lasica1982 12.02.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Witam, Mam dziwny problem którego nie potrafię rozgryźć. Otóż mam standardowe grzejniki Purmo C22 z zaworami termostatycznymi Ferro. Gdy zawór się otwiera, grzejnik powoli się nagrzewa i jest cicho przez jakieś 2 minuty, ale w momencie gdy 80-90% grzejnika zrobi się tak gorące że aż parzy, zaczyna szybko i pykać (mniej więcej co 0,5 sek), potem przez 30 sek częstotliwość pyknięć powoli maleje i pykanie ustaje. Pyknięcia są ciche i przeszkadzają tylko gdy zasypiam. Zdjąłem na próbę głowicę termostatyczną (tak że iglica całkowicie się wysunęła i zawór był odkręcony na full) ale efekt ten sam. Problem dotyczy wszystkich grzejników w 3 oddzielnych pionach grzewczych. Na 100% są odpowietrzone i podłączone prawidłowo (rura doprowadzająca wodę u góry a woda przepływa przez zawory w prawidłowym kierunku - zgodnie ze strzałką). Pomaga tylko jedno - przykręcenie imbusem zaworu powrotnego (czyli zwiększenie oporu hydraulicznego grzejnika). Pykanie oznacza że coś się rusza, tylko nie wiem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.02.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Diagnoza na podstawie opisu.Pyka dopiero jak się spód grzejnika rozgrzewa, przycinasz przepływ spód grzejnika nie rozgrzewa się a przynajmniej tylko nieznacznie. Problem tkwi prawdopodobnie w wieszakach grzejnika a właściwie styku grzejnik wieszak. Grzejnik się rozszerza pod wpływem temperatury a wieszak nie i trą o siebie powodują pykanie. Co zrobić naoliwić, posmarować styk grzejnika z wieszakiem, pomoże na chwilę. Podłożyć coś pomiędzy trące się elementy ale co i jak. Może zmniejszyć temperaturę na kotle, aby grzejniki nie zmieniały tak gwałtownie temperatury tylko grzały w miarę równomiernie.I jeszcze jedno, pykanie może się przenosić z całkiem innego miejsca a słychać go jakby w grzejniku. Tu przycięcie powrotu jakby wyklucza ten przypadek. Edytowane 12 Lutego 2018 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.02.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 "Pykanie" oznacza rozszerzalność temperaturową metalu. W domu moich rodziców dzieje się tak samo, grzejniki żeliwne i aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts