pawel1479 12.02.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Witam serdecznie. Kupiłem kilka miesięcy temu bloczki betonowe m6 38x24x12 oraz 38x24x14 i chciałem sprawdzić czy mają wymaganą wytrzymałość na ściskanie. Bloczki mają być użyte do budowy piwnicy o wys. 2,5m z obsypaniem na wys 1.6m. Bloczki zostały załatwione po znajomość i bałem się jak to często bywa, że te znajomości czasem są różne więc wolałem sprawdzić. Z racji tego, że mój znajomy pracuje na uczelni jako asystent wykładowców to pomógł mi w wykonaniu tego doświadczenia. Problem polega na tym, że mieliśmy po wykonaniu badania podejść do jednego z profesorów żeby zinterpretował wyniki, niestety musiał nagle wyjść bo miał coś tam do załatwienia, a następny raz będzie dopiero za tydzień. Bloczki o grubości 12 i 14 cm zostały docięte na kwadrat tj. 24x24. W maszynie zostało ustawione też na takie wymiary. Maszyna do max. nacisku 3000 kN. Wyniki pomiarów: Bloczek 12 = 1264 kN, 22 MPaBloczek 14 = 1488 kN, 26 MPa Chodzi mi o to, czy to trzeba jakoś przeliczać, obliczać albo przyrównać? Proszę o pomoc i z góry dziękuje. Edytowane 12 Lutego 2018 przez pawel1479 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.02.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) To nie łatwiej było dociąć te bloczki do wymiarów pomiarowych? Laboratoria już dawno temu miałem to większość z głowy wyleciało, ale chyba lepiej robić próbki o smukłości od 1 przy wymiarze poprzecznym dwa razy wiekszym niż wysokość beton szybciej sie rozrywa niż zgniata, jak takie wyniki wyszły przy próbce płaskiej to wytrzymałość nominalna jest wieksza od pomiarowej Edytowane 12 Lutego 2018 przez Andrzej733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.02.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Kupiłem kilka miesięcy temu bloczki betonowe m6 38x24x12 oraz 38x24x14 i chciałem sprawdzić czy mają wymaganą wytrzymałość na ściskanie. Bloczki mają być użyte do budowy piwnicy o wys. 2,5m z obsypaniem na wys 1.6m. Bloczki zostały załatwione po znajomość i bałem się jak to często bywa, że te znajomości czasem są różne więc wolałem sprawdzić. Po znajomości tez maja chyba jakieś papiery producenta czy po znajomości tzn ukradzione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1479 12.02.2018 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Zrobione przez dużą firmę zajmującą się właśnie wytwarzaniem bloczków, bruku, krawężników itd. Chodzi o to czy przy robieniu dla mnie ( taniej po znajomości) zrobili to tak jakby robili dla normalnego klienta. A papierów na to nie mam, więc chciałem sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 13.02.2018 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 pierwszy 219 kg na cm2. drugi 258 na cm2. co daje beton powyżej B20, Więc jeśli chodzi o wytrzymałość to okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts