Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogroszek i spieki w piecu z podajnikiem

zawil2707

Recommended Posts

Na wstępie witam, ponieważ jestem tu nowy. Znalazłem się na forum, ponieważ poszukuję rozwiązania problemu i bardzo chciałbym poprosić Państwa o pomoc. Chodzi o spieki, które powstają podczas palenia.

Piec jaki używam to: Komfort Defro Uni Duo R20

Ustawienia jakie obecnie mam na piecu:

CO (45-80) 65

CWU (40-75) 50

Podsyp (25-150 sekund) 90s

Korekta powietrza: (-20 - +20) 0

Moc kotła (25-110) 100

Czas podawania (1-255) 1s

Przerwa podawania (1-255) 6min

Czas pracy wentylatora (1-255) 36s

Czas przerwy pracy wentylatora (1-255) 7min

Siła nadmuchu (1-100) 65bieg

Po pierwsze problemem są spieki, które tworzą się non stop (jak na zdjęciu). Co dwa dni muszę czyścić dolną część pieca, gdzie te spieki się zbierają. Zawsze napełniam kocioł pięcioma workami po 25kg, gdzie starcza mi to w okresie grzewczym na pięć dni (mam ustawione godziny kiedy piec ma się działać).

Wcześniej nie miałem styczności z takowym piecem, a jedynie zwykłym na węgiel i oczywiście nie był tak wymagający jeśli chodzi o ustawienia. Poprzednio używając innego ekogroszku również miałem do czynienia ze spiekami, ale w deko mniejszej ilość jak obecnie. Wydaje mi się, że moje ustawienia pieca nie są dostatecznie dobre i jest to przyczyna tworzących się spieków. Drugą sprawą jest to, że nie ma mowy, aby temperatura doszła do tej zadanej, max grzeje się na 55 stopni. Zdaję sobie sprawę, że jest to zapewne wina ekogroszku, gdyż poprzedni, który używałem był z deko większą kalorycznością i temperatura często zbliżała się do zadanej.

Mam nadzieję, że podałem wszystkie potrzebne dane pieca. Bardzo proszę Państwa o pomoc, gdyż sam jestem 'zielony' w tej materii. Z góry dziękuje.

IMG_20180213_180247.jpg

IMG_20180213_180302.jpg

• 2 weeks później...

Większość ekogroszków obecnie dostępnych szlakuje [tworzy spieki żużlowe], jak chcesz tego nie mieć zastosuj Bobrek lub Varmo.

Nastawami możesz zwiekszyć moc np. tak

Podsyp (25-150 sekund) 90s [rozumiem, że ten parametr oznacza co jaki czas jest podawany węgiel]

Korekta powietrza: (-20 - +20) +20 przy tym zwiększonym podawaniu, jak będzie za mało zmniejszać czas podawania aż będzie dobrze

Moc kotła (25-110) 100

Czas podawania (1-255) 5s

Przerwa podawania (1-255) 20min

Czas pracy wentylatora (1-255) 36s

Czas przerwy pracy wentylatora (1-255) 20min