Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam dziwny problem którego nie potrafię rozgryźć. Otóż mam standardowe grzejniki Purmo C22 z zaworami termostatycznymi Ferro. Gdy zawór się otwiera, grzejnik powoli się nagrzewa i jest cicho przez jakieś 2 minuty, ale w momencie gdy 80-90% grzejnika zrobi się tak gorące że aż parzy, zaczyna szybko i pykać (mniej więcej co 0,5 sek), potem przez 30 sek częstotliwość pyknięć powoli maleje i pykanie ustaje. Pyknięcia są ciche i przeszkadzają tylko gdy zasypiam.

Zdjąłem na próbę głowicę termostatyczną (tak że iglica całkowicie się wysunęła i zawór był odkręcony na full) ale efekt ten sam.

Problem dotyczy wszystkich grzejników w 3 oddzielnych pionach grzewczych.

Na 100% są odpowietrzone i podłączone prawidłowo (rura doprowadzająca wodę u góry a woda przepływa przez zawory w prawidłowym kierunku - zgodnie ze strzałką).

Pomaga tylko jedno - przykręcenie imbusem zaworu powrotnego (czyli zwiększenie oporu hydraulicznego grzejnika).

Pykanie oznacza że coś się rusza, tylko nie wiem co.

https://forum.murator.pl/topic/236035-pykaj%C4%85cy-grzejnik/

Diagnoza na podstawie opisu.

Pyka dopiero jak się spód grzejnika rozgrzewa, przycinasz przepływ spód grzejnika nie rozgrzewa się a przynajmniej tylko nieznacznie.

Problem tkwi prawdopodobnie w wieszakach grzejnika a właściwie styku grzejnik wieszak. Grzejnik się rozszerza pod wpływem temperatury a wieszak nie i trą o siebie powodują pykanie.

Co zrobić naoliwić, posmarować styk grzejnika z wieszakiem, pomoże na chwilę. Podłożyć coś pomiędzy trące się elementy ale co i jak.

Może zmniejszyć temperaturę na kotle, aby grzejniki nie zmieniały tak gwałtownie temperatury tylko grzały w miarę równomiernie.

I jeszcze jedno, pykanie może się przenosić z całkiem innego miejsca a słychać go jakby w grzejniku. Tu przycięcie powrotu jakby wyklucza ten przypadek.

Edytowane przez Stermaj
https://forum.murator.pl/topic/236035-pykaj%C4%85cy-grzejnik/#findComment-7485866