Rembis 21.02.2019 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Pomysł zrealizowany. Zaszczepienie syna niestety nie pomogło . Studentem był jeszcze praca dyplomowa itd. Musiałem nauczyć się sam programowania arduino, co się nawet udało. Projekt mocno się zmieniał, ponieważ apetyt rósł w miarę jedzenia. Wyszła z tego stacja pogody z pomiarem wilgotności, temperatury, zapylenia, ciśnienia atmosferycznego, zarówno na zewnątrz jak i w domu. Steruję tą stacją zasilaniem wentylatorów a właściwie ich sterowaniem. Wentylatory są wyłączane jak zapylenie przekroczy zadaną wartość, którą mogę ustawiać. Mam ustawione na 500% normy (norma 25ug/m3) Dodatkowo dodałem drugi czujnik w kanale nawiewu, który kontroluje zapylenie powietrza nawiewanego. Umożliwia mi to kontrolowanie jak skutecznie filtry filtrują, Jak skuteczność spada poniżej 5 razy, wyświetla się komunikat, aby sprawdzić filtry. Jak na razie działa i jestem zadowolony. Ostatnio "pobawiłem się" wyświetlaczem graficznym z panelem dotykowym. Doszedł zegar i data. Jeden z ekranów wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]427131[/ATTACH] Żonie nie podobają się kolorki, zmienię je jak zdecyduje się na jakie . Jestem poważnie zainteresowany aby taki system wykonać u siebie. Czy mogę się z Tobą skontaktować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KONTO usunięte123 22.03.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Cześć, niestety pomimo przeniesienia czerpni problem nie zniknął. Emisja z komina jest szeroka. Czy wymieniony Czujnik pyłu PM 2,5 HPMA115S0 jest regulowywalny mechanicznie do subiektywnych odczuć. Czy daje sygnaly "po drucie" NO / NC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.03.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 (edytowane) Cześć, niestety pomimo przeniesienia czerpni problem nie zniknął. Emisja z komina jest szeroka. Czy wymieniony Czujnik pyłu PM 2,5 HPMA115S0 jest regulowywalny mechanicznie do subiektywnych odczuć. Czy daje sygnaly "po drucie" NO / NC? Ten czujnik musi współpracować z mikroprocesorem, ponieważ podaje wartości zapylenia po UART takim RSie z logiką 3.3V . Po podaniu zasilania domyślnie wysyła ciąg danych, chyba co sekundę, można też wyzwalać pomiary na żądanie specjalnymi komendami. Z danych, które wysyła trzeba odczytać właściwe bajty, które informują o zapyleniu. Na podstawie tego można ustawiać progi zadziałania np. przekaźnika, który steruje rekuperatorem. To tak w skrócie. Występują inne czujniki, które mają wyjście analogowe. Np https://botland.com.pl/pl/czujniki-czystosci-powietrza/4480-czujnik-pylu-stezenia-czastek-monitor-czystosci-powietrza-pm25-gp2y1010au0f-modul.html?gclid=EAIaIQobChMIx52I0ZKY4QIVh4XVCh0meAqjEAQYBSABEgK__fD_BwE Napięcie na wyjściu zależne jest od zapylenia. Edytowane 23 Marca 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts