colleslowald 13.02.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 WitamJuż linkuje domek rodziców http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3jm0Połowa domu ogrzewana nowymi grzejnikami + instalacja miedziana, a druga połowa podłogowe.Dodam że piec docelowo będzie stał poza domem w odległości 8m w takiej tam chałupce gdzie chcemy wyrzucić piec. Na razie jest propozycja defro sigma e 12kw 5 klasy na ekogroszek za 8,5k - dofinansowanie 3,5k z gminy.Ostatnio dosyć dużo się naczytałem między innymi na czysteogrzewanie.pl że wchodzą ustawy antysmogowe na południu gdzie do 2026 ludzie będą musieli wymienić piec. Prawdopodobnie większość przejdzie na ekogroszek którego cena jest wysoka 900zł/tona i już w tym roku był problemy i ceny rosną.przykładowy link http://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/1070322,deficyt-wegla-2018-r-wzrosna-rachunki-za-ogrzewanie.htmlNie chciałbym żeby zakup kotła na ekogroszek to będzie strzał w stopę jak nagle wszyscy na to przejdą.Dlatego co sądzicie żeby jednak zainwestować w pellet, jak to wyjdzie cenowo? Z drugiej strony ten mały domek ile może spalić tego groszku w sigma 12kw?Teraz w śmieciuchu schodzi 4t miału/sezon.Z góry dzięki za pomoc, wiem że pierwszy post i od razu z grubej rury ale to będzie dość duża inwestycja dla rodziców a ja chcę jak najlepiej dla nich.PozdrawiamEdit: samo przyłączenie gazu do domu to 8k także odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.02.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Domek mały to do 2 ton (góra) ekogroszku powinieneś się zmieścić. Natomiast pelletu wyjdzie więcej i drożej ale będzie czyściej w kotłowni. Musisz jednak brać pod uwagę też straty na przesył jak kotłownię będziesz miał 8 metrów od domu. Przy takim metrażu to ja poważnie rozważyłbym gaz - pomimo, że będzie drożej ale będzie całkiem ekologicznie i św. spokój z obsługą kotła. ( no chyba serwis raz na rok i tyle) Dofinansowanie do gazu też na pewno dostaniesz a może nawet i więcej niż do kotła - rozeznaj ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colleslowald 13.02.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Dom jest tak ch***** ocieplony że bałbym się o rachunki za gaz. Na dachu żużel 20cm. Elewacja + fundamenty styropian 10cm, podłoga w połowie bo podłogowe jest. Jutro będę dzwonił bo faktycznie pytałem się w gminie tylko o ten ekogroszek, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.02.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Inwestycja w gaz w jego podłączenie byłaby bardziej długofalowa a nad ociepleniem idzie z czasem powoli popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.02.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Jeśli nie wyjdzie z gazem to najmniejszy pelleciak z 9kW max, czyściej jak Czp pisze i mniej upierdliwy od groszka w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colleslowald 14.02.2018 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Podłączenia gazu go granicy działki wychodzi 2,5k zł. Do tego dochodzi koszt pieca i koszta zamontowania. Orientujecie się panowie ile to może kosztować, nikt ze znajomych nie ma a na necie same zdawkowe odpowiedzi. Jeszcze co sądzicie o takim peleciaku 10kw? http://allegro.pl/defro-delta-ekopell-10-kw-kociol-na-pelet-5-klasa-i7134836805.htmlI jak to cenowo by wyszło pellet vs gaz?Dzięki za pomoc chłopaki, jednak dofinansowanie jest takie samo czy to na gaz, czy pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Kocioł idealny o ile lubisz spędzać czas ustawiając poprawną pracę kotła - do nauki serwisowania idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colleslowald 14.02.2018 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Że niby sterownik jest słaby? Myślałem że jak piec na pellet to tam nie trzeba będzie zbytnio ingerować. Link dałem przykładowy bo mam w swoim mieście przedstawiciela defro, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Sterownik wypasiony jeszcze chwile to bedzie światło w lodówce gasił - tylko sterowanie praca kotła mu słabo wychodzi. Poszukaj w 3mieście masz gościa który od lat zajmuje sie kotłami na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colleslowald 14.02.2018 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Jakieś namiary? Ewentualnie jest jakiś ranking pieców na pellet czy sterowników? Piec i instalacje razem z ojcem sami zrobimy, tylko musimy wiedzieć co kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefg 14.02.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Ekogroszek/pellet - nie rozumiem dylematu. To ten sam kociołek tylko sterownik trzeba przestawić. Tak przynajmniej jest w moim piecu - pytałem producenta. Z tym że u mnie jest palnik rynnowy, nie wiem jak w okrągłych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) No obecnie palenie pelletem w rynnie to utylizacja pelletu. Są duzo lepsze rozwiązania o niebo lepsze. Edytowane 14 Lutego 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.02.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Jakieś namiary? Ewentualnie jest jakiś ranking pieców na pellet czy sterowników? Piec i instalacje razem z ojcem sami zrobimy, tylko musimy wiedzieć co kupić. Wysłałem na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.02.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Na twoim miejscu najpierw porządnie ocieplił bym dom Później myślał o zmianie ogrzewanie przy tej powierzchni pewnie skończyłoby się na klimatyzatorach/grzałce do podłogówki/piecach akumulacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 15.02.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Czepiają się sterownika w sensie że nie słaby, tylko zbytnio przebajerzony. Prawda jest taka że jak jedziesz na tym samym paliwie i poświęcisz tydzień czasu na ustawienie kotła to będziesz zadowolony. Najgorzej jak ludzie kombinują z dostawcami paliwa, wtedy robią sie schody, ale pelleciaki które potrafią same się adoptować kosztują ok 20tyś zł. Czy pelet czy groch to zasada działania sterowników kotłów Defro jest bardzo podobna. U rodziców dlubalem przy Sigmie od września działa na tym samym grochu (Sztygar Ultra) w PIDzie ze stałą krzywą i nie ma problemu. Przy 234m2 poszło na razie dobre 3t opału gdzie sąsiad kupil przewymiarowana Tekle, zmieniał groch 3 razy, nie jest w stanie opanować pieca, albo gaśnie albo wysypuje i skończył właśnie palić 5tą tonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 15.02.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ogrzewanie pelletem kosztuję mniej więcej tyle co gazem. Mając możliwość podłączenia się do gazu, myślenie o pellecie to bez urazy głupota. Ekogroszek wychodzi taniej, ale więcej syfu i roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 15.02.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 No właśnie mniej wiecej - u mnie to mniej wiecej to różnica 40% Bo mam w kotłowni kocioł gazowy i piecyk na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 15.02.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 No właśnie mniej wiecej - u mnie to mniej wiecej to różnica 40% Bo mam w kotłowni kocioł gazowy i piecyk na pellet. Sorry, ale w te bajki to nie uwierzę. Chyba że masz jakiś stary piec gazowy z otwartą komorą bez modulacji mocy. Przy kotle kondensacyjnym koszty są podobne. Biorąc pod uwagę jeszcze to, że np. pelleciak Red compakt jest 3 razy droższy niż piec gazowy kondensacyjny to w ogóle nawet nie ma o czym dyskutować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 15.02.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Sorry, ale w te bajki to nie uwierzę. Chyba że masz jakiś stary piec gazowy z otwartą komorą bez modulacji mocy. Przy kotle kondensacyjnym koszty są podobne. Biorąc pod uwagę jeszcze to, że np. pelleciak Red compakt jest 3 razy droższy niż piec gazowy kondensacyjny to w ogóle nawet nie ma o czym dyskutować... No można powiedzieć że już stary bo ze 2 lata ma Die Dietrich MCR-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 15.02.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) @darianus - Przepraszam kolego ale pleciesz bzdury. Ni chyba że liczysz pelet za 900zł. U mnie sosnowy, dobry pellet chodzi od 550-700zł, również mam 2 piece jak Pulawiak i w domu który mam w stopce opalanie gazem za bardzo bolało. Edytowane 15 Lutego 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts