loniu 31.07.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Mam pyanie: o ile powiekszyc otwor okienny aby zamontowac zaluzje. Wlasnie zaczynam ciagnac mury a chcialbym miec mozliwosc malozenia zaluzji. Jeszcze nie wiem czy z napedem elektrycznym czy recznym - czy to ma znaczenie? Dzieki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 31.07.2002 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 chodzi ci o rolety zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 01.08.2002 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Chodi zapewne o miejsce na kasety do rolet zewnętrznych.Wielkość takiej kasety zależy od wielkości rolety a tym samym okna.Jest kilka standartów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 01.08.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Czesc Jest wiele systemów montowania rolet zewnetrznych: w rolokasetachw nadrozu, w otworze okiennym nad oknem, w otworze przyslaniajacokno. Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest w otworze okiennym nad oknem (tak, zeby nie przslaniac okna) pod tynkiem w takim przypadku musisz pomiedzy oknem a nadprozem zostawic miejsce na montaz kasety. wielkosc kasety zalezy od wysokosci otworu okiennego, ale powinno wystarczyc 18 cm dla drzwi (wysokosc otworu ok 230cm) i 14 cm dla okna. W przypadku napedu elektrycznego powinienes doliczyc po 2 cm do wysokosci, aby zmiescily sie w kasecie wieszaki-blokady.Mnie wlasnie montuja rolety wiec mam temat na swiezo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 01.08.2002 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Proponuje rks i to w jednym rozmiarze w cenie nie wielka róznica a masz spokój przy osadzaniu okien ( wszystkie okna w tym samym miejscu-szerokości sciany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.08.2002 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Ale przy RKS musisz zalozyc duzo wieksza wysokosc skrzynki - przy murze rzedu 36cm jest to ok. 30cm pod nadprozem. Ja tam nie chce miec okna konczacego sie ponad pol metra pod sufitem... Poza tym sa problemy z tynkowaniem RKS. Jednak duzo wygodniejszym rozwiazaniem sa SKS - skrzynki montowane do okna o standardowej wysokosci 15cm i 18cm (dla balkonow). D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikka 02.08.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 jezeli jeszcze nie kupiles rolet zew to ja odradzam. sama juz bylam prawie zdecydowana (glownie ze wzgledu na ich domniemane bezpieczenstwo - ochrona przed wlamaniem) ale wiadomosci na forum skutecznie mnie od tego pomysly odwiodly. to samo powiedzieli fachowcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.08.2002 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Rolet nie kupuje sie ze wzgledu na bezpieczenstwo ale po to by skutecznie zaslonic okno, poprawic parametry cieplne okna w nocy czy zmniejszyc halas. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts