Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowa PC - inwerter czy zwykła dla 1T

Tomekgmail

Recommended Posts

Witam

Stoję przed wyborem gruntowej PC i dostałem opcję wyboru PC z inwerterem lub standardowej bez.

Różnica w cenie to ok. 4-7k zł. Nie planuję 2T – ogrzewać będę w G11 i pytanie dla doświadczonych osób i znających się na rzeczy czy warto dopłacić tą różnicę. Co mogę zyskać dokładając do inwertera i jakie niesie za sobą to ewentualne ryzyko.

Swoją drogą nie rozumiem, też dlaczego droższe modele z inwerterem mają mniejsze COP niż pompy bez inwertera.

Analizowałem różne wątki na forum odnośnie GPC z inwertorem i kilka kwestii rzuciło mi się w oczy:

( a czy są poprawne to nie wiem – to jedynie informacje, które wyszukałem na FM)

- średnioroczna temp. Wyjścia glikolu na GZ ma być podobno wyższa o ok. 3-4 stopnie przy inwerterze niż przy on/off

- sprężarka przy inwerterze ma dłużej wytrzymać (starty są ograniczone do minimum, co wpływa na większą trwałość)

- przy taryfie G12 GPC bez inwertora ma mieć większe zastosowanie z racji dużej bezwładności ciepła, która załatwia sprawę – jak się ma sprawa przy G11 ?

- koszty ewentualnej naprawy mają być droższe w GPC z inwerterem

Edytowane przez Tomek@gmail

Musisz przyswoić że G12 czy g12w opłaca się także wtedy gdy grzejesz non stop tak jak w G11. Nic nie musisz robić a i tak masz taniej.

Osobiście kupiłbym tańsza opcje on off. Różnice pomiędzy COP 3.9 a 4.4 w złotówkach przy niskim zapotrzebowaniu rocznym na ciepło są stosunkowo małe. Dlatego wolałbym kupić coś gdzie będzie dobry serwis, nie interesowałem się gruntowkami od forumowych kolegów bo nie było mnie stać i kupiłem powietrzną. Ale chyba nie ma się co bac forumowych gruntowek bo nie ma żadnych złych opinii o tych instalatorach.

Super dzięki takie obliczenia COP dają bardzo dużo do myślenia bo można sobie to wyliczyć ;)

I przy zapotrzebowaniu 18000kwh będzie to zysk 150zł rocznie czyli 1500zł na 10 lat.

Pytanie pozostaje jednak jak policzyć oszczędność inwerteru w pompie ciepła ?

Tak oba modele mają 5lat.

Edytowane przez Tomek@gmail

Super dzięki takie obliczenia COP dają bardzo dużo do myślenia bo można sobie to wyliczyć ;)

I przy zapotrzebowaniu 18000kwh będzie to zysk 150zł rocznie czyli 1500zł na 10 lat.

Pytanie pozostaje jednak jak policzyć oszczędność inwerteru w pompie ciepła ?

Tak oba modele mają 5lat.

Ja jak już wspomniałem minimalne różnice w oszczędnościach. To będzie wartość około 10%

Dlatego zainteresowanym się prostszym urządzeniem.