dawid blasiak 10.02.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Belka opadła w miejscu otworu na schody jutro dodam zdjęcia jak pojadę na budowe.....Belka opadła z garami nie da się tego zeszlifować pozostaje sufit podwieszany i uważam że wykonawca powinien pokryć jego koszt chyba że źle myślę. . Rozumiem że cały strop w jednym miejscu jest niżej o około 4 cm? sprawdź czy na pewno o 4 cm, i czy jak dasz sufit podwieszany to się wyrobisz z resztą pomieszczenia na wysokość. Może trochę pochodnie się wyraziłem z tym że mam nadzieję że nie odbierze. Jak będzie na miejscu będzie miał dokładniejszy ogląd na sytuację. Być może uzna że konstrukcyjnie to wytrzyma. Projektuje się konstrukcje zawsze z pewnym zapasem. Bardziej mi chodziło o jakość wykonania, zgodność że sztuką budowlaną no i estetką. Problemem jest tylko to że wielu rzeczy które tutaj zostały zrobione nie można naprawić ( głównie chodzi o złe zagęszczenie betonu) Raki występują wtedy nie tylko na zewnątrz konstrukcji ale także bywają wewnątrz-co ma wpływ na wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.02.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 belkę obniżoną wraz z pustakami trzeba rozwalić i dolać strop monolityczny , roboty na dzień czasu a odejdą kłopoty z sufitami i globalnie taniej wyjdzie. Nad nadprożami tymi na dole jest wieniec stropu to tam nic się nie zawali. A lukarny to najwyżej nadproża jak jakueś z rakami to trzeba pozmieniać na nowe bo słupy nawet spartolone wytrzymają (tam nie powinno być szpilek do konstrukcji drewnianej?).Raki zabezpieczyć cementem pęczniejącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Szpilki powiedzieli że będą wiercić i montować później bo na całej długości łatwo się pomylić a tam nie ma według projektu murłaty pomiędzy lukarnami jest murłata i tam wystawili. Co do tego lanego stropu to jest pomysł ale na pewno nie będzie taniej wydaje mi się że dużo rozbiórki opadła druga belka od ściany z pustakami o dl5.6m i ona była zakotwiona w połowie otworu schodowego w belce ukrytej( zbrojenie i zalane betonem). Nie podobają mi też się zebra rozdzielcze nie są po całej długości tej samej szerokości wręcz miejscami się przecinają pustakami wyglądają jak slalom między słupkami. Jestem cały w nerwach nic mi się na tej budowie nie podoba ciągle słyszę to przykryje styropian to tynk tamto posadzka i te Gadki jak dobry budowlaniec z niego a ja się czepiam i głupie uśmieszki. Nie buduje tego domu na 2-3lata i chciałbym żeby wykonanie tego też było uczciwe. Umowa zawiera wykonanie stanu surowego z dachem i pokryciem oraz obróbka blacharska na bokach lukarn ma byc przykręcona płyta OSB tego nie wiedziałem i wykonawca nie chce ocieplić tych kawałków by wpuścić blachę. Kto powinien wykonać to ocieplenie? Czy wynająć osobna firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.02.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 @Jasy4 , to że się nie do końca znasz to zrozumiałe, co możesz ? Weź kierownika usiądź z nim i pogadaj postaw sprawę jasno że chcesz większego zaangażowania aby nie tylko dokonał wpisów ( sprawdził zgodność z projektem) a również aby dopilnował jakości robót. Jeżeli trzeba dopłacić dopłać mu jeżeli nie będzie chciał wystąpić w takiej roli -wstrzymaj roboty ze względu na zimę wpis kierownika w DB i znajdź inspektora nadzoru, on przypilnuje i kierownika i ekipy. Inspektora zgloś do nadzoru i niech wpisuje się w dzienniku budowy - masz prawo do takiego człowieka to ty jako inwestor decydujesz czy go powołasz czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Dobra podpowiedź dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 kolejne zdjęcia z budowy chyba się nie mylę mówiac ze to partactwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 a to jest żebro rozdzielcze ma tylko 5 cm szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 A tak wygląda strop w miejscu klatki schodowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 11.02.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 ^^ no niestety masz łajzy budowlane bez wibratora i bez pojecia... co ztym zrobić to jest problem, big problem, jak masz czas to wywalic ich z budowy po odpowidnim umiejszeniu wynagrodzenia (brak wibrowania to ewidenty błąd) lub niech naprawiaja co spaprali na swoj koszt - iniekcje sa drogie a skoro placisz za slup wykonany w projekcie to taki ma byc a nie taki jaki imwyszedl.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jutro się przekonam co na to wszystko wykonawca ma się spotkać z kierownikiem. Według mnie wszystkie lukarny są do rozbiórki i będę starał się do tego dążyć i by naprawili błąd na swój koszt. Mam nadzieję że nie zostanę z problemem sam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.02.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 O murowaniu też ta ekipa pojęcie nie ma. To widać po braku wiązań. Pytanie czy te żelbety mają przenosić spore siły z dachu czy to tylko ma być sztywne bo jeżeli rdzenie ktoś zrobił w projekcie zamiast filarków to nawet taka rzepa wytrzyma jeżeli na tym będzie rozpór dachu może być słabo. Ekipie nic nie płać, ZERO do czasu wyjaśnienie wszystkich wątpliwości. Ten beton w takim stanie nie wygląda ze będzie miał B10. Odczekałbym 28dni lub dłuzej bo zima zrobił badanie i dopiero decydował co dalej. Pokaż jak możesz rysunek więźby i przekroje przez więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 na tych lukarnach mają sie opierać jętki o dł 10.6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.02.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Więźbe daj jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 podpowiedz gdzie nie ma wiązania to bardzo ważne ja juz jestem tak zdenerwowany że nie dostrzegam żadnych błędów budynek z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 rzut połaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jays4 11.02.2018 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 może ten rzut bedzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts