Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazu i brak odbioru gazu

Recommended Posts

Witam wszystkich!

W ulicy , gdzie mam dom jest możliwość wykonania przyłącza gazowego. Ja nie potrzebuje gazu. Co w sytuacji, kiedy podpiszę umowę na przyłącze, ale nie podpiszę później umowy na odbiór gazu? W umowie na przyłącze jest napisane, że zapłacę karę równa wartości przyłącza. Cena za przyłącze z umowy to 3100zł. Czyli przy braku odbioru gazu zapłaciłbym kolejne 3100zł? I tu pojawia się problem. Dzwoniłem do gazowni, gdzie powiedziano mi, że w takiej sytuacji zapłacę rzeczywiste koszty przyłącza, czyli o wiele większe. Czy mieliście taką sytuację?

Witam wszystkich!

W ulicy , gdzie mam dom jest możliwość wykonania przyłącza gazowego. Ja nie potrzebuje gazu. Co w sytuacji, kiedy podpiszę umowę na przyłącze, ale nie podpiszę później umowy na odbiór gazu? W umowie na przyłącze jest napisane, że zapłacę karę równa wartości przyłącza. Cena za przyłącze z umowy to 3100zł. Czyli przy braku odbioru gazu zapłaciłbym kolejne 3100zł? I tu pojawia się problem. Dzwoniłem do gazowni, gdzie powiedziano mi, że w takiej sytuacji zapłacę rzeczywiste koszty przyłącza, czyli o wiele większe. Czy mieliście taką sytuację?

Sytuacji takiej nie miałem, ale jak pamiętam dodatkowo deklarujesz ile gazu i kiedy zaczniesz odbierać gdy tego nie zrobisz również będziesz płacił karę.

Sytuacji takiej nie miałem, ale jak pamiętam dodatkowo deklarujesz ile gazu i kiedy zaczniesz odbierać gdy tego nie zrobisz również będziesz płacił karę.

Dokładnie tak, należało zacząć odbierać gaz, bez odbioru tez ponosiłoby się jakieś opłaty karne, to chyba coś- jak wyliczałem byłoby ponad 100 zł miesięcznie.

Teoretycznie w ratach zwrócisz im poniesione koszta. Ja musiałem działać w ciemno, bo w umowie koszta były tylko szacowane i było wprost powiedziane, że kara będzie naliczana od faktycznie poniesionych. Też płaciłem ~2000 zł za ostatnie metry przyłącza, reszta została zakwalifikowana jako budowa sieci. Przy czym kara jest teoretycznie od całości, włącznie z tą rozbudową sieci. Choć to jest do zakwestionowania, bo dlaczego mam zwracać za coś, co służy (choćby w przyszłości) nie tylko mnie, ale operatorowi sieci i innym użytkownikom?

Potem wyszło, że planowane koszta 10 tys., faktyczne 15 tys. zł.

Tak czy siak, podłączać się miałem wg umowy w 2013. Budowa mi się odsunęła o parę lat. Napisałem pismo, przysłali aneks na 2014 - więcej już nie chcieli. Podłączyłem się ostatecznie dwa i pół roku po ostatecznym terminie. Do dzisiaj żadnej opłaty nikt nie naliczył. Aczkolwiek mnie tym straszyli, ale powiedziałem, że wtedy namówię teściową do naliczenia należnej jej kary umownej (tam z kolei oni się spóźnili o dwa lata względem umowy). :)

W umowie mam, że przy braku odbioru gazu kara maksymalna to wartość przyłącza. Nie wiem , jak to rozumieć. Czy to ta suma , którą zapłaciłem za przyłącze czy koszty rzeczywiste poniesione przez gazownie?

Z tego, co piszecie wynika, że mogę sporo zapłacić. Gazu nie potrzebuję. Skoro ma być w ulicy to pomyślałem, że przyłącze mogę zrobić. Poza tym sąsiad prosił, żeby złożyć wniosek, bo więcej chętnych to większa szansa na to, że gazownia pociągnie rurę w ulicy i mniejsze koszty na osobę. Nie wiem, co teraz zrobić...

Poza tym sąsiad prosił, żeby złożyć wniosek, bo więcej chętnych to większa szansa na to, że gazownia pociągnie rurę w ulicy i mniejsze koszty na osobę. Nie wiem, co teraz zrobić...
Mnie tez prosili, ale nie dałem sie namówić. Sorry, ale dlaczego mam chcieć coś i za to płacić, jak ja tego nie chce?

Mnie tez prosili, ale nie dałem sie namówić. Sorry, ale dlaczego mam chcieć coś i za to płacić, jak ja tego nie chce?

Dobrze zrobiłeś, przez takie coś niekiedy nie można zrealizować inwestycji dla osób gdzie naprawdę jest potrzeba i nie ma alternatywy.

Dobrze zrobiłeś, przez takie coś niekiedy nie można zrealizować inwestycji dla osób gdzie naprawdę jest potrzeba i nie ma alternatywy.

nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. Druga część przeczy pierwszej.

Żeby nie było , nie utrudniałem i wszelkich potrzebnych zgód na poprowadzenie sieci do działek w drodze prywatnej udzieliłem. To, ze ja nie chcę, to nie znaczy, ze mam kłody pod nogi sąsiadom kłaść :)

nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. Druga część przeczy pierwszej.

Żeby nie było , nie utrudniałem i wszelkich potrzebnych zgód na poprowadzenie sieci do działek w drodze prywatnej udzieliłem. To, ze ja nie chcę, to nie znaczy, ze mam kłody pod nogi sąsiadom kłaść :)

Napisałem tak bo jeśli jakaś grupa osób chce gaz a tak naprawdę go nie potrzebuje, to inna nie ma możliwości jej realizacji chociaż nie ma możliwości alternatywnego źródła ciepła. Wynika to z mocy i przepływów instalacji gazowych na danym terenie. Dlatego są odpowiednie wpisy w umowach które zapobiegają tworzenia przyłączy które nie będą eksploatowane.

Właśnie tak, rezerwa powoduje że ilość podłączonych punktów odbioru, a przede wszystkim możliwości przesyłu są ograniczone. A niestety każda firma w tym PGNiG rozważa ekonomię nad opłacalności ą. Kolejne modernizacje sieci są bardzo kosztowne więc po co narażać innych na i tak duże koszty związane z budową.