Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet *OGNIWO EKO PELLET 18KW^ uwagi i spostrzeżenia użytkowników

NOMIS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Średnie zużycie 51,5 kg/d - dla mnie to jakaś masakra.
to dom musi średnio zjeść..162 kWh na dobę.. czyli 6,75kWh na godzinę..(pelet 4,2 kWh/kg netto x 0,75 =3,15 kWh z kg przy 75% sprawności.

dla jakiego budynku ? nowo budowane wg minimum WT 2017 mają obciążenie cieplne ~45-55W/m2. 6750 W/ 22,5 W/m2 (dt =0) = 300m2 powierzchni..

Dla 55 = 27,5 = 6750 / 27,5=245m2 czyli między 245 -300m2 budynek..

Dobrze by było abyś napisał jaki dom grzeje ten kocioł(ile metrów i jak ocieplony) bo wg. samego zużycia to wyciągam wniosek że wpierdziela jak smok fakt jest sauna ale temp.zewnętrzna na plusie.Na wykresie jest za dużo danych nawalone jak w stodole.Jak dla mnie mało to przejrzyste. Edytowane przez Barliniak

Dobrze by było abyś napisał jaki dom grzeje ten kocioł(ile metrów i jak ocieplony) bo wg. samego zużycia to wyciągam wniosek że wpierdziela jak smok fakt jest sauna ale temp.zewnętrzna na plusie.Na wykresie jest za dużo danych nawalone jak w stodole.Jak dla mnie mało to przejrzyste.

Klikając na górze w odpowiedni kolor możesz dodawać albo usówać dany wykres więc z tym nie ma problemu.

Dom ma 160m2 i 8 cm ocieplenia na murach , pod dachem wełna ale klient sam nie wie jaka i ile. Są ciepłolubni tak jak ja.

Wykresy już ogarnięte :) ale dalej zastanawia mnie praca tego kotła.Tyle godzin się pali no to musi spalić takie ilości.Strach pomyśleć ile wciągnie jak przyjdą mrozy w granicach 10stopni wagonami trzeba będzie sypać.On chyba jedzie bez regulatora pokojowego albo system grzejny jakiś niewydajny.Taki smok 18kw żeby chodził tyle godzin przy takim domku.Nie wiem ,chyba w takim układzie dla tego pana ekogroch byłby lepszym rozwiązaniem bo inaczej to zbankrutuje na opale.

jestem na etapie wyboru i trochę mi to daje do myślenia

Przyczyną takiego spalania nie jest wybór paliwa.Piszę to bo przecież też posiadam piec na pelet i nie wyobrażam sobie aby wciągał mi takie ilości no chyba, że bym grzał stodołę 300metrową .Dom może nie jest jakoś super ocieplony ale ja też przecież też nie posiadam.Mam tylko 10 cm styro na ścianach .Z podglądu linka za mało widać aby ustalić przyczynę tego stanu rzeczy.Dziwi mnie tylko duże otwarcie zaworu 4D ,brak powrotu wody 55stopni,długa praca pieca.Po takich wpisach na forum ludzie dostają dezinformacji u jednego pali mało a u drugiego duże ilości. Gdzie leży prawda zadają sobie pytanie osoby stojące przed wyborem źródła ogrzewania.Też miałem takie obawy może nie wybrałem najlepiej (chodzi mi tutaj bardziej o obsługę)są kotły z mniejszą ilością obsługi w podobnym keszu lub troszkę drożej ale zahartowany po śmieciuchu :) cieszę się nawet z tego .W porównaniu do śmieciucha jest bardzo dobrze.

Edytowane przez Barliniak

@garjar - ty nie patrz na to spalanie, bo to nie jest normalne. Nie przejmuj się i weź kocioł który sam będzie się ustawial i czyścil a będziesz zadowolony.

Co do Arturo - po prostu raportujcie jego posty obraźliwe i nie na temat. Ja potrafię skasować mu 3 dziennie.

Edytowane przez eliks

Tak samo około 2t sezon.Może bym mniej spalił gdybym miał piec węglowy mniejszy bo mój był przewymiarowany 20kw co prawda szamot tam poleciał ale tak czy siak wahania temperatury w domu były większe , codzienny rytuał rozpalania i wygarniania niemałych ilości popiołu w porównaniu do peletu, pył w kotłowni .Śmieciuch codziennie zabierał 15-20 minut plus doglądanie i dosypywanie opału 2-3razy dziennie.Przy okresach przejściowych było pytanie rozpalać czy nie ?Teraz przy moim wcale nie mało obsługowym w porównaniu do innych peleciaków wygląda to tak 1min/dziennie czyszczenie koszyka /komory spalania,zasyp co 3-4dzień jakieś 3-5min.i czyszczenie wymiennika co 2-3tyg 15min.Oczywiście nie musisz tego tak robić możesz przecież poczekać aż załączy się jakiś alarm :) który Cie poinformuje że np. były 3 próby rozpalenia albo niski stan opału.Popiołu za sezon wiaderko 12-15litrów,temperatura w domu stabilna 24h 21.5-22.5 brak rytuału rozpalania ręcznego :) tylko trzeba wyskoczyć na starcie z kilkunastu tysięcy w porównaniu do śmieciucha.

to dom musi średnio zjeść..162 kWh na dobę.. czyli 6,75kWh na godzinę..(pelet 4,2 kWh/kg netto x 0,75 =3,15 kWh z kg przy 75% sprawności.

dla jakiego budynku ? nowo budowane wg minimum WT 2017 mają obciążenie cieplne ~45-55W/m2. 6750 W/ 22,5 W/m2 (dt =0) = 300m2 powierzchni..

Dla 55 = 27,5 = 6750 / 27,5=245m2 czyli między 245 -300m2 budynek..

Dla jakiej temp.wewnętrznej to wyliczyłeś?