Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smród spalin z nawiewników

Gość KONTO usunięte123

Recommended Posts

Pomysł zrealizowany. Zaszczepienie syna niestety nie pomogło :). Studentem był jeszcze praca dyplomowa itd. Musiałem nauczyć się sam programowania arduino, co się nawet udało. Projekt mocno się zmieniał, ponieważ apetyt rósł w miarę jedzenia.

Wyszła z tego stacja pogody z pomiarem wilgotności, temperatury, zapylenia, ciśnienia atmosferycznego, zarówno na zewnątrz jak i w domu.

Steruję tą stacją zasilaniem wentylatorów a właściwie ich sterowaniem. Wentylatory są wyłączane jak zapylenie przekroczy zadaną wartość, którą mogę ustawiać. Mam ustawione na 500% normy (norma 25ug/m3) Dodatkowo dodałem drugi czujnik w kanale nawiewu, który kontroluje zapylenie powietrza nawiewanego. Umożliwia mi to kontrolowanie jak skutecznie filtry filtrują, Jak skuteczność spada poniżej 5 razy, wyświetla się komunikat, aby sprawdzić filtry. Jak na razie działa i jestem zadowolony.

Ostatnio "pobawiłem się" wyświetlaczem graficznym z panelem dotykowym. Doszedł zegar i data.

Jeden z ekranów wygląda tak:

[ATTACH=CONFIG]427131[/ATTACH]

Żonie nie podobają się kolorki, zmienię je jak zdecyduje się na jakie :).

Jestem poważnie zainteresowany aby taki system wykonać u siebie. Czy mogę się z Tobą skontaktować?

• 1 month później...
Gość KONTO usunięte123

Cześć, niestety pomimo przeniesienia czerpni problem nie zniknął. Emisja z komina jest szeroka.

Czy wymieniony Czujnik pyłu PM 2,5 HPMA115S0 jest regulowywalny mechanicznie do subiektywnych odczuć. Czy daje sygnaly "po drucie" NO / NC?

Cześć, niestety pomimo przeniesienia czerpni problem nie zniknął. Emisja z komina jest szeroka.

Czy wymieniony Czujnik pyłu PM 2,5 HPMA115S0 jest regulowywalny mechanicznie do subiektywnych odczuć. Czy daje sygnaly "po drucie" NO / NC?

Ten czujnik musi współpracować z mikroprocesorem, ponieważ podaje wartości zapylenia po UART takim RSie z logiką 3.3V . Po podaniu zasilania domyślnie wysyła ciąg danych, chyba co sekundę, można też wyzwalać pomiary na żądanie specjalnymi komendami. Z danych, które wysyła trzeba odczytać właściwe bajty, które informują o zapyleniu. Na podstawie tego można ustawiać progi zadziałania np. przekaźnika, który steruje rekuperatorem. To tak w skrócie.

Występują inne czujniki, które mają wyjście analogowe. Np https://botland.com.pl/pl/czujniki-czystosci-powietrza/4480-czujnik-pylu-stezenia-czastek-monitor-czystosci-powietrza-pm25-gp2y1010au0f-modul.html?gclid=EAIaIQobChMIx52I0ZKY4QIVh4XVCh0meAqjEAQYBSABEgK__fD_BwE

Napięcie na wyjściu zależne jest od zapylenia.

Edytowane przez Stermaj