Jinikao 13.02.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Witam. Jestem w kropce i nie wiem jak rozwiązać problem. Pewna firma z którą mam podpisaną umowę, na kompleksowe wykonanie instalacji wod kan + CO zaczęła pracę. Kiedy ich zapytałem jak mają zamiar montować rurki z podłogówki to powiedzieli mi że co 10 cm i że będzie ok, bo tak jest zalecane przy pompie ciepłą. Zaznaczam, że będę miał Panasonic T-Cap 1 fazowy 9kW. Całość podłogówka, parter i piętro, ok 200 m po podłogach. Jakich argumentów użyć, aby zrobił to porządnie, są jakieś przepisy, warunki itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.02.2018 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Witam. Jestem w kropce i nie wiem jak rozwiązać problem. Pewna firma z którą mam podpisaną umowę, na kompleksowe wykonanie instalacji wod kan + CO zaczęła pracę. Kiedy ich zapytałem jak mają zamiar montować rurki z podłogówki to powiedzieli mi że co 10 cm i że będzie ok, bo tak jest zalecane przy pompie ciepłą. Zaznaczam, że będę miał Panasonic T-Cap 1 fazowy 9kW. Całość podłogówka, parter i piętro, ok 200 m po podłogach. Jakich argumentów użyć, aby zrobił to porządnie, są jakieś przepisy, warunki itd? 10 cm po całosci zle nie bedzie, ale optymalnie kosztowo tez nie. W nielicznych przypadkach jest koniecznosc zastosowania 10 cm, ale w zdecydowanej wiekszosci budynków nie ma takiej koniecznosci. Po prostu firma nie ma projektu podłogówki i woli przewymiarowac rozstaw aby miec spokój na przyszłosc. Trzeba bedzie ograniczyc przepływy na niektórych petlach, ale działac bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 13.02.2018 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 10 cm po całosci zle nie bedzie, ale optymalnie kosztowo tez nie. W nielicznych przypadkach jest koniecznosc zastosowania 10 cm, ale w zdecydowanej wiekszosci budynków nie ma takiej koniecznosci. Po prostu firma nie ma projektu podłogówki i woli przewymiarowac rozstaw aby miec spokój na przyszłosc. Trzeba bedzie ograniczyc przepływy na niektórych petlach, ale działac bedzie. Cena nie gra roli, bo płące całościowo, nie ważne ile zużyją materiału, nie interesuje mnie to:) Czyli dawać co 10 cm i niczym się nie przejmować. Ograniczyć przepływ na pętlach ? celem? aby temp zbić? czy aby pompa się nie wykończyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts