hsmnyyy 10.02.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Cześć, słuchajcie powiedzcie mi porsze bo zaraz jakiegoś jebla dostane. Byłem zdecydowany na pompe ciepła p-w. Dom będzie w okolicach Łomży województwo podlaskie, strefa IV na granicy z III ale jednak IV. Tutaj u nas taki troche zaścianek więc każdemu komu mówie że pompa wywala gały, ale nie o to chodzi. Przyszedł koleś od wykończeniówki i mówi mi że robi domy od wielu lat i zapewnia mnie że tym nie ogrzeje domu. Że w naszej strefie to nie zdaje egzaminu, że lepiej coś innego. Poniżej wstawiam OZC i wyliczenia firmy która będzie mi to montowała. Powiedzcie prosze że dobrze robie.... Do obliczeń została wzięta powierzchnia: 120m2 (100% powierzchni użytkowej + 75% powierzchni nieużytkowej) Zapotrzebowanie przy -20 stopni wynosi 46 W/m2 czyli na cały budynek 5,5 KW Wraz z ciepłą wodą użytkową ok 5,9 KW. Dla Państwa budynku została dobrana pompa ciepła powietrze/woda firmy Panasonic, model Aquarea SDC o mocy 9 KW generacji H. Jest to split z jedno-wentylatorową jednostką zewnętrzną o zasilaniu jedno-fazowym . Przy -20 ma moc grzewczą ok 5,7 KW. Temperatura bi-walencji w przypadku tej pompy i Państwa budynku będzie wynosiła ok -19 stopni, a uwzględniając zyski słoneczne oraz wewnętrzne nawet -21 (czyli do tej temperatury pompa będzie mogła pracować bez wspomagania szczytowym źródłem ciepła – w Państwa przypadku grzałek wbudowanych w jednostkę wewnętrzną pompy ciepła lub też kominkiem). Pompa działa do temperatury -28 na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.02.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Pompa spokojnie ogrzeje , trzeba dobrać .Są pompy z grzałkami np 6 kW i 9kW. One same mogą ogrzać dom do -20 C lub niżej.Pompy nie dobiera się na wariacko niskie temperatury . Jak projektuje się instalację to przyjmuje się np -20 C . Czy gaz czy węgiel to grzejniki dobiera sie na jakąś temperaturę ale nie na -30 C.Może się zdarzyć raz na kilka lat , że grzałki się załączą . Można też dobrać tak aby załączały się już w temperaturze -10 C . np na 1 godzinę /dobę .Ja mam w warszawie . PC pracuje na minimalnych obrotach . od kilku lat . W zeszłym roku w nocy było -15 C .Grzałka załączyła się na kilka godzin w ciągu całego tygodnia . Koszt ogrzewania wyniósł 50 zł za ten ekstremalny tydzień.A domek ma 240 m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.02.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Na 100 % ogrzeje, kwestia za ile ;-jakie zapotrzebowanie na ciepło w kWh/rok?-czy podłogówka po całości?-jakie grube wylewki i z czego?-istotny kumaty instalator, blisko domu,-dla 9 kW/1f - grzałka ma moc 3 kW,- dla 9 kW/3f -grzałka ma moc 9 kW Edytowane 10 Lutego 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 10.02.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Cześć, słuchajcie powiedzcie mi porsze bo zaraz jakiegoś jebla dostane. Byłem zdecydowany na pompe ciepła p-w. Dom będzie w okolicach Łomży województwo podlaskie, strefa IV na granicy z III ale jednak IV. Tutaj u nas taki troche zaścianek więc każdemu komu mówie że pompa wywala gały, ale nie o to chodzi. Przyszedł koleś od wykończeniówki i mówi mi że robi domy od wielu lat i zapewnia mnie że tym nie ogrzeje domu. Że w naszej strefie to nie zdaje egzaminu, że lepiej coś innego. Poniżej wstawiam OZC i wyliczenia firmy która będzie mi to montowała. Powiedzcie prosze że dobrze robie.... [ATTACH=CONFIG]406942[/ATTACH] Nie wiem kto pisał tą ofertę ale ta pompa działa do -20st.C tak ma w specyfikacji a poniżej agregat + grzałka. Do -28st.C działa seria T-CAP a w Twojej ofercie jest SDC. Nie będę się też czepiał iż moc grzewcza jest 5,5kW a nie 5,7 kW Ogólnie na domy o tej powierzchni bardzo często też polecam tą pompą. Dla porównania mam taką np. na Domu 200m2 zbudowanym ze słomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.02.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 CNC_POMPY_CIEPLA Kolego, jaką najniższą moc uzyskuje ta pompa 9 kW/1f ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hsmnyyy 10.02.2018 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Nie wiem kto pisał tą ofertę ale ta pompa działa do -20st.C tak ma w specyfikacji a poniżej agregat + grzałka. Do -28st.C działa seria T-CAP a w Twojej ofercie jest SDC. Nie będę się też czepiał iż moc grzewcza jest 5,5kW a nie 5,7 kW Ogólnie na domy o tej powierzchni bardzo często też polecam tą pompą. Dla porównania mam taką np. na Domu 200m2 zbudowanym ze słomy. [ATTACH=CONFIG]406955[/ATTACH] Ale ogrzeje tym spokojnie dom i wode czy bede marzl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.02.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Powtórze za Andrzejem TA POMPA OGRZEJE TYLKO PYTANIE ZA JAKA KWOTE. Odpowiedz na pytania które zadał Andrzej wtedy będziemy w stanie odpowiedzieć na więcej pytań. O ile znasz odpowiedź... A sądzę że nie znasz. Szukasz urządzenia do domu a nie wiesz jakiej mocy potrzebujesz. Widzę że mozcno ufasz ludziom. Rozeznaj się w temacie własnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 10.02.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Każda prawidłowo dobrana pompa ciepła ogrzeje dom, dzięki "wiedzy" takich kolesi mam w domu na wszelki wypadek komin. Służy mi jako odpowietrzenie kanalizacji i wieszak na antenę. Zastanawiam się jeszcze nad zakupem wytwornicy dymu do komina, żeby sąsiedzi nie gadali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.02.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Ale ogrzeje tym spokojnie dom i wode czy bede marzl? Masakra,w dobie neta powrzechnego takie pytania ??? Pompa p-w to nie wynalazek ostatnich lat.Z powodzeniem ogrzewają domy w Skandynawii. Temu Twojemu "doradcy" każ baranka jebnac Od 5 lat ogrzewam z powodzeniem dom,najniższa temp.jaka zanotowalem to było -23 czy -25st.C i nie zamarzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 10.02.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Od 5 lat ogrzewam z powodzeniem dom,najniższa temp.jaka zanotowalem to było -23 czy -25st.C i nie zamarzlem Ale zapewne walczyłeś o przetrwanie, jak nasi na K2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.02.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Ale zapewne walczyłeś o przetrwanie, jak nasi na K2 A coś Ty. Pompa chodziła 12h wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 10.02.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 CNC_POMPY_CIEPLA Kolego, jaką najniższą moc uzyskuje ta pompa 9 kW/1f ? minimalny pobór to około 700W na grzaniu wody zimą to będzie 1,4kW grzewczej, a na podłogówce wiosną 3kW grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 10.02.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Ale ogrzeje tym spokojnie dom i wode czy bede marzl? Tutaj po późniejszych obliczeniach minimalnie mogła by być nawet 5kW, ale ten dom jest specyficzny bo bardzo ciepły. NA standardowy dom 200m2 idzie zazwyczaj T-CAP 9kW, a domy do 160m2 właśnie taka Panasonic SDC 9kW 1F jaką ktoś zrobił Ci w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 13.02.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Przyszedł koleś od wykończeniówki [,,] No i niech ten koleś zostanie przy tym na czym się zna a ogrzewanie pompami zleć komuś kto się na tym zna P.S. u mnie przy pompie PW nie mam nawet grzałek a ubiegła zima (moja pierwsza) do ciepłych nie należała to chyba tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 13.03.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Witam, Prawidłowo dobrana powietrzna pompa ciepła w zupełności wystarczy do ogrzewania całego budynku bez konieczności stosowania dodatkowego źródła ciepła. Większość pomp ciepła wyposażona jest w dogrzewacz elektryczny, który pozwoli na stosowanie pompy w temperaturze poniżej -20oC. Z ekonomicznego punktu widzenia warto zastanowić się nad wyborem pompy ciepła o nieco niższej wielkości lub równej mocy wynikającej z OZC. Niższy koszt zakupu pompy ciepła o mniejszej mocy pozwoli na pokrycie rocznych kosztów dodatkowego ogrzewania elektrycznego na przestrzeni wielu lat. Należy wspomnieć, że obecnie bardzo rzadko występują temperatury poniżej -10oC. W sprawie doboru, wyceny oraz montażu pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts