Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana śmieciucha na ekogroszek vs pellet, pomocy

Recommended Posts

@darianus - Przepraszam kolego ale pleciesz bzdury. Ni chyba że liczysz pelet za 900zł. U mnie sosnowy, dobry pellet chodzi od 550-700zł, również mam 2 piece jak Pulawiak i w domu który mam w stopce opalanie gazem za bardzo bolało.

550 zł a 900 zł to kosmiczna różnica. Zawsze przyjmowałem, że cena pelletu jest taka jak ekogroszku, tylko że ekogroszek jest o 20-30% bardziej kaloryczny. Teraz moje pytanie, czy przy cenie 900 zł/tona będzie taniej jak gazem?

550 zł a 900 zł to kosmiczna różnica. Zawsze przyjmowałem, że cena pelletu jest taka jak ekogroszku, tylko że ekogroszek jest o 20-30% bardziej kaloryczny. Teraz moje pytanie, czy przy cenie 900 zł/tona będzie taniej jak gazem?

Wtedy gaz, pellet czy pompa powietrzna wychodzą znowu to słowo "mniej więcej" tak samo. Przy czym wracając do pellet-gaz, myślę że taniej wyjdą skoki temperatury w pelecie, jeśli będziemy chcieli mieć 24stopnie zamiast 21. Ale to tylko moje zdanie, niech się eksperci wypowiedzą

Troche za duzo uproszczeń coś co się świetnie sprawdzi w jednym domu dla innego będzie porażką. U jednego idealnym rozwiązaniem będzie PC u kogoś innego lepszy będzie gaz a jeszcze w innym miejscu pellet czy inne rozwiązanie. Pellet też jest w cenach ponad 1 tyś zł i może też policzmy dla takiej ceny - żeby to realnie policzyć trzeba sprawdzić w danym miejscu po ile kupuję daną energię. A nie walenie z czapy bo pellet to 900 zł.

U mnie rodzice mają jak już pisałem, spory metraż. Tam się groch sprawdza, są zadowoleni. Ja kupiłem dom i mam połowę tego co oni do ogrzania. Policzylem sobie koszty ile wychodzi mi grabu na sezon, ile brało mi gazu, ile pali sąsiadowi obok w podobnym domu z przewymiarowanym peleciakiem HT i ile kosztuje pelet u lokalnych dostawców. Dlatego padło na kocioł pelletowy :-)

No dobra, wracając to tematu. Tylko czy w takim małym domku http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3jm0 gdzie jest ~20cm żużlu na dachu. Połowa domu będzie miała podłogowe + drugie pół z nieocieploną podłogą 2 nowe grzejniki aluminiowe. Elewacja + fundamenty 10cm styropian.

Czy jest sens montować gaz? Bałbym się o rachunki, gdzie wszystko by uciekało dachem.

Teraz koszta - 2500zł - przyłączenie gazu do działki, 3500zł piec kondensacyjny, 1400zł - zamontowanie + koszt materiałów.

Liczmy że 10 000.

Pellet KOSTRZEWA MINI BIO 10 KW lub ten defro - oba 8500zł Dofinansowania na gaz/pellet 30% + miasto około 1300zł.

defro sigma e na groch 12kw -8500zł -3500zł od miasta

Przy tak słabo ocieplonym dachu co wyjdzie taniej, pellet czy gaz.

Takie są ceny obecnie bo od dwóch dni dzwoniłem tam gdzie się dało

@Puławiak - firma którą poleciłeś montuje kotły na pellet które kosztują 30 000zł

Edytowane przez colleslowald

Dzwoniłem do nich, piece zaczynają się od 13 tysięcy. Przyznam się że nie wiem czy mnie stać.

Za to dzwoniłem do znajomego: http://teklakotly.pl/pl/produkt/draco-bio-compact/12 - mówił że właśnie ma taki i sobie chwali, spalanie na poziomie 20kg/dzień. Ma 110m2. Na sterownik nic nie narzeka, jest bardzo zadowolony ogólnie.

Nada się?

Osobiście też stoję przed wyborem gaz czy pellet. W moim przypadku koszty gazu:2,5 przyłącze, 800 geodeta, 1,7 projekt z opinią kominiarską, 6,0 robota, 4,0 piec to w sumie 15 tys. i trochę biegania z papierami no i zbiegi o dofinansowanie. A piec na pellet 10,500 z montażem, łatwy w obsłudze i z palnikiem ostatni krzyk techniki - KIPI. I mam dylemacik co wybrać bo biorę wiele rzeczy pod rozwagę. Jaką decyzję podjąłem napiszę niebawem.

Osobiście też stoję przed wyborem gaz czy pellet. W moim przypadku koszty gazu:2,5 przyłącze, 800 geodeta, 1,7 projekt z opinią kominiarską, 6,0 robota, 4,0 piec to w sumie 15 tys. i trochę biegania z papierami no i zbiegi o dofinansowanie. A piec na pellet 10,500 z montażem, łatwy w obsłudze i z palnikiem ostatni krzyk techniki - KIPI. I mam dylemacik co wybrać bo biorę wiele rzeczy pod rozwagę. Jaką decyzję podjąłem napiszę niebawem.

Zaraz zaraz koszt montażu kotła gazowe 6 tyś - ok. Ale montaż kotła na pellet tańszy niż kotła gazowego to w to trudno uwierzyć. No i kipi to nie jest taki ostatnik krzyk techniki co do łatwości obsługi to poczytaj na forach jaka to łatwa obsługa.

Zaraz zaraz koszt montażu kotła gazowe 6 tyś - ok. Ale montaż kotła na pellet tańszy niż kotła gazowego to w to trudno uwierzyć. No i kipi to nie jest taki ostatnik krzyk techniki co do łatwości obsługi to poczytaj na forach jaka to łatwa obsługa.

Trochę nie doprecyzowałem, mam do wykonania przyłącze więc za przygotowanie wszystkiego pod piec mam ofertę 6 tys. i reszta jak dalej a co do palnika KIPI to udowodnij linkiem że nie jest tak różowo.

Mam pytanie do forumowiczów bo przymierzam się do koła na pellet. Ile potrzeba wsypać worków 15kg pelletu w kosz 300l bo ciekaw jestem na ile starczy przy katalogowym zużyciu . Jak nikt nie będzie wiedział to kupię worek bo i tak pod świnki morskie pójdzie i przy okazji zmierzę.A obliczenia podam.