Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POmocy, z czego zrobić tę ściankę

Recommended Posts

Forumowicze, proszę pomocy.

Wybraliśmy sobie wg nas ładny projekt, ale oczywiście w trakcie budowy domu zaczęły wychodzić różne buble itp.

Mamy taki układ dachu, że pomiędzy ścianką kolankową domu a połacią i szczytem dachu w garażu powstała dziura - dosłownie, którą trzeba czymś zatkać.

Cały problem polega na tym, że zamurować się nie da, bo ew. ścianki nie ma na czym oprzeć, chyba żeby położyć w garażu (przez całą jego szerokość belkę nadprożową, zakotwić i dopiero na niej wymurować ścianę a potem ją otynkować tak jak resztę domu (jest widoczna, z przodu domeczku)

Podobno "fachowiec" poradził, żeby przybić deski do więźby, ocieplić styropianem i otynkować - nie jestem budowlańcem, ale wydaje mi się, że drewno przytwierdzone do więźby będzie mocno pracowało i tynk będzie pękał.

Poradźcie co zrobić z tą diabelną ścianką, na pewno macie większe doświadczenie, może są jakieś "sposoby" - ja nie jestem fachowcem.

Mój domek - symbol DAK znajduje się http://www.pppik.com.pl

nie mam jeszcze wprawy ale może uda wstawić się adres

Chodzi mi o "trójkąt" pomiędzy prawą połacią dachu domu a nad lewą połacią dachu garażu.

Mam podobny problem i chyba zrobię podwójną z desek, a pomiędzy to styropian. Jak deski zewnętrzne się nie sprawdzą to położę na to gont bitumiczny lub jakiś inny siding. Myślałem jeszcze o konstrukcji typu pruski mur z wypełnieniem z betonu komórkowego. Acha, nie neguję rady Twojego fachowca.