tomash_b 12.02.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Dzień dobry, Muszę wypoziomować podłogę pod panele w pokoju w budynku z lat 50tych. Obecna podłoga drewniana na legarach ( na stropie nieznanej mi konstrukcji) posiada różnice wysokości między deskami i opada od drzwi w kierunku przeciwległej ściany o 3,5 cm na długości 3,5 m i później trzyma poziom na jakimś kolejnym metrze. Niestety renowacja desek nie wchodzi w grę jak i rozbieranie i poziomowanie legarów. Postanowiłem że na obecną podłogę ułożę listwy/kantówki tak aby uzyskać poziom - schodkowo od 0 cm w progu i dalej 0,5cm / 1cm / 1,5 cm/ itd. i na to płyty MFP 18 mm. Listew na płytę wyjdzie po 4 czyli rozstaw poniżej 40 cm . Listwy o jak największej, możliwej w sprzedaży szerokości (tak do 70mm). Zakładam konstrukcję: drewniana podłoga - listwa - taśma akustyczna - płyta mfp - jakiś podkład 2-3mm - panel 8mm. W związku z tym mam kilka pytań: 1. czy taśmę akustyczną dać pomiędzy listwę/płytę czy lepiej pod listwę: między istniejącą podłogę/listwę? 2. czy w tej sytuacji stosować na którymś etapie folię paroizolacyjną? mieszkanie jest na 4 kondygnacji (3 użytkowane mieszkania pod spodem). Wilgoci brak. W trakcie stabilizowania starych desek wkrętami, nawiercane deski pachniały "świeżym drewnem". Wiem, że w tej syt. nie powinno się "kisić" desek ale poprzedni właściciel położył na tej podłodze: folię - "zielone" podkłady pod panele - panele i leżało to tak 5 lat i przy demontażu nie stwierdziłem zawilgocenia a nie chciałbym tracić gwarancji na panele. 3. czym wypełnić dość płytką przestrzeń pomiędzy starą podłogą a płytą mfp w celu zwiększenia izolacji akustycznej. Na poziomie 0 cm - 1,5 cm (pod pierwszą płytą) planuję upchnąć trochę tych zdemontowanych zielonych podkładów ale nie wiem co dalej będzie najwłaściwsze tak do 3cm wysokości: styropian, cienka wełna mineralna...? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 18.02.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Ad1 pod płytę, listwy dobrze przykręć- najlepiej tylko do legarów.Ad2 nie ma takiej potrzebyAd3 Nie uzyskasz dobrej izolacji akustycznej na tak małej głębokości. Najlepszym materiałem jest perlit- ale musisz uszczelnić drewnianą podłogę. Jak chcesz zrobić to dobrze, to stopniowo demontujesz deski,ładujesz między legary wełnę na całej głębokości aż do płyty albo wszędzie minimum 4cm perlitu), nadbijasz legary, kładziesz taśmę i montujesz płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts