawnością wiec w czym problem ? No może szkoda tylko że kotły takich świrów.-(bez urazy wbrew pozorom chodzi mi o pozytwne znaczenie) mają tak mały udział w rynku. Ale uwazam ze powinniśmy zacząć podawać moc kotła min-max i tak samo sprawność. I tak jak barliniak napisał nie wrzucać wszystkiego do jednego wora. Bo mogą być dwa kotły o podobych parametrach i jeden dostosuje się doskonale a z drugim będą problemy.

Wszystko pozytywnie

Tyle,że jakbyś chciał teoretycznie mój dac w miejsce tego Twojego 22 czy tam 24kW, to byłby to kocioł 13kW

Dając przykład tego Redcompact vs kocioł ogniwo na pellet 18kW

w sklepie detal wystawiony na 16tys zł brutto

To szczerze mówiąc nie wiem co porównujesz ogniwo - kocioł na pellet a redcompact to nie wiem jak nazwać piecykiem, ogrzewaczem pomieszczeń? Moim zdaniem bliżej mu do kominka z podajnikiem i palnikiem pelletowym jak do kotła.

To porównanie dorosłego, przyzwoitego motoru średniej półki (ogniwo) do wypasionego skutera (redcompact)

Red compact 17 czy tam 18kw ma 25L vs kocioł ogniwo na pellet 18kw wody 56L....

Tu widze dla przykładu redcompact:

To jest taki ogrzewacz pomieszczeń....

wody on ma 25L

http://www.wentor.pl/Kotly-CO/RED-Compact-18-kW-z-pompa/B/2196.png?w=496&h=496

Tu mamy kocioł na pellet ogniwo 18kW

nie wiem ile on kosztuje, strzelam granice 11tys zł brutto

to jest kocioł i wody w 18kw ma 56L i jak na kocioł przystało raczej montuje sie go w piwnicy,kotłowni

http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2017/08/eko-pellet-18kw.jpg

No dobra to moze ten ma pojemność wodną 65 l moc 3,1 - 16,5 kW Albo slimpel o którym pisałem wcześniej 5-25 kW pojemność wodna 48 L. No to już myślę ze spełni twoje oczekiwania w kategorii motocykli a nie wypasionych skuterow.

A co do mocy twojego kotła to napewno taki bym zastosował bo tak jak napisałem dobór odpowiedniego kotła nie jest taki prosty i taki jednoznaczny.

Red badania przechodził jako kocioł i certyfikat jest wystawiony na kocioł wiec ? A że jest ładny mały jednobryłowy ? Domy ogrzewa nawet wstawiony do kotłowni.

df42c7f0.jpg

77ebc266.JPG

Edytowane przez Puławiak

Teraz to porównać idzie, bo ten redcompact, to nie dziwię się,że polecasz 22 czy tam 24kW....

(sam wiesz jaki ma palnik, jaka zasada zsypywania, doskonale sobie tez zdajesz sprawę ile tam wchodzi pelletu, zatem 22 czy 24kW będzie wygodny w obsłudze a taki 14kw już niekoniecznie, chyba,że w mieszkaniu 50m2)

To co teraz podałes myślę,że bez problemu można postawić obok ogniwa jako odpowiedniki tego 18kW (niezależnie od tych ich zapisów)

a co się stało z 7kW ? kotłem ..

a zgodnie z teorią są conajmniej 2 razy przewymiarowane.
gazowe powinny być przewymiarowane i dobrane na stałą kondensację.

Znaczy, że palnik dobrze moduluje, a to co się spala jest nie brudzi. Nie mniej jest pewna granica, że już nie warto przekraczać :D

Trzeba przyjąć że wg najnowszych warunków technicznych, zapotrzebowanie na moc, to jakieś ile ? 45-50W/m2 i lepiej → do 20W/m2

Jeśli zbadasz, czemu kocioł działa mimo, że "nie powinien" opiszesz i ktoś później zastosuje podobnie, to czy to będzie teoria? czy z przepisu praktycznego.

Jeżeli takie temp jak teraz się utrzymają to w czwartek przyszłego tyg. będziemy to Ogniwo montować w ramach dotacji z UM Jastrzębie Zdrój. Po montażu wrzucę fotki oraz zdam relacje z jego pracy.Jestem ciekaw jego efektywności.Co do ceny to katalog za sam kocioł z palnikiem i sterownikiem 8700 zł netto , ma do wyboru 2 zasobniki opału w cenach 1100 zł oraz 800 zł netto. Ten droższy jest mniejszy (spawany 250 l) ale za to bardziej przyklejony do kotła tak jak na zdjęciach producenta natomiast większy 300 l jest obok palnika i skręcany.W sumie taki mam u siebie i jest ok. Edytowane przez minertu

• 2 weeks później...