Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wytrzymałość na ściskanie mloczek m6. Proszę o interpretację.

pawel1479

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Kupiłem kilka miesięcy temu bloczki betonowe m6 38x24x12 oraz 38x24x14 i chciałem sprawdzić czy mają wymaganą wytrzymałość na ściskanie. Bloczki mają być użyte do budowy piwnicy o wys. 2,5m z obsypaniem na wys 1.6m. Bloczki zostały załatwione po znajomość i bałem się jak to często bywa, że te znajomości czasem są różne więc wolałem sprawdzić. Z racji tego, że mój znajomy pracuje na uczelni jako asystent wykładowców to pomógł mi w wykonaniu tego doświadczenia. Problem polega na tym, że mieliśmy po wykonaniu badania podejść do jednego z profesorów żeby zinterpretował wyniki, niestety musiał nagle wyjść bo miał coś tam do załatwienia, a następny raz będzie dopiero za tydzień.

Bloczki o grubości 12 i 14 cm zostały docięte na kwadrat tj. 24x24. W maszynie zostało ustawione też na takie wymiary. Maszyna do max. nacisku 3000 kN.

Wyniki pomiarów:

Bloczek 12 = 1264 kN, 22 MPa

Bloczek 14 = 1488 kN, 26 MPa

Chodzi mi o to, czy to trzeba jakoś przeliczać, obliczać albo przyrównać? Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Edytowane przez pawel1479

To nie łatwiej było dociąć te bloczki do wymiarów pomiarowych? Laboratoria już dawno temu miałem to większość z głowy wyleciało, ale chyba lepiej robić próbki o smukłości od 1 przy wymiarze poprzecznym dwa razy wiekszym niż wysokość beton szybciej sie rozrywa niż zgniata, jak takie wyniki wyszły przy próbce płaskiej to wytrzymałość nominalna jest wieksza od pomiarowej Edytowane przez Andrzej733

Kupiłem kilka miesięcy temu bloczki betonowe m6 38x24x12 oraz 38x24x14 i chciałem sprawdzić czy mają wymaganą wytrzymałość na ściskanie. Bloczki mają być użyte do budowy piwnicy o wys. 2,5m z obsypaniem na wys 1.6m. Bloczki zostały załatwione po znajomość i bałem się jak to często bywa, że te znajomości czasem są różne więc wolałem sprawdzić.

Po znajomości tez maja chyba jakieś papiery producenta czy po znajomości tzn ukradzione?