Tomekgmail 10.02.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Witam Stoję przed wyborem gruntowej PC i dostałem opcję wyboru PC z inwerterem lub standardowej bez. Różnica w cenie to ok. 4-7k zł. Nie planuję 2T – ogrzewać będę w G11 i pytanie dla doświadczonych osób i znających się na rzeczy czy warto dopłacić tą różnicę. Co mogę zyskać dokładając do inwertera i jakie niesie za sobą to ewentualne ryzyko. Swoją drogą nie rozumiem, też dlaczego droższe modele z inwerterem mają mniejsze COP niż pompy bez inwertera. Analizowałem różne wątki na forum odnośnie GPC z inwertorem i kilka kwestii rzuciło mi się w oczy:( a czy są poprawne to nie wiem – to jedynie informacje, które wyszukałem na FM) - średnioroczna temp. Wyjścia glikolu na GZ ma być podobno wyższa o ok. 3-4 stopnie przy inwerterze niż przy on/off- sprężarka przy inwerterze ma dłużej wytrzymać (starty są ograniczone do minimum, co wpływa na większą trwałość)- przy taryfie G12 GPC bez inwertora ma mieć większe zastosowanie z racji dużej bezwładności ciepła, która załatwia sprawę – jak się ma sprawa przy G11 ? - koszty ewentualnej naprawy mają być droższe w GPC z inwerterem Edytowane 10 Lutego 2018 przez Tomek@gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.02.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Musisz przyswoić że G12 czy g12w opłaca się także wtedy gdy grzejesz non stop tak jak w G11. Nic nie musisz robić a i tak masz taniej. Osobiście kupiłbym tańsza opcje on off. Różnice pomiędzy COP 3.9 a 4.4 w złotówkach przy niskim zapotrzebowaniu rocznym na ciepło są stosunkowo małe. Dlatego wolałbym kupić coś gdzie będzie dobry serwis, nie interesowałem się gruntowkami od forumowych kolegów bo nie było mnie stać i kupiłem powietrzną. Ale chyba nie ma się co bac forumowych gruntowek bo nie ma żadnych złych opinii o tych instalatorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 10.02.2018 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź.Tzn. nie chciałbym by temat zszedł na kwestię zwiazaną z taryfą tylko bezpośrednio na informacje odnośnie tego czy warto dołożyć do inwertera czy też nie. Aktualnie jestem zainteresowany modelem Stiebel WPC (5,02) lub Buderusem WPS (4,70) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.02.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Przelicze na moim przykładzie bo ty nie podałeś żadnych danych odnośnie domu.12800:4.7*0.60zl=1630zl12800:5,02*0.60zl=1530zlJak widzisz różnica 100zl w skali roku dla mnie sprawa pomijalna.Obie mają taką samą długość gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 10.02.2018 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Super dzięki takie obliczenia COP dają bardzo dużo do myślenia bo można sobie to wyliczyć I przy zapotrzebowaniu 18000kwh będzie to zysk 150zł rocznie czyli 1500zł na 10 lat. Pytanie pozostaje jednak jak policzyć oszczędność inwerteru w pompie ciepła ? Tak oba modele mają 5lat. Edytowane 10 Lutego 2018 przez Tomek@gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.02.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Super dzięki takie obliczenia COP dają bardzo dużo do myślenia bo można sobie to wyliczyć I przy zapotrzebowaniu 18000kwh będzie to zysk 150zł rocznie czyli 1500zł na 10 lat. Pytanie pozostaje jednak jak policzyć oszczędność inwerteru w pompie ciepła ? Tak oba modele mają 5lat. Ja jak już wspomniałem minimalne różnice w oszczędnościach. To będzie wartość około 10% Dlatego zainteresowanym się prostszym urządzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts