Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu przez rolnika na działce syna

passioht

Recommended Posts

Na wstępie witam wszystkich!

W skrócie, mój ojciec przekazał mi w darowiźnie 30 arów działki rolnej. Działka ma III klasę ziemi a ja nie jestem rolnikiem, gmina nie ma tam również MPZP czyli nie jest możliwe abym tam się wybudował. Działka ma dostęp do drogi jak również graniczy z działką taty na której są media. Zastanawiam się czy jest możliwość aby mój ojciec (rolnik) mógł wybudować dom powiedzmy że dla siebie na działce która należy do mnie? Bo już innego wyjścia na ominięcie tych durnych ustaw nie widzę!

Na wstępie witam wszystkich!

W skrócie, mój ojciec przekazał mi w darowiźnie 30 arów działki rolnej. Działka ma III klasę ziemi a ja nie jestem rolnikiem, gmina nie ma tam również MPZP czyli nie jest możliwe abym tam się wybudował. Działka ma dostęp do drogi jak również graniczy z działką taty na której są media. Zastanawiam się czy jest możliwość aby mój ojciec (rolnik) mógł wybudować dom powiedzmy że dla siebie na działce która należy do mnie? Bo już innego wyjścia na ominięcie tych durnych ustaw nie widzę!

Ustawa z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19950160078/U/D19950078Lj.pdf

reguluje pewne kwestie zabudowy na użytku rolnym w zależności od klasy

bez względu na jw, aby wybudować cokolwiek na danej działce musi być Wypis i Wyrys z Planu Miejscowego, a jeśli takiego nie ma, to DECYZJA O WARUNKACH ZABUDOWY wydawana przez Urząd dla konkretnej działki. Tym samym złóż wniosek o wydanie DECYZJI