Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Belka opadła w miejscu otworu na schody jutro dodam zdjęcia jak pojadę na budowe.....Belka opadła z garami nie da się tego zeszlifować pozostaje sufit podwieszany i uważam że wykonawca powinien pokryć jego koszt chyba że źle myślę. .

Rozumiem że cały strop w jednym miejscu jest niżej o około 4 cm? sprawdź czy na pewno o 4 cm, i czy jak dasz sufit podwieszany to się wyrobisz z resztą pomieszczenia na wysokość.

Może trochę pochodnie się wyraziłem z tym że mam nadzieję że nie odbierze. Jak będzie na miejscu będzie miał dokładniejszy ogląd na sytuację. Być może uzna że konstrukcyjnie to wytrzyma. Projektuje się konstrukcje zawsze z pewnym zapasem. Bardziej mi chodziło o jakość wykonania, zgodność że sztuką budowlaną no i estetką.

Problemem jest tylko to że wielu rzeczy które tutaj zostały zrobione nie można naprawić ( głównie chodzi o złe zagęszczenie betonu) Raki występują wtedy nie tylko na zewnątrz konstrukcji ale także bywają wewnątrz-co ma wpływ na wytrzymałość.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

belkę obniżoną wraz z pustakami trzeba rozwalić i dolać strop monolityczny , roboty na dzień czasu a odejdą kłopoty z sufitami i globalnie taniej wyjdzie.

Nad nadprożami tymi na dole jest wieniec stropu to tam nic się nie zawali.

A lukarny to najwyżej nadproża jak jakueś z rakami to trzeba pozmieniać na nowe bo słupy nawet spartolone wytrzymają (tam nie powinno być szpilek do konstrukcji drewnianej?).

Raki zabezpieczyć cementem pęczniejącym

Szpilki powiedzieli że będą wiercić i montować później bo na całej długości łatwo się pomylić a tam nie ma według projektu murłaty pomiędzy lukarnami jest murłata i tam wystawili. Co do tego lanego stropu to jest pomysł ale na pewno nie będzie taniej wydaje mi się że dużo rozbiórki opadła druga belka od ściany z pustakami o dl5.6m i ona była zakotwiona w połowie otworu schodowego w belce ukrytej( zbrojenie i zalane betonem). Nie podobają mi też się zebra rozdzielcze nie są po całej długości tej samej szerokości wręcz miejscami się przecinają pustakami wyglądają jak slalom między słupkami. Jestem cały w nerwach nic mi się na tej budowie nie podoba ciągle słyszę to przykryje styropian to tynk tamto posadzka i te Gadki jak dobry budowlaniec z niego a ja się czepiam i głupie uśmieszki. Nie buduje tego domu na 2-3lata i chciałbym żeby wykonanie tego też było uczciwe. Umowa zawiera wykonanie stanu surowego z dachem i pokryciem oraz obróbka blacharska na bokach lukarn ma byc przykręcona płyta OSB tego nie wiedziałem i wykonawca nie chce ocieplić tych kawałków by wpuścić blachę. Kto powinien wykonać to ocieplenie? Czy wynająć osobna firmę?
@Jasy4 , to że się nie do końca znasz to zrozumiałe, co możesz ? Weź kierownika usiądź z nim i pogadaj postaw sprawę jasno że chcesz większego zaangażowania aby nie tylko dokonał wpisów ( sprawdził zgodność z projektem) a również aby dopilnował jakości robót. Jeżeli trzeba dopłacić dopłać mu jeżeli nie będzie chciał wystąpić w takiej roli -wstrzymaj roboty ze względu na zimę wpis kierownika w DB i znajdź inspektora nadzoru, on przypilnuje i kierownika i ekipy. Inspektora zgloś do nadzoru i niech wpisuje się w dzienniku budowy - masz prawo do takiego człowieka to ty jako inwestor decydujesz czy go powołasz czy nie.
^^ no niestety masz łajzy budowlane bez wibratora i bez pojecia... co ztym zrobić to jest problem, big problem, jak masz czas to wywalic ich z budowy po odpowidnim umiejszeniu wynagrodzenia (brak wibrowania to ewidenty błąd) lub niech naprawiaja co spaprali na swoj koszt - iniekcje sa drogie a skoro placisz za slup wykonany w projekcie to taki ma byc a nie taki jaki imwyszedl....
Jutro się przekonam co na to wszystko wykonawca ma się spotkać z kierownikiem. Według mnie wszystkie lukarny są do rozbiórki i będę starał się do tego dążyć i by naprawili błąd na swój koszt. Mam nadzieję że nie zostanę z problemem sam......

O murowaniu też ta ekipa pojęcie nie ma. To widać po braku wiązań. Pytanie czy te żelbety mają przenosić spore siły z dachu czy to tylko ma być sztywne bo jeżeli rdzenie ktoś zrobił w projekcie zamiast filarków to nawet taka rzepa wytrzyma jeżeli na tym będzie rozpór dachu może być słabo.

Ekipie nic nie płać, ZERO do czasu wyjaśnienie wszystkich wątpliwości. Ten beton w takim stanie nie wygląda ze będzie miał B10. Odczekałbym 28dni lub dłuzej bo zima zrobił badanie i dopiero decydował co dalej.

Pokaż jak możesz rysunek więźby i przekroje przez więźbę.