Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę poprawności tego projektu inst. wody w domu

bar_tosz

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Buduje dom sam.

W związku, że kilka rozwiązań przedstawionych w moim projekcie budziło moje wątpliwości, również projekt instalacji wody chciałem poddać analizie osoby która wie coś więcej na ten temat a niżeli ja.

Co budzi moje wątpliwości

1. Na projekcie są przekroje rur 17,21,26, chciałem iść w system wavina tigris m, a tam są 16,20,25 czy można takie zastosować zamiast wyżej wymienionych?

2. Czy stopniowanie przekrojów wg projekt jest okey i wszędzie będzie dobre, równe ciśnienie. Czy jeśli ktoś bedzię używał np. prysznica to w kuchni ciśnienie znacząco spadnie?

3. Czy przy trójniku na rurce cyrkulacyjnej kotłownia-piętro-parter zastosować zawory dające możliwość wysterowania przepustowości, a tym samym równomierny przepływ wody w pętli parterowej i pętli idącej na piętro?

3. Czy może lepiej zrezygnować z tego proojektu i zrobić system na rozdzielaczach (rozdzielacz parter+rozdzielacz piętro połączone pionem) co w tym przypadku z cyrkulacją? jest zbędna? Który system lepszy? prostszy w wykonaniu dla osoby, która będzie robiła to pierwszy raz.

Proszę o cenne wskazówki, któe pomogą mi bezproblemowo wykonać tą instalację.

Oto zdjęcia projektu instalacji:

20180212_090501.jpg

20180212_090522.jpg

20180212_090555.jpg

woda zimna / ciepła / cyrk

Pozdrawiam !

Edytowane przez bar_tosz