admiralbar 10.02.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Czesc,Czy wymagana jest plyta izolacyjna na sciane z silikatu (po drugiej stronie jest pokoj). Niby nie bo to przeciez duza masa i jak sie nagrzeje to nawet i dobrze ? Jak to jest na prawde ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.02.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Możesz mieć rację: kominek powietrzny z odpowiednią ilości otworów wentylacyjnych (dołem i górą) nie powinien nadmiernie nagrzewać ściany z silikatu.Możesz mieć efekty uboczne - spękania ściany i ślady fug.Poczekaj aż Fachowcy dadzą rzetelną informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.02.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jeśli ściana nie ma znaczenia strategicznego w konstrukcji budynku, warto wykorzystać jej możliwość nagrzewanie i emisji ciepła po drugiej stronie. Tym bardziej, że to promieniowanie podczerwone. Z pękaniem trzeba sobie radzić. Ja to robię przed budową. Po raczej tylko gruba siatka z włókna szklanego (taka do styro) i tynk elastyczny (np klej do płytek)..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 12.02.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Najlepiej silikat zastąpić cegłą szamotową, kaflami. Wtedy ma to "ręce i nogi" i zbudowane jest z materiałów do tego przeznaczonych. Jak wyżej - zwrócić uwagę na charakter nośny ściany, skonsultować z kierownikiem budowy.http://www.studio-olimp.pl/galeria/zdjecia/kominek/kominek_d31.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 14.02.2018 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Dunte, ściana już stoi - przecież nie będę teraz wyburzał, robił nadproża itp. Koszt tafli znam, więc z góry odpada obudowa kaflowa. Niestety, bo bardzo mi się to podoba.Bardziej mi pasuje to, co napisał Piotr - siatka po drugiej stronie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts