Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet *OGNIWO EKO PELLET 18KW^ uwagi i spostrzeżenia użytkowników

NOMIS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego dużo? Popatrz na mój to jest dużo aczkolwiek uważam , że spalam mało. Choćby w porównaniu do Barliniaka.

Maksymalne obciążenie domu wychodzi mi 15 kW

Zakładam zgodnie z obliczeniami na ciepłowłaściwie średnio 6 kW na CO i CWU, czyli proporcjonalnie u mnie wyjdzie około 45 kg/d, co w miesiącu da ca 1,35 t pelletu, grzejąc CO w okresie 6 miesięcy wychodzi 8 ton pelletu. Z obliczeń na stronie wyszło 5 ton za sezon grzewczy. 8 ton a 5 ton to duża różnica, stąd moje zastanowienie. Jeżeli się mylę w obliczeniach lub założeniach to proszę o sprostowanie.

• 2 weeks później...
Zależy w jaką kwotę celujesz. Zauważ jak kotły poszły do góry ostatnio. W granicach 12 000zł na 8% kupisz dobry kocioł. Do 10 000zł to teraz nie wiem, była Laguna P ale kosztuje teraz 12 500. Celuj przede wszystkim w taki kocioł, w którym będziesz sprzątał jak najrzadziej, a to Ogniwo wydaje się być rozsądnym pomysłem, zwłaszcza że ma pionowy wymiennik z łatwym czyszczeniem. Jedyna rzecz do której bym się przyczepił to wysoka modulacja kotła, coś powyżej 5KW minimum. Edytowane przez eliks

Zależy w jaką kwotę celujesz. Zauważ jak kotły poszły do góry ostatnio. W granicach 12 000zł na 8% kupisz dobry kocioł. Do 10 000zł to teraz nie wiem, była Laguna P ale kosztuje teraz 12 500. Celuj przede wszystkim w taki kocioł, w którym będziesz sprzątał jak najrzadziej, a to Ogniwo wydaje się być rozsądnym pomysłem, zwłaszcza że ma pionowy wymiennik z łatwym czyszczeniem. Jedyna rzecz do której bym się przyczepił to wysoka modulacja kotła, coś powyżej 5KW minimum.

Dzieki za za zainteresowanie.A mógłbyś przybliżyć co to ta modulacja i jaki wpływ ma na kocioł.

No można tak powiedzieć ale.

Marka wcale nie oznacza dobrego produktu - lata temu robiłem kotłownie w DE niemiecki hydraulik nie mógł przeboleć jak ja na takie dobre pompy dałem tak niską ceną ( pompy Hel -Wita) a on wycenę zrobił na jak to określił tandecie ( pompy Grundfos) i jeszcze byłem od niego dużo tańszy. Okazało się że Grundfos ktory w PL jest nr 1 tam to jest kiepski tani produkt a Hel-Wita to produkt z górej półki i to mi potwierdziło wielu instalatorów pracujących w DE. Marka oznacza jedynie duża dostępność produktu i ciężką kasę wpakowaną w marketing a nie w jakość produktu. A zabrzmiało to troche śmiesznie szukanie czegoś markowego bo Ogniwo to jedna z najstarszych firm kotlarskich w kraju, fakt doświadczenia w pellecie nie mają ale w produkcji kotłów już tak i to duże.

Jak wszystko sprowadza się do kasy.

Ogniwo eko pellet to kocioł jak każdy inny , mi akurat nie podoba się w nim sposób czyszczenia.Poza tym ma uważam dobry palnik i sterowanie.Ma do wyboru 2 zasobniki opału.Nie jest kompaktem ale ma to swoją zaletę,duży zbiornik na paliwo średnio 200kg.Oczywiście są z wyglądu kotły ładniejsze ale co z tego jak o 2 tyś. droższe. Kotła na plecach się nie nosi a jak jest miejsce w kotłowni to wolę opcję z zbiornikiem wolnostojącym i taki też mam :)

witam mam problem, może nie tyle ja ile mój instalator nie potrafi poradzić sobie z rozruchem kotła Ogniwo Pellet . załączam linka do wykresów z 2 dni przez które próbujemy uruchomić ten piec. piec nie osiąga zadanej temperatury może ktoś z Panów poradzi co jest nie tak . serwis sterownika już też się z tym męczy. esterownik.pl/device/16831

witam mam problem, może nie tyle ja ile mój instalator nie potrafi poradzić sobie z rozruchem kotła Ogniwo Pellet . załączam linka do wykresów z 2 dni przez które próbujemy uruchomić ten piec. piec nie osiąga zadanej temperatury może ktoś z Panów poradzi co jest nie tak . serwis sterownika już też się z tym męczy. esterownik.pl/device/16831

To dlaczego kupiłaś kocioł u "kołka" który nie ma o nim zielonego pojęcia?

Był blisko?

Teraz musi z nim zrobić porządek ten który jest daleko a on też sprzedaje te kotły.

Jeśli sterownik ma dostęp przez internet więcej otrzymasz pomocy od tego kto jest daleko a ma o tym jakieś pojęcie niż od tego który jest blisko :)