Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania

mateuszwdowiak

Recommended Posts

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post.

Kupiłem mieszkanie w starym budownictwie, przeprowadzam właśnie remont generalny.

W mieszkaniu jest gaz, stanąłem przed wyborem kotła gazowego.

Mieszkanie jest małe, 50m, dobrze ocieplone, więc nie wiem czy jest sens ekonomiczny inwestowania w kocioł kondensacyjny.

Jak wynika z poniższego artykułu:

https://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki-abc/piece-kondensacyjne-policz-zanim-zaiwestujesz-098.html

zakup pieca kondensacyjnego jest mało opłacalny.

Z drugiej strony, mam bardzo duże obawy przed zakupem pieca z otwartą komorą spalania. Od znajomych nasłuchałem się wiele złych opinii, również w rodzinie miałem przypadek zatrucia czadem, po prostu się boję instalacji kotła z otwartą komorą spalania, tym bardziej, że piec będzie wisiał w małej łazience. (kubatura 8,75m3)

Dodatkowo - wszelkie opisy zamkniętej komory spalania, podkreślają - że jest to bezpieczniejsze od otwartej komory.. Stąd można wyciągnąć wniosek, że otwarta komora spalania jest niebezpieczna.

Moje pytanie jest następujące: wiem, że kotły kondensacyjne (czyli odzyskujące energię ze spalin) zawsze są z zamkniętą komorą spalania. Natomiast, czy są jakieś kotły, które nie są kondensacyjne, natomiast mają zamkniętą komorę spalania?

W teorii znalazłem takie podziały, natomiast nie widzę żadnego takiego kotła w ofercie różnych producentów.

Jakie jest wasze zdanie w tej opinii?

Pozdrawiam

Kotły turbo /zamknięta komora spalania/ zostały wycofane z obrotu i produkcji. Pozostały z otwartą komorą spalania lub kondensacyjne.

Dziękuję za odpowiedź, to by wiele wyjaśniało.

Czy kocioł z otwartą komorą ma jakąkolwiek zaletę nad kondensacyjnym (za wyjątkiem ceny)?

Pytanie podstawowe - czy w mieszkaniu, które kupiłeś "jest gaz" czy był jakiś piec gazowy? Jeśli pieca nie było, wątpię byś dostał pozwolenie na piec z otwartą komorą spalania.

Co do zalet? ŻADNYCH ten z otwartą nie ma w porównaniu z kondensatem czy nawet "turbo"

W marketach kupisz 'kondensat' za ok 2700 a zwykły za ok 2000, więc różnica nieduża, ale pozostaje kwestia komina/wyrzutu spalin.

Edytowane przez Pytajnick

W mieszkaniu jest gaz i poprzednio był stary piec gazowy.

OK, w takim razie wybór jest prosty - piec kondensacyjny.

Na chwilę obecną przymierzam się do tego modelu:

JUNKERS CERAPUR MIDI ZWB 24-1RE

cena wydaje się rozsądna, opinie dobre, firma znana..

Chyba, że ktoś doradzi lepszy zakup?

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!

Edytowane przez Greengaz

Pamiętaj o dodatkowych kosztach dostosowania komina (ok 100zł/metr) chyba że masz możliwość wystawić rurę poziomą przez ścianę.

Nie wpuszczaj kolegi @mateuszwdowiak w rozważania niemożliwe do realizacji.

W budownictwie wielorodzinnym komin przez ścianę można wyprowadzić dla urządzeń do 5 kW.

W budownictwie wielorodzinnym komin przez ścianę można wyprowadzić dla urządzeń do 5 kW.

Ograniczenia są w przypadku wyrzutu spalin przez ścianę a nie wyprowadzeniu KOMINA, co często bywa rozwiązaniem tańszym niż dostosowanie starego, murowanego, kiedy np jest krzywy czy długi.

@Pytajnick

Po co @mateuszwdowiak komin przez ścianę jeśli do niego może podpiąć urządzenie do 5 kW? Ładnie wygląda?

Polecam czytanie ze zrozumieniem.

No właśnie...czytanie ze zrozumieniem. Napisałem - jeśli masz możliwość. Tą możliwością jest zgoda np wspólnoty mieszkaniowej na wykonanie komina zewnętrznego, najczęściej od tyłu posesji, czasami na szczycie a nawet, zdarza się od frontu. Żeby nie być gołosłownym, zamieszczam fotkę komina sąsiada moich rodziców, a moi rodzice mają taki komin z tyłu.

Można? Można,

https://scr.hu/jo5qym

E daj spokój kolega "Pajacyk" niedawno się zarejestrował przeczytał kilka książek i wątków i już jest doradzcą kwalifikowanym.

E daj spokój kolega "Pajacyk" niedawno się zarejestrował przeczytał kilka książek i wątków i już jest doradzcą kwalifikowanym.

No tak..zapewne ktoś, kto nie wie, że Vitopend 100 był produkowany zarówno z otwartą jak i zamkniętą komorą spalania,to istny fachman, bo się zarejestrował w 2009r i czerpie wiedzę z forum, prawda kolego matiix? :D Skoro jesteś taki mądry, to powiedz, jak to jest, że jest tak wiele kominów zewnętrznych na budynkach WIELORODZINNYCH i na dodatek mają zezwolenia?

@Pytajnick

Gdzie w swoim komentarzu napisałeś o budowie nowego komina zewnętrznego?

Pamiętaj o dodatkowych kosztach dostosowania komina (ok 100zł/metr) chyba że masz możliwość wystawić rurę poziomą przez ścianę.

Twoja odpowiedź jednoznacznie wskazuje na komin do wyrzutu spalin przez ścianę.

Robisz śmietnik, a następnie szukasz argumentów.

koniec

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi - co do komina, w piątek będzie kominiarz to się wypowie. Mieszkanie jest na parterze w budynku 3 piętrowym, więc wygląda to niestety na spory koszt.. Tak czy inaczej nie zamierzam przedkładać oszczędności nad bezpieczeństwo - kocioł zrobię kondensacyjny.. Ponawiam prośbę o podpowiedź co do wyboru konkretnego modelu.. (chyba, że ten co wybrałem jest OK)

pozdrawiam

W mieszkaniu jest gaz i poprzednio był stary piec gazowy.

OK, w takim razie wybór jest prosty - piec kondensacyjny.

Na chwilę obecną przymierzam się do tego modelu:

JUNKERS CERAPUR MIDI ZWB 24-1RE

cena wydaje się rozsądna, opinie dobre, firma znana..

Chyba, że ktoś doradzi lepszy zakup?

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!

Tym kotłem ogrzejesz pół swojej kamienicy...

Tym kotłem ogrzejesz pół swojej kamienicy...

Dlatego właśnie zadaje pytanie na forum, aby dowiedzieć się jaki byłby lepszy? Jaką moc powinien mieć kocioł?

Budynek jest dobrze ocieplony, ale mieszkanie znajduje się na parterze. Teraz nie ma żadnego ogrzewania i w mieszkaniu utrzymuje się temperatura około 16-17 stopni.

Kocioł musi jeszcze ogrzać ciepłą wodę...

Z drugiej strony, mniejszy kocioł to np. ;

Najmniejszym dostępnym w ofercie Vaillant kotłem dwufunkcyjnym jest ecoTEC pro VCW 226 o mocy do 19,5 kW na potrzeby ogrzewania mieszkania i do 22 kW na potrzeby przygotowania c.w.u.

Tylko, że ten kocioł jest 2 razy droższy. Chyba lepiej wziąć kocioł o większej mocy, której nie użyję, ale zapłacę mniej za kocioł?

Wydaje mi się, że dla Was potrzebny jest kociołeczek :yes:, czyli z najmniejszą mocą, np od 2 kWh..

Te 3-14kWh, jak mój spokojnie ogrzeje Ci malutką powierzchnię oraz cwu przepływowo albo z małych zbiornikiem wewnątrz.

Dla Waszej powierzchni w kociołeczku to i tak będziesz musiał dużo zmniejszyć moc kotła z tym, że wówczas dłużej czekasz na ciepłą wodę.

Szukaj w innych wątkach, niedawno był taki JAKI KOCIOŁ WYBRAĆ.

Edytowane przez GraMar