xd2018 09.02.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Witam wszystkich!W ulicy , gdzie mam dom jest możliwość wykonania przyłącza gazowego. Ja nie potrzebuje gazu. Co w sytuacji, kiedy podpiszę umowę na przyłącze, ale nie podpiszę później umowy na odbiór gazu? W umowie na przyłącze jest napisane, że zapłacę karę równa wartości przyłącza. Cena za przyłącze z umowy to 3100zł. Czyli przy braku odbioru gazu zapłaciłbym kolejne 3100zł? I tu pojawia się problem. Dzwoniłem do gazowni, gdzie powiedziano mi, że w takiej sytuacji zapłacę rzeczywiste koszty przyłącza, czyli o wiele większe. Czy mieliście taką sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Witam wszystkich! W ulicy , gdzie mam dom jest możliwość wykonania przyłącza gazowego. Ja nie potrzebuje gazu. Co w sytuacji, kiedy podpiszę umowę na przyłącze, ale nie podpiszę później umowy na odbiór gazu? W umowie na przyłącze jest napisane, że zapłacę karę równa wartości przyłącza. Cena za przyłącze z umowy to 3100zł. Czyli przy braku odbioru gazu zapłaciłbym kolejne 3100zł? I tu pojawia się problem. Dzwoniłem do gazowni, gdzie powiedziano mi, że w takiej sytuacji zapłacę rzeczywiste koszty przyłącza, czyli o wiele większe. Czy mieliście taką sytuację? Sytuacji takiej nie miałem, ale jak pamiętam dodatkowo deklarujesz ile gazu i kiedy zaczniesz odbierać gdy tego nie zrobisz również będziesz płacił karę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.02.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Sytuacji takiej nie miałem, ale jak pamiętam dodatkowo deklarujesz ile gazu i kiedy zaczniesz odbierać gdy tego nie zrobisz również będziesz płacił karę. Dokładnie tak, należało zacząć odbierać gaz, bez odbioru tez ponosiłoby się jakieś opłaty karne, to chyba coś- jak wyliczałem byłoby ponad 100 zł miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Dokładnie jest to 1% kosztów wykonania przyłącza..........szczerze.... bardzo często oddział rezygnuje z poboru tej kary, można również zapobiegliwie poinformować o tym fakcie pismem wyjaśniającym przyczynę zaistniałej sytuacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.02.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Witam wszystkich! W ulicy , gdzie mam dom jest możliwość wykonania przyłącza gazowego. Ja nie potrzebuje gazu. To jak nie potrzebujesz gazu po co chcesz przyłącz? Jakie w tym sens? Edit: To 3100 to jakaś promocja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 10.02.2018 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Dlaczego promocja u mnie jeszcze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 10.02.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Teoretycznie w ratach zwrócisz im poniesione koszta. Ja musiałem działać w ciemno, bo w umowie koszta były tylko szacowane i było wprost powiedziane, że kara będzie naliczana od faktycznie poniesionych. Też płaciłem ~2000 zł za ostatnie metry przyłącza, reszta została zakwalifikowana jako budowa sieci. Przy czym kara jest teoretycznie od całości, włącznie z tą rozbudową sieci. Choć to jest do zakwestionowania, bo dlaczego mam zwracać za coś, co służy (choćby w przyszłości) nie tylko mnie, ale operatorowi sieci i innym użytkownikom? Potem wyszło, że planowane koszta 10 tys., faktyczne 15 tys. zł. Tak czy siak, podłączać się miałem wg umowy w 2013. Budowa mi się odsunęła o parę lat. Napisałem pismo, przysłali aneks na 2014 - więcej już nie chcieli. Podłączyłem się ostatecznie dwa i pół roku po ostatecznym terminie. Do dzisiaj żadnej opłaty nikt nie naliczył. Aczkolwiek mnie tym straszyli, ale powiedziałem, że wtedy namówię teściową do naliczenia należnej jej kary umownej (tam z kolei oni się spóźnili o dwa lata względem umowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xd2018 10.02.2018 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 W umowie mam, że przy braku odbioru gazu kara maksymalna to wartość przyłącza. Nie wiem , jak to rozumieć. Czy to ta suma , którą zapłaciłem za przyłącze czy koszty rzeczywiste poniesione przez gazownie? Z tego, co piszecie wynika, że mogę sporo zapłacić. Gazu nie potrzebuję. Skoro ma być w ulicy to pomyślałem, że przyłącze mogę zrobić. Poza tym sąsiad prosił, żeby złożyć wniosek, bo więcej chętnych to większa szansa na to, że gazownia pociągnie rurę w ulicy i mniejsze koszty na osobę. Nie wiem, co teraz zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.02.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Poza tym sąsiad prosił, żeby złożyć wniosek, bo więcej chętnych to większa szansa na to, że gazownia pociągnie rurę w ulicy i mniejsze koszty na osobę. Nie wiem, co teraz zrobić...Mnie tez prosili, ale nie dałem sie namówić. Sorry, ale dlaczego mam chcieć coś i za to płacić, jak ja tego nie chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Mnie tez prosili, ale nie dałem sie namówić. Sorry, ale dlaczego mam chcieć coś i za to płacić, jak ja tego nie chce? Dobrze zrobiłeś, przez takie coś niekiedy nie można zrealizować inwestycji dla osób gdzie naprawdę jest potrzeba i nie ma alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 11.02.2018 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 W każdym momencie możesz się przyłączyć do sieci.Kto był przy tym i widział tę procedurę- to żaden problem.Problemem jest dokumentacja, aż nogi wlezą pod pachy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.02.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Dobrze zrobiłeś, przez takie coś niekiedy nie można zrealizować inwestycji dla osób gdzie naprawdę jest potrzeba i nie ma alternatywy. nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. Druga część przeczy pierwszej. Żeby nie było , nie utrudniałem i wszelkich potrzebnych zgód na poprowadzenie sieci do działek w drodze prywatnej udzieliłem. To, ze ja nie chcę, to nie znaczy, ze mam kłody pod nogi sąsiadom kłaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.02.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź. Druga część przeczy pierwszej. Żeby nie było , nie utrudniałem i wszelkich potrzebnych zgód na poprowadzenie sieci do działek w drodze prywatnej udzieliłem. To, ze ja nie chcę, to nie znaczy, ze mam kłody pod nogi sąsiadom kłaść Napisałem tak bo jeśli jakaś grupa osób chce gaz a tak naprawdę go nie potrzebuje, to inna nie ma możliwości jej realizacji chociaż nie ma możliwości alternatywnego źródła ciepła. Wynika to z mocy i przepływów instalacji gazowych na danym terenie. Dlatego są odpowiednie wpisy w umowach które zapobiegają tworzenia przyłączy które nie będą eksploatowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.02.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Z drugiej strony nieeksploatowane przyłącze nie obciąża sieci. Ale rozumiem, że projektowo robi się na nie rezerwę i nie da się tego ominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.02.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Właśnie tak, rezerwa powoduje że ilość podłączonych punktów odbioru, a przede wszystkim możliwości przesyłu są ograniczone. A niestety każda firma w tym PGNiG rozważa ekonomię nad opłacalności ą. Kolejne modernizacje sieci są bardzo kosztowne więc po co narażać innych na i tak duże koszty związane z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts