Cooldude 09.02.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Cześć wszystkim, borykam się właśnie z problemem w wyborze odpowiedniego hydroforu. Posiadam studnie wierconą na głębokość ok 11m (woda zbadana - wszystko ok prócz żelaza - będzie odżelaziacz ). O wodociągach mogę póki co pomarzyć. Na całym terenie wysoki poziom wody - teraz 70cm... Odległość od studni do hydroforu to jakieś 12 metrów. Zasobnik CWU 120l Pytałem się już trzech instalatorów o poradę i co jeden to inna teoria. Do wyboru mam Grundfos Scala 2 - który podpinam bez żadnego zbiornika i tyle w temacie. Na plus na pewno małe koszta i głośność pompy. Druga opcja to pompa hydroforowa ze zbiornikiem 50/60/100L - na plus w przypadku braku prądu będzie bufor do np. spłukania się pod prysznicem. Chciałbym uniknąć sytuacji, którą mam na działce letniskowej, gdzie ciśnienie jest dobre, ale tylko jak hydrofor się załączy, co jest strasznie irytujące biorąc prysznic. Wiem, że można zastosować jakieś zawory ciśnieniowe, aby utrzymać je na odpowiednim poziomie. Jestem laikiem w tej sprawie i każdy instalatorów jest "jedyny i słuszny" a inni się nie znają Będę wdzięczny o doradzenie, ponieważ łatwo wydać na coś pieniądze, a jak nie będzie sprawnie funkcjonować to instalator zapewne powie, że to ja kupiłem a on tylko montował. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.02.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Cześć wszystkim, borykam się właśnie z problemem w wyborze odpowiedniego hydroforu. Posiadam studnie wierconą na głębokość ok 11m (woda zbadana - wszystko ok prócz żelaza - będzie odżelaziacz ). O wodociągach mogę póki co pomarzyć. Na całym terenie wysoki poziom wody - teraz 70cm... Odległość od studni do hydroforu to jakieś 12 metrów. Zasobnik CWU 120l Pytałem się już trzech instalatorów o poradę i co jeden to inna teoria. Do wyboru mam Grundfos Scala 2 - który podpinam bez żadnego zbiornika i tyle w temacie. Na plus na pewno małe koszta i głośność pompy. Druga opcja to pompa hydroforowa ze zbiornikiem 50/60/100L - na plus w przypadku braku prądu będzie bufor do np. spłukania się pod prysznicem. Chciałbym uniknąć sytuacji, którą mam na działce letniskowej, gdzie ciśnienie jest dobre, ale tylko jak hydrofor się załączy, co jest strasznie irytujące biorąc prysznic. Wiem, że można zastosować jakieś zawory ciśnieniowe, aby utrzymać je na odpowiednim poziomie. Jestem laikiem w tej sprawie i każdy instalatorów jest "jedyny i słuszny" a inni się nie znają Będę wdzięczny o doradzenie, ponieważ łatwo wydać na coś pieniądze, a jak nie będzie sprawnie funkcjonować to instalator zapewne powie, że to ja kupiłem a on tylko montował. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. A ile tego zelaza? Zazwyczaj naprosciej/najtaniej/najtrwalej usunac zelazo po napowietrzeniu z hydroforze ocynkowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 09.02.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 To wrzuć do studni pompę głębinową , w domu postaw gdzieś w dobrym miejscu zbiornik hydroforowy np. 100 l i będziesz miał totalna ciszę. A na działce to w swojej instalacji zadbaj dobrze o zawór zwrotny 30 cm nad ssakiem w rurze ssącej i nie będzie spadków ciśnienia bo woda nie będzie wracać do studni.Może też na działce nasz źle ustawiona histerezę załączania i wyłączania lub masz malutki zbiorniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.02.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Zacznij od sprawdzenia jaką wydajność mają te wszystkie zestawy pompowe... odżelaziacz może potrzebować sporej ilości wody do płukania i zazwyczaj małe zestawy tego nie zapewniają.Druga sprawa to napowietrzanie - zazwyczaj jest to element uzdatniania wody w przypadku żelaza, a najłatwiej je wykonać przy sporym zbiorniku z poduszką powietrzną... Edytowane 11 Lutego 2018 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooldude 11.02.2018 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Odżelaziacz to Erie Oxydizer 56, co 4 dni to dobre 400L do płukania złoża. Mętność wody wynosi 25 NTU... i po wynikach w laboratorium wyszło, że spowodowane jest to zażelazieniem Wydaje mi się jednak że, zestaw hydroforowy ze zbiornikiem np. 100L będzie lepszym rozwiązaniem. Macie jakieś sugestie - będę wdzięczny Pompa głębinowa odpada, bo wszystko już wkopane, zakopane, zasypane i utwardzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.02.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Odżelaziacz to Erie Oxydizer 56, co 4 dni to dobre 400L do płukania złoża. Mętność wody wynosi 25 NTU... i po wynikach w laboratorium wyszło, że spowodowane jest to zażelazieniem Wydaje mi się jednak że, zestaw hydroforowy ze zbiornikiem np. 100L będzie lepszym rozwiązaniem. Macie jakieś sugestie - będę wdzięczny Pompa głębinowa odpada, bo wszystko już wkopane, zakopane, zasypane i utwardzone... Ten model potrzebuje jakieś 2,5 m3/h przy ciśnieniu ok 3 bar żeby się wypłukać. Dobierając pompę weź to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooldude 12.02.2018 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Dzięki za poradę Możesz polecić jakiś model, który ogarnie temat i nie będzie chodził jak silnik Żuka po odpaleniu w zimowy dzień? Dwa typy, które wyszukałem: http://pompysanok.pl/opis/2135506/hydrofor-aspri-15-5-ze-zbiornikiem-przeponowym-100l.html http://pompysanok.pl/opis/185896/hydrofor-multi-hwa-3000-inox-ze-zbiornikiem-100l-230v.html Omnigena MH-1300 ma niezbyt pochlebne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks62 30.03.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Witam,Zwykle pierwszy stopień uzdatniania wody to napowietrzanie, czyli potrzebny jest tu zbiornik wodno-powietrzny o pojemności 200-300 Litrów ( ocynkowany , koszt ok 900 zł lub nierdzewny koszt ok 2500-2800 zł).Prosze najpierw to sprawdzić ,(najlepiej u dostawcy odżelaziacza), bo może się okazać że zakup pompy ze zbiornikiem przeponowym może być chybiony.PozdrawiamMarek62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts