Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewo z lasu na budowę

Recommended Posts

Witam,

mam swój las i w przyszłym roku planuję ruszyć z budową domu Alabaster 4 -109 m2 powierzchni użytkowej. Chciałbym się spytać czy ktoś z Was załatwiał także drzewo na budowę z własnego lasu. Dodam że większość prac chciałbym zlecić komuś, czyli wziąłbym ekipę do wycinki, transportu i później obróbkę w tartaku. Słyszałem nawet że pobliski tartak oferuję takie usługi kompleksowo. Słyszałem że takie drewno na budowę musi odpowiedni czas schnąć także dlatego chciałbym na wiosnę ściąć i żeby to schło do przyszłej wiosny. W pobliżu miejsca gdzie będę budował dom mam swój dom rodzinny więc tam pewnie złożyłbym to do czasu rozpoczęcia budowy. Chciałbym się jednak spytać czy taka zabawa jest warta zachodu i czy można dużo na tym zaoszczędzić? Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Dodam że nie jestem specjalistą więc każda rada będzie cenna.

Pogadać z leśniczym o warunkach wycinki.

Pogadać z tartakiem o sposobie, terminie i kosztach wycinki i przetarcia.

Pogadać z tartacznym brakarzem/klasyfikatorem w sprawie wyboru i oznaczenia drewna o właściwych parametrach.

Zwieźć, ułożyć i suszyć.

Jeżeli chcesz mieć drewno na swój dom dobrej jakości to MUSISZ i tak zapłacić komuś za wszystkie wymienione + SAMO DREWNO.

Tu drewno masz swoje.

Nawet jak nie wyjdzie tanio, to... i tak będzie taniej za materiał DOBRY.

Tak mi się wydaje.

Adam M.

Najlepiej zapytać się na tartaku ile kosztuje obróbka swojego drewna. Obawiam się jednak, że oszczędności mogą być niewielkie a zachodu sporo.

Nie wiem jak w twoim rejonie, ale czasami jest możliwość zamówienia "przenośnego" tartaku na działkę. Przyjeżdza ekipa dwóch ludzi, rozkłada przenośny sprzęt do obróbki drewna i trą cały dzień. Odpada wtedy transport na tartak tam i z powrotem. Podobna taka opcja bardziej się opłaca.

Zacząłbym od wyceny zrobienia więźby z projektu przez tartak. Chyba że masz zestawienie materiałów - m3 więźby 800 -1000 zł. Opcja z objazdowym tartakiem sprawdzona i działa ale czy opłacalna nie wydaje mi się. Robione niedawno krokwie do wiaty. Do domu bym się nie odważył. Może ktoś tanio ci pozyska to drewno i przytaszczy na podwórko. Potem szukaj objazdowego traka i pytaj o ceny. Ale czy ktoś od tego objazdowego ci doradzi? Pomoże wybrać drewno? A jak weźmiesz do wszystkiego ekipę to ciekawe ile zaoszczędzisz:)

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie, podpowiedzi, linki. Poczytałem wszystko co mi podesłaliście i chyba będzie lepiej kupić gotowe drewno niż bawić się w ścinanie z własnego lasu. Dużo zachodu z załatwianiem ekspertyzy, ogarnięcia ekipy oraz koordynowanie wszystkiego, a oszczędność pewnie mała. Kolejna sprawa to certyfikat na klasę drewna. Ktoś pisał że prościej uzyskać certyfikat na takie drewno które jest w tartaku niż takie które będę sam ścinał. Jeszcze jedna sprawa to czas. W przyszłym roku chciałbym na wiosnę ruszyć z budową więc żeby użyć drewna z własnego lasu pasowałoby je ściąć na wiosnę tego roku, a nie wiem czy do tego czasu załatwię wszystkie inne formalności związane z budową. Teraz jestem dopiero na początku załatwiania formalności. Projekt mamy wybrany, ale jeszcze nie jest kupiony, ponieważ teraz dopiero pracuje geodeta na działce i papiery swoje muszą w urzędach poleżeć :). Dopiero po tym będziemy adaptować projekt.

Możliwe że drewno z lasu użyję później do urządzania wnętrza, lub do innych rzeczy na budowie, ale raczej na wieźbę chyba wolałbym gotowe.