Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt hipoteczny - kilka pytań

ktemk

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

oto kilka moich pytań?

1. Czy jest szansa, żeby bank udzielił kredytu ze stałą stopą procentową? macie jakieś doświadczenia w takich negocjacjach? Mam na myśli kredyt na 30 lat. Z tego co się orientuje to na 5 lat jest szansa o taki kredyt.

2. Jak banki się zaopatrują na nieuwzględnione w projekcie zmiany? np. był strop lany, a zmieniono go na drewniany (wiązary z prefabrykatów), lub okna nie zostały wykonane zgodnie z projektem?

3. Czy kosztorys może nie uwzględniać np. wykonania bramy, ogrodzenia, ogródka itp.? chodzi mi o takie etapy budowy na które z reguły nie starcza już środków %) ?

Pozdrowienia i dzięki za udzielenie porad.

1. Czy jest szansa, żeby bank udzielił kredytu ze stałą stopą procentową? macie jakieś doświadczenia w takich negocjacjach? Mam na myśli kredyt na 30 lat. Z tego co się orientuje to na 5 lat jest szansa o taki kredyt.

Zwykle na 5 lat i są to oferty w miarę sensowne. Maksymalnie na 10 lat, przy czym oferta już słaba.

2. Jak banki się zaopatrują na nieuwzględnione w projekcie zmiany? np. był strop lany, a zmieniono go na drewniany (wiązary z prefabrykatów), lub okna nie zostały wykonane zgodnie z projektem?

Jeżeli zmiany te są już naniesione przed wniosekowaniem o kredyt i są zatwierdzone, to nie ma problemu. Jeśli zmiany są wprowadzane już na etapie realizacji inwestycji i są to zmiany istotne, to zawsze przed ich wprowadzeniem konieczna jest konsultacja z bankiem.

3. Czy kosztorys może nie uwzględniać np. wykonania bramy, ogrodzenia, ogródka itp.? chodzi mi o takie etapy budowy na które z reguły nie starcza już środków %) ?

Minimalny wymagany przez bank stan nieruchomości to oddanie do użytkowania, a zatem ogrodzenie z tego punktu widzenia nie jest konieczne.